Η τουριστική εικόνα της Ζακύνθου πλήττεται σοβαρά φέτος, καθώς καταγράφεται μια τεράστια μείωση στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το νησί. Η πτώση αυτή αγγίζει πρωτοφανή ποσοστά, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Η βασική αιτία πίσω από αυτό το πλήγμα είναι η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, το οποίο αδυνατεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία. Οι ελλείψεις σε υποδομές, η έλλειψη συντήρησης και η πλήρης απουσία έργων αναβάθμισης έχουν καταστήσει το λιμάνι ακατάλληλο για τις απαιτήσεις της σύγχρονης κρουαζιέρας.
Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις είναι επιτακτική. Απαιτούνται έργα εκσυγχρονισμού, βελτίωση των υποδομών και σωστή οργάνωση, ώστε η Ζάκυνθος να ξαναγίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.
Την ίδια στιγμή, το διάσημο Ναυάγιο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Το κουφάρι του πλοίου φθείρεται μέρα με την μέρα και κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την συντήρηση και την προστασία του πλοίου.
Σεζόν κ’ προβλήματα
Ο κ. Διονύσης Ακτύπης, Ιδιοκτήτης καραβιών στην βόρεια Ζάκυνθο, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την νέα τουριστική σεζόν και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν φέτος:
«Η τουριστική σεζόν του 2025 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς στο νησί μας. Όλο τον χειμώνα, δεν έχουν σταματήσει να επισκέπτονται την Ζάκυνθο τουρίστες από μεμονωμένες χώρες. Για παράδειγμα, είδαμε αρκετούς επισκέπτες από την Κίνα και από την Ταϊβάν. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επισκεφτούν τα Γαλάζια σπήλαια και το Ναυάγιο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ίδια με όλων των επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, η φορολογία είναι πολύ μεγάλη και κάθε χρόνο μας βάζουν νέους κανονισμούς. Πιεζόμαστε πάρα πολύ και εμείς οικονομικά, όπως όλοι οι κλάδοι. Επίσης πρέπει να βρεθεί μια λύση για τα σκουπίδια. Πρέπει να γίνεται μια πιο τακτικοί αποκομιδή των απορριμμάτων. Τον χειμώνα υπήρχε ένα πρόβλημα αλλά τώρα βλέπουμε ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση αυτή».
Το Ναυάγιο
Ο κ. Δ. Ακτύπης αναφέρθηκε στην κατάσταση του Ναυαγίου και στην απαγόρευση πρόσβασης των επισκεπτών:
«Όλα δείχνουν ότι το Ναυάγιο θα παραμείνει κλειστό και φέτος. Δυστυχώς, το πλοίο έχει αποδομηθεί τελείως. Εγώ θα έλεγα να κάνουμε μια σύγκριση με την Σαντορίνη. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία και οι πισίνες κρέμονται στον γκρεμό εκεί. Έγινε ένας μεγάλος πανικός για έναν μήνα και έπειτα δεν ακούσαμε τίποτα άλλο για αυτό το θέμα. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος γύρισε πίσω στα σπίτια του και έχουν ανοίξει όλα τα καταλύματα που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Στην Ζάκυνθο, το Ναυάγιο παραμένει κλειστό. Εύχομαι τουλάχιστον να κάνουν κάποια πράγματα στο πλάτωμα. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να φτιαχτεί μια αξιοπρεπής ράμπα, ώστε να βγάζει ο κόσμος φωτογραφίες. Να τοποθετηθούν κάποιες χημικές τουαλέτες στην περιοχή και γενικότερα να δημιουργηθεί μια ασφάλεια.
Αναφορικά με το καράβι, πέρασε ένας ακόμα χειμώνας και δεν έχει γίνει τίποτα, πάρα μόνο στα λόγια. Το καράβι έχει αποδομηθεί πλήρως. Έχουν μείνει κάποια τμήματα του όπως είναι η πλώρη, η πρύμνη και ένα μεσαίο κομμάτι.
Δεν μας έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει με την πρόσβαση στην παραλία. Πιστεύω ότι θα γίνει μια συζήτηση με το Λιμεναρχείο και τους άμεσα εμπλεκόμενους. Θεωρώ ότι θα ισχύσει πάλι η απόσταση των 40 μέτρων από την παραλία».
Τα κρουαζιερόπλοια
Ο κ. Δ. Ακτύπης δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την μείωση των κρουαζιερόπλοιων φέτος στην Ζάκυνθο αλλά και για την κατάσταση του λιμανιού και είπε τα εξής:
«Φέτος, βλέπουμε μεγάλη μείωση στα κρουαζιερόπλοια. Αυτή η μείωση είναι της τάξεως του 60%. Θεωρώ ότι όλο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί μας δεν είναι προσβάσιμο. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχουμε τον μώλο φορτοεκφόρτωσης.
Στην Ζάκυνθο δεν υπάρχουν λάντζες για να βγάζουν τον κόσμο έξω. Πρέπει το κρουαζιερόπλοιο να κατεβάζει τις δικές του βάρκες, ώστε να έρχεται ο κόσμος στο νησί. Στην Σαντορίνη και στην Μύκονο υπάρχουν επαγγελματίες που παίρνουν τον κόσμο από τα κρουαζιερόπλοια και τους πάνε στο εκάστοτε μέρος».