Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 μια ακόμα σημαντική δωρεά σπάνιων παλαιών βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης από τους απογόνους της ιστορικής οικογένειας Φραγκόπουλου, της Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου, στις 4 Μαρτίου 2025, η Δημόσια Βιβλιοθήκη αποδέχτηκε τη δωρεά των αδελφών Μιλτιάδη και Δημητρίου Φραγκόπουλου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τα εξής:
1. Πέντε ζωγραφικούς πίνακες, προσωπογραφίες μελών της οικογενείας από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα
2. Έναν πολυσέλιδο κώδικα με έγγραφα της οικογένειας (διαθήκες, προικοσύμφωνα, συμφωνητικά αγοραπωλησιών, δικόγραφα κ.α.) από το 1627 έως το 1828
3. Την αλληλογραφία των δεκαετιών 1820-30 μεταξύ πατέρα (Θεόφιλου Φρ.) στη Ζάκυνθο και γιου που σπουδάζει στην Ιταλία (και στη συνέχεια εκλέγεται βουλευτής και γερουσιαστής της Ιονίου Βουλής – Δημήτριου Φρ.)

4. Δημοσιεύματα του τύπου της εποχής για την υπόθεση του άρθρου «Τις πταίει;» του Χ. Τρικούπη, στην αθώωση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά ο προπάππους του δικαστικός Θεόφιλος Φρ. (ο οποίος εργάστηκε και ως γραμματέας και λογογράφος του Λομβάρδου)
5. Δημοσιεύματα σχετικά με τον θάνατο του Σπ. Φραγκόπουλου κατά τον Μακεδονικό αγώνα, καθώς και
6. Μία επιλογή βιβλίων από την οικογενειακή βιβλιοθήκη από το 1790 και μετά, μεταξύ των οποίων και μία έκδοση της πρώτης εγκυκλοπαίδειας του ιταλικού διαφωτισμού.

΄Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης οικογένεια Φραγκόπουλου έλκει την καταγωγή της από το Βυζάντιο από τις αρχές της περασμένης χιλιετίας, εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο το 1.500, μέλη της υπήρξαν επιφανείς νομικοί, πολιτικοί, δικαστές, στρατιωτικοί που τιμήθηκαν στην μακραίωνη ιστορία της οικογένειας τόσο από την ελληνική Πολιτεία όσο και από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου – Βενετίας.
Τα έργα τέχνης, το αρχειακό υλικό και η οικογενειακή βιβλιοθήκη θα αξιοποιηθούν από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου προς όφελος της επιστήμης και της τοπικής κοινωνίας.

Η επιστολή των αδελφών Φραγκόπουλου
ΠΡΟΣ τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου κ. Φίλιππο Συνετό
ΘΕΜΑ: Δωρεά οικογένειας Φραγκοπούλου
Αγαπητέ κ. Συνετέ,
Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την τόσο αποτελεσματική συμβολή σας στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ευόδωση της αρχικής δωρεάς μας προς τον Δήμο Ζακυνθίων, με την ανέγερση της προτομής του υπέρ πατρίδος πεσόντα το 1905 μακεδονομάχου θείου μου Σπυρίδωνα Θεοφίλου Φραγκόπουλου, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 σε σημείο κοντά στη θέση όπου έστεκε παλαιότερα το σπίτι των Φραγκόπουλων.
Σε συνέχεια των επαφών μας τόσο τηλεφωνικών, όσο και δια ζώσης, θα ήθελα να καταθέσω και εγγράφως την πρόθεσή μας, εμού και του αδελφού μου, να δωρίσουμε στο ίδρυμά σας ένα μικρό σύνολο σωζόμενων κειμηλίων και τεκμηρίων της οικογένειάς μας, η παρουσία της οποίας στο νησί χρονολογείται από τουλάχιστον το 1503, δηλ. περισσότερο από μισή χιλιετία.
Πρόκειται για πέντε ζωγραφικούς πίνακες, προσωπογραφίες μελών της οικογενείας από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα, ένα πολυσέλιδο κώδικα με έγγραφα της οικογένειας (διαθήκες, προικοσύμφωνα, συμφωνητικά αγοραπωλησιών, δικόγραφα κ.α.) από το 1627 έως το 1828, αλληλογραφία των δεκαετιών 1820-30 μεταξύ πατέρα (Θεόφιλου Φρ) στη Ζάκυνθο και γιου που σπουδάζει στην Ιταλία (και στη συνέχεια εκλέγεται βουλευτής και γερουσιαστής της Ιονίου Βουλής – Δημήτριου Φρ.), δημοσιεύματα του τύπου της εποχής για την υπόθεση του άρθρου ‘Τις πταίει;’ του Χ. Τρικούπη, στην αθώωση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά ο προπάππους μου δικαστικός Θεόφιλος Φρ. (ο οποίος εργάστηκε και ως γραμματέας και λογογράφος του Λομβάρδου), δημοσιεύματα σχετικά με τον θάνατο του Σπ. Φραγκόπουλου κατά τον Μακεδονικό αγώνα, καθώς και μια επιλογή βιβλίων από την οικογενειακή βιβλιοθήκη από το 1790 και μετά, μεταξύ των οποίων και μια έκδοση της πρώτης εγκυκλοπαίδειας του ιταλικού διαφωτισμού.
Το υλικό αυτό εκτός από τη συναισθηματική αξία που έχει για εμάς, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ερευνητές της ιστορίας της Ζακύνθου και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα απτό, υλικό, στοιχείο που συντηρεί την ιστορική μνήμη και φέρνει το παρελθόν πιο κοντά μας σαν κάτι που πράγματι υπήρξε, ως έκθεμα σε μια επισκέψιμη μουσειακή συλλογή.
Εγώ και ο αδελφός μου θα ήμασταν πραγματικά ευτυχείς αν ξέραμε ότι κάποιος εκτιμά αυτό το υλικό και το φροντίζει, και θα νιώσουμε αληθινά ευγνώμονες αν δεχόσαστε αυτή την μικρή προσφορά μας προς τον τόπο της καταγωγής μας.
Με τιμή
Μίλτος και Δημήτρης Φραγκόπουλος
