Στη Ζάκυνθο, η συγκομιδή των ελιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε προς το τέλος του Δεκεμβρίου. Οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν ακάθεκτοι να συλλέγουν τον πολύτιμο καρπό, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η ωρίμανση της ελιάς έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λαδιού.
Τα ελαιοτριβεία του νησιού παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα, με τους παραγωγούς να εργάζονται ασταμάτητα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την καλή κατάσταση του καρπού. Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι το φετινό Ζακυνθινό λάδι ξεχωρίζει για τη γεύση και την ποιότητά του, ενώ ιδιαίτερη ανακούφιση προσφέρει το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δεν εντοπίζονται υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.
Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση της Ζακυνθινής κοινωνίας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από τους παραγωγούς. Έπειτα από χρόνια προβλημάτων, φαίνεται πως οι προσπάθειες για καθαρή και ποιοτική παραγωγή έχουν αποδώσει καρπούς.
Με τη ζήτηση για το Ζακυνθινό λάδι να παραμένει όχι και τόσο υψηλή, οι ελαιοπαραγωγοί αισιοδοξούν ότι η φετινή σοδειά θα ενισχύσει όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά και τη φήμη του νησιού ως πηγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.