Την εικόνα που διαμορφώνεται στο νησί μας αυτή τη χρονική περίοδο στον υγειονομικό τομέα με τις γρίπες και τον κορονοϊό περιέγραψε ο γιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης, καθώς τα κρούσματα είναι συνεχή. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι πολλές επαφές στην διάρκεια του καρναβαλιού επηρέασαν και γι’ αυτό τα περιστατικά αυξήθηκαν.
Ο κ. Θεοδόσης δήλωσε: «Δεν πρόκειται να σταματήσουν τα περιστατικά με γρίπη και κορονοϊό και μέχρι το Πάσχα θα έχουμε τέτοια συμβάντα.
Τεράστια έξαρση είχαμε στις γιορτές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, μετά είχαμε μία περίοδο ηρεμίας και ξανά η έξαρση ήταν την εποχή του καρναβαλιού. Είχαμε και εκδρομές που έκαναν τα παιδιά των σχολείων και επίσης είχαμε την εισαγόμενη γρίπη Β η οποία δεν είναι πολύ συχνή αλλά φαίνεται πως την έφεραν οι μαθητές που βγήκαν εκτός Ζακύνθου».
Ο κ. Θεοδόσης κατέγραψε στα θετικά το γεγονός ότι δεν είχαμε ανθρώπους με πολύ βαριά νόσηση και γι’ αυτό δεν κατέληξαν άτομα στο νησί μας.
«Είχαμε αύξηση όλων των ιώσεων και λοιμώξεων. Δεν είχαμε θανάτους και καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, δεν υπήρξαν απρόοπτα και τα περιστατικά ήταν αντιμετωπίσιμα» εξήγησε ο γιατρός.
Αναφορικά με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Θεοδόσης είπε: «Στην περίοδο του καρναβαλιού είχαμε πολλά τραπέζια και συνεστιάσεις, ο κόσμος δεν έπαιρνε μέτρα προφύλαξης και έτσι γίνεται διασπορά.
Τώρα η εποχή δεν συγκρίνεται με την αρχή της πανδημίας γιατί ο ιός είναι αποδυναμωμένος. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι παίζει ρόλο ποιόν θα προσβάλλει ο κορονοϊός και τα άτομα μεγάλης ηλικίας ή που έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να προσέχουμε και να μην πηγαίνουμε γυρεύοντας…. Τώρα περνάμε την πιο ήπια μορφή του κορονοϊού».
Απαντώντας σε ερώτημα αν μπορεί ένα άτομο να έχει ταυτόχρονα γρίπη και κορονοϊό, ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «μπορεί να συμβεί και ότι οι λοιμώξεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη με αποτέλεσμα να υπερισχύει η μία από τις δύο. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε κα τα δύο μαζί, ενώ ένας ευάλωτος οργανισμός μπορεί μετά τον κορονοϊό να προσβληθεί και από γρίπη.
Ο κόσμος πρέπει να αξιολογεί τα συμπτώματά του και το πιο σημαντικό είναι ο πυρετός. Αν έχει κρυάδες, πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, ή πυρετό άνω από 38, τότε πρέπει να απομονωθεί με τη μάσκα του και να πάει στο γιατρό του για να εξεταστεί. Να μην υπάρχει επιπόλαια συμπεριφορά, ειδικά ότι το άτομο έχει πυρετό».
Για το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Θεοδόσης επεσήμανε πως «το απλό εμβόλιο αδυνατεί να καλύψει και ειδικά στις μεγάλες ηλικίες πρέπει να γίνεται το ενισχυμένο εμβόλιο. Αυτό είναι γνώση για τον επόμενο χρόνο καθώς φέτος δεν είχαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε όσον αφορά τον εμβολιασμό. Τα άτομα άνω των 60 ετών καλό είναι να κάνουμε το ενισχυμένο εμβόλιο το οποίο έχει τριπλάσιο αντιγονικό φορτίο και άρα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα καλύτερα. Η επιτυχία στην ανταπόκριση έτσι θα είναι καλύτερη».