Για το σχεδιασμό στον τομέα της καθαριότητας μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Τεχνικός Διευθυντής του περιφερειακού φορέα καθαριότητας Θεόδωρος Κάρδαρης ο οποίος ενημέρωσε για τα χρονοδιαγράμματα και τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η επιστήμη και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Αρχικά έδωσε κάποια στοιχεία για το φορέα και είπε: «Ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων νήσων είναι ένας περιφερειακός φορέας όπως όλοι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Συστάθηκε το 2020 και ενεργοποιήθηκε το 2021 και έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας πυλώνες λέει πως όλα τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως η αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ στο Σκοπό και οι εγκαταστάσεις του Λίβα είναι αυτά που αφορούν τη Ζάκυνθο. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αποκομιδή απορριμμάτων, την εναλλακτική διαχείριση κλπ., είναι αντικείμενο των Δήμων της Περιφέρειάς μας.
Ο επόμενος πυλώνας είναι η επίτευξη των στόχων του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, δηλαδή του ΠΕΣΔΑ. Αυτό σημαίνει πως για να έχουν βιωσιμότητα τα έργα των απορριμμάτων θα πρέπει να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι».
Αναφερόμενος στους στόχους, ο κ. Κάρδαρης είπε: «Μέσα σε αυτούς τους στόχους είναι η ανάκτηση και η ανακύκλωση υλικών στην πηγή ή στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζουμε στο Λίβα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Περιβάλλοντος βλέποντας τις αδυναμίες των Δήμων στην επίτευξη στόχων, τους έδωσαν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τους ΦΟΔΣΑ για να επιτευχθεί ο πολύ σημαντικός στόχος της ανακύκλωσης.
Αν θεωρητικά στη Ζάκυνθο παράγονται 30.000 τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο, οι εγκαταστάσεις που γίνονται θα δεχτούν μόνο τα μισά απορρίμματα ως σύμμεικτα. Οι υπόλοιπες 15.000 θα πρέπει να ανακτηθούν στην πηγή, είτε ως συσκευασίες, είτε ως οργανικά απορρίμματα. Αυτό θα γίνεται στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, δηλαδή εκεί που παράγονται τα απορρίμματα.
Στο Λίβα θα πηγαίνουν τα σύμμεικτα αλλά και εκεί θα γίνεται διαλογή».
Για το χρονοδιάγραμμα ο Τεχνικός Διευθυντής ανέφερε: «Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά αναγκαίοι και πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030. Έργα που δεν θα υπηρετούν αυτούς τους στόχους δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από εδώ και πέρα. Αυτό είναι κάτι που έρχεται».
Ο κ. Κάρδαρης είπε ακόμα πως «Για τα νησιά του Ιονίου θα έχουμε μία μεγάλη χρηματοδότηση άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και γι’ αυτό ζητήθηκε από τους Δήμους να υπάρχει προγραμματική συνεργασία. Στην περίπτωσή μας θα είναι συνεργασία του Δήμου της Ζακύνθου με το ΦΟΔΣΑ ώστε να συνταχθεί μία πρόταση για την ανακύκλωση της Ζακύνθου. Θα έχουμε 15 έως 20 εκατομμύρια ευρώ στη Ζάκυνθο για εξοπλισμό, δηλαδή κάδους, απορριμματοφόρα κλπ. Χώρος υπάρχει και θα γίνει νέο ΚΔΑΥ στο Λίβα, ενώ το παλιό ΚΔΑΥ στην περιοχή του αεροδρομίου θα γίνει κέντρο επαναχρησιμοποίησης υλικών για ηλεκτρικές συσκευές, καναπέδες και άλλα υλικά».
Τέλος ο Διευθυντής έδωσε το περίγραμμα των ενεργειών που πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και εξήγησε: « Η μετάβαση θα πρέπει να είναι ριζική, ριζοσπαστική και θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, Στο σπίτι ή στην επιχείρηση θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά 3 κατευθύνσεις για τα σκουπίδια κι αυτό θα γίνεται μέσα στην κουζίνα. Τα οργανικά, οι συσκευασίες και τα υπολείμματα και θα είναι μοιρασμένα.
Τώρα δεν μπαίνουμε σε φάση να συνειδητοποιήσουμε τους πολίτες γιατί πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, σχεδόν αυτόματα. Θα περάσουμε σε ένα άλλο σύστημα διαχείρισης σε συντμημένους χρόνους».