Με 3 νεκρούς πιλότους, δύο πιλότους κι έναν κτηνοτρόφο, εκατοντάδες καμένα ζώα και 350.000 στρέμματα καμένης γης, έκλεισε ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια κατά την χθεσινή, όγδοη ημέρα.
Η εικόνα του πυροσβεστικού αεροπλάνου με τους δύο πιλότους να καρφώνεται στην πλαγιά μετά τη ρίψη νερού είναι ότι πιο συγκλονιστικό ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες της μεγάλης τραγωδίας και θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας.
Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους θα τα εντοπίσουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη των πυρκαγιών, κάθε καλοκαίρι, με έναν πολύ γηρασμένο στόλο αεροπλάνων, ηλικίας άνω των 45 ετών.
H ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο 27χρονος, Περικλής Στεφανίδης, και ο 34χρονος, Χρήστος Μουλάς, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης απογειώθηκαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι με το CL-215 από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου με προορισμό την Κάρυστο. Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, ενώ πραγματοποιούσαν ρίψη πάνω από μια εστία φωτιάς σε δασική έκταση το αεροσκάφος τους χτύπησε με το δεξιό φτερό σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να πέσει στο ρέμα.
Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ CANADAIR
Μετά την απώλεια του CL-215 s/n 1055, ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair αριθμεί δέκα CL-215 που ανήκουν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών με έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας και πετά νεότερα CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης με έδρα την 113 Πτέρυγα Μάχης της Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα CL-215 αγοράστηκαν το 1975 και φέτος συμπληρώνουν 48 χρόνια σε υπηρεσία με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ανάγκη ανανέωσης του στόλου μοιάζει πλέον επιτακτική. Μέχρι σήμερα, 12 αεροσκάφη Canadair έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα και δυστυχήματα, με την Πολεμική Αεροπορία να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Δήλωση για την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair που κατέπεσε ενώ έσβηνε εστία της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο συντονιστικό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».
ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείονται για την ποιότητα της δασοπυρόσβεσης τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ορισμένες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές έχουν χρόνο ζωής πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.
Μέχρι χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί οι εξής καμένες εκτάσεις:
116 xιλιάδες στρέμματα κάηκαν στη φωτιά στα Δερβενοχώρια.
12 xιλιάδες στρέμματα στο Λουτράκι.
39 xιλιάδες στρέμματα στη φωτιά του Νέου Κουβαρά.
145 xιλιάδες στρέμματα έως χθες στη Ρόδο.
10 xιλιάδες στρέμματα έως χθες στην Κάρυστο.
20 xιλιάδες στρέμματα έως χθες στην Κέρκυρα.