Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Επίδαυρος. Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης» που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που γίνεται στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης παράλληλα με την έκθεση έντυπου υλικού γα την επανάσταση του 1821.
Η έκθεση που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υλικό του φωτογραφικού λευκώματος του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, Κωστή Καπελώνη, με τίτλο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Επίδαυρος 1985-1998», αφιερώνει ένα κομμάτι της στον εικαστικό και σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, με κοστούμια αλλά και σχέδια που είχε δημιουργήσει για την παράσταση της «Μήδειας» του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο.
Μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα ταμπλό της έκθεσης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πολλά από τα όσα συμβαίνουν πριν την έναρξη μιας παράστασης στον επιβλητικό χώρο της Επιδαύρου, ενώ θα αναγνωρίσει όχι μόνο μεγάλες προσωπικότητες της θεατρικής Τέχνης, όπως τον ίδιο τον Κάρολο Κουν στην τελευταία του επίσκεψη στην Επίδαυρο πριν το θάνατο του, αλλά και αγαπημένους γνωστούς ηθοποιούς και καλλιτέχνες σε νεαρή ηλικία και στο καλλιτεχνικό τους ξεκίνημα όπως η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μαριάννα Τουμασάτου κ.α.
Μιλώντας ο κ. Καπελώνης στον ΕΡΜΗ, εξήγησε πως οι φωτογραφίες αποτυπώνουν μια 14ετη συνεχή παρουσία του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο μέχρι το 1998, οπότε και σταμάτησε η χρήση του αναλογικού φιλμ, ενώ έκανε γνωστό πως η επιλογή των 300 φωτογραφιών που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 2000, με κριτήριο το φωτογραφικό αλλά το ιστορικό ενδιαφέρον.
«Οι περισσότερες φωτογραφίες αποτυπώνουν όσα δε βλέπει ο θεατής, την αναμονή, την εικόνα στα καμαρίνια, λεπτομέρειες στις πρόβες. Είναι υλικό που συνήθως δε φτάνει στο θεατή» σημείωσε, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης μια φωτογραφία του Καρόλου Κουν μέσα στο σκοτάδι, κατά τη διάρκεια πρόβας της παράστασης «Όρνιθες», καθώς και μια φωτογραφία που αποτυπώνει μια συνομιλία της Μελίνας Μερκούρη με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Λαζάνη.
Ξεχωριστή τέλος θέση για τον κ. Καπελώνη έχουν και οι φωτογραφίες των τεχνικών των παραστάσεων.
Για το υλικό του έργου του Νίκου Αλεξίου σημείωσε πως είναι ένα μικρό δείγμα της δουλειάς ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.
«Υπάρχουν τρία κουστούμια και ζωγραφικές μακέτες που σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να δει» σημείωσε.
Η έκθεση πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ Ζωφόρος, το λογοτεχνικό περιοδικό Κόντε Σπουργίτης και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου και το ωράριο λειτουργίας της είναι αυτό της βιβλιοθήκης.
Μ.Π.