Κοινή συνεδρίαση είχαν χθες το βράδυ (2-4) η ΔΕΥΑΖ και το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν και να λάβουν αποφάσεις για το master plan της ύδρευσης και για το σχέδιο ασφάλειας στο νερό στις Δημοτικές Ενότητες Λαγανά και Ζακυνθίων.
Παρόντες στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου ήταν οι μελετητές οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το νερό στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις.
Το θετικό ήταν ότι πρότειναν πολλά έργα για να εξασφαλίσουμε το νερό που χρειάζεται το νησί και το αρνητικό ότι πρότειναν αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΖ η οποία ήδη δίνει το νερό σε πολύ υψηλή τιμή συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Από την Αθήνα που βρίσκεται παρενέβη ο Βουλευτής ο οποίος είπε ότι πρέπει να δώσουμε νερό συνεχούς ροής και ποιοτικό στη Ζάκυνθο.
Αμέσως μετά άρχισε η παρουσίαση και πρώτος πήρε το λόγο ο μελετητής Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος, ο οποίος και είναι ο επικεφαλής της ομάδας για τη σύνταξη του master plan της ύδρευσης
Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν είναι η δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από τις υδροληπτικές περιοχές, δηλαδή τις γεωτρήσεις, η ανακαίνιση των υδραγωγείων και ο έλεγχος των παράνομων συνδέσεων, καθώς και νέες γεωτρήσεις. Για την ποιότητα του νερού αναφέρθηκε πως πρέπει να γίνει σύστημα επεξεργασίας του και μονάδα αφαλάτωσης και απολυμάνσεις.
Για τα όμβρια αναφέρθηκε πως πρέπει να συγκεντρωθούν σε ομβροδεξαμενές ή σε λιμνοδεξαμενές.
Οι απώλειες του νερού φθάνουν στο 70% είπαν οι μελετητές και από τα 10 εκατομμύρια κυβικά που αντλούνται, η ΔΕΥΑΖ εισπράττει χρήματα μόνο για τα 30 εκ. κυβικά. Όμως συμπλήρωσαν πως η ανακαίνιση των δικτύων θα μειώσει τις απώλειες του νερού. Για το νερό που μπαίνει στο δίκτυο αναφέρθηκε πως δεν κάνει να το πίνουμε ούτε να μαγειρεύουμε και για τις γεωτρήσεις στο Κερί αναφέρθηκε πως πρέπει κάποιες να κλείσουν γιατί το νερό έχει πρόβλημα με την υψηλή αγωγιμότητα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η ολοκλήρωση των μελετών και η εξεύρεση χρηματοδότησης για να γίνουν όλα αυτά που προτείνονται. Το ποσό που θα χρειαστεί, σύμφωνα με τους μελετητές είναι περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ με συντηρητικές εκτιμήσεις.
Για την τιμολόγηση του νερού ανέφεραν πως πρέπει να αυξηθεί η τιμή ανά κυβικά κατανάλωσης για να μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΖ και μάλιστα ειπώθηκε ενδεικτικά πως η τιμή μπορεί να πάει και 4 ευρώ το κυβικό από 2,25 που είναι τώρα.
Ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις έπεσαν σαν βροχή στη συνέχεια για πολλά θέματα πάνω στην πολιτική του νερού.
Σταχυολογώντας αυτά που ακούστηκαν να αναφέρουμε πως πάνω από 8 εκατομμύρια € για εμφιαλωμένο νερό δαπανάμε κάθε χρόνο οι ζακυνθινοί καθώς αυτό που δίνεται από την ύδρευση είναι ακατάλληλο ακόμα και για το μαγείρεμα.
Αναφέρθηκε ακόμα ότι θα χρειαστούν από 5 έως 15 χρόνια για να γίνουν όλα τα έργα.
Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν οι μηχανικοί που ήταν στη συνάντηση, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Μηχανικών. Ανάμεσα σε αυτά που έθεσαν ήταν η ανάγκη να κλείσουν οι προβληματικές γεωτρήσεις στο κερί που δίνουν υφάλμυρο νερό, η επικοινωνία με τη Διεύθυνση υδάτων της Περιφέρειας για να δώσει χρήσιμα στοιχεία και αν υπάρχουν στοιχεία για την άντληση του νερού από τους ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις.
Με δεδομένο ότι φάνηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για τη μονάδα αφαλάτωσης, οι μελετητές είπαν ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα εξετάσουν.
Ο Δήμαρχος που ήλθε στη συνέχεια, πήρε το λόγο και είπε ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βλάβες και αυτό το διάστημα τις αποκαθιστούν ενώ κάνουν και τις 400 νέες συνδέσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις.