Ερωτηματικά για τη βρετανική αγορά από την οποία η Ζάκυνθος δέχεται το 60% των τουριστών
Τις δικές του εκτιμήσεις για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα κατέθεσε στον –Ε- ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί με διακρατικές συμφωνίες το θέμα της έναρξης διεθνών πτήσεων, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για την πορεία που θα έχουν οι αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Ο κ. Δαμανάκης δήλωσε: «Ζητούμενο τώρα είναι πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. με τα αεροπλάνα δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν να πετάνε εντός της ΕΕ γιατί δεν υπάρχει κάποια συμφωνία . Ακούγονται διάφορες ημερομηνίες όπως 15 Ιουνίου, 18 Ιουνίου, 1 Ιουλίου, αλλά εγώ πιστεύω ότι από τις αρχές Ιουλίου θα έχουμε άρση απαγόρευσης. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου και μετά (σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση) και άρα πιο πριν δεν θα έχουμε αφίξεις, εκτός κι αν κάτι αλλάξει. Δηλαδή η σεζόν δεν μπορεί να αρχίσει νωρίτερα.
Αυτά έπρεπε να τα είχαν συμφωνήσει ήδη γιατί δεν είναι δυνατόν λίγες ημέρες πριν να πουν ότι ξεκινάμε. Ο τουρ οπερέιτορ δεν έχεις τους πελάτες στην τσέπη γιατί πρέπει να κάνει πωλήσεις! Πρέπει λοιπόν να ενημερωθεί ένα μήνα πιο μπροστά. Από την άλλη ποιός ξενοδόχος θα ανοίξει αν δεν έχει κρατήσεις;»
Για την ανάγκη να γίνουν γρήγορα συμφωνίες ο κ. Δαμανάκης σημείωσε: «εμείς θέλουμε να μάθουμε πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, η ενημέρωση να γίνει άμεσα και επίσης να έχουμε μία στάνταρντ ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας των ξενοδοχείων για να ενημερώσουμε τους τουρ οπερέιτορ.
Πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ των κρατών αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των πτήσεων, δηλαδή θέλουμε μια διακρατική συμφωνία και όχι αποσπασματικά να βγαίνουν οι αεροπορικές εταιρείες και να λένε πότε θα πετάξουν…. Να σταματήσει αυτό το αλαλούμ και να μας πουν πότε θα πετάξουν».
Αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει από τη Μ. Βρετανία, χώρα από την οποία το νησί μας υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ο κ. Δαμανάκης είπε:
«Στη Ζάκυνθο που το 60% των τουριστών της είναι από την αγγλική αγορά τι θα γίνει; Η Μ. Βρετανία είναι στο μέσο της επιδημίας και το λέω γιατί θα ριψοκινδυνεύσει η δική μας κυβέρνηση να δεχτεί τουρίστες από αυτή τη χώρα αρχές Iουλίου. Στην Αγγλία μιλάνε για τουρισμό από τις 20 Ιουλίου και μετά.
Ποιός λοιπόν θα ανοίξει το ξενοδοχείο του πιο νωρίς;».
Σχολιάζοντας μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με τον τουρισμό ο κ. Μάρκος Δαμανάκης ανέφερε:
«Υπάρχει μία αβεβαιότητα για την οποία δεν φταίει κανείς και ως εκ τούτου πάμε βλέποντας και κάνοντας. Η αβεβαιότητα φέρνει το αυτόνομο lockdovn των ξενοδοχείων και στη συνέχεια κι άλλων εργασιών.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για το ταμείο ανεργίας καθώς ο χρόνος που ίσως δουλέψουν οι εργαζόμενοι αυτό το καλοκαίρι δεν φτάσει για να ενταχθούν. Εγώ προβλέπω ένα πολύ δύσκολο 12μηνο και θα γυρίσουμε πίσω 7 με 8 χρόνια, τότε που κάποιοι έψαχναν στα σκουπίδια για φαγητό».
Για τις ανάγκες της αγοράς σε χρήματα ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων ζήτησε από τις τράπεζες να συνδράμουν λέγοντας: «Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία τους και να δώσουν δάνεια κίνησης στους επιχειρηματίες χωρίς να ζητάνε πάρα πολλά χαρτιά, ειδικά αν οι ενδιαφερόμενοι είναι καθαροί και δεν έχουν οφειλές. Άλλωστε κι εμείς βοηθήσαμε τις τράπεζες τα χρόνια των μνημονίων και πληρώσαμε τα δανεικά τους…»
Τέλος ο κ. Δαμανάκης άφησε και μία νότα αισιοδοξίας για το αύριο λέγοντας:
«Μετά από 30 χρόνια στον τουρισμό έχω ζήσει καλές και άσχημες καταστάσεις αλλά τέτοια σαν αυτή που ζούμε τώρα δεν έχουμε ξαναζήσει, ούτε τότε με την πτώση των αεροπλάνων στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη. Πιστεύω πως αυτό θα έχει επίδραση της τάξεως του 70% σε πτώση πελατών φέτος στη Ζάκυνθο. Εκτιμώ ότι φέτος θα έλθουν στο νησί 150 με 200 χιλιάδες τουρίστες. Αν όμως μέχρι το Φεβρουάριο βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, τότε το 2021 δεν θα έχουμε κρεβάτια να τους κοιμήσουμε».
Της Αγγελικής Ξενόφου