Αν και το 2018 μας αποχαιρέτισε χωρίς να έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη για το πρόγραμμα Leader, οι εβδομάδες που ακολουθούν φαίνεται πως θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που είναι η απορρόφηση όλων των πιστώσεων για το νομό Ζακύνθου.
Όμως αυτό το διάστημα οι υπεύθυνοι της αναπτυξιακής πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς για να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη που αφορά τα έργα του δημόσιου τομέα.
Ήδη από το Δεκέμβριο αναμέναμε την προκήρυξη να βγει στον αέρα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Τσίπηρα και του Περιφερειακού Συμβούλου Διονύση Μπάστα.
Εντός των επομένων ημερών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΤΥΟΥ και ταυτόχρονα θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος για να εγκρίνουν την προκήρυξη.
Εκτός απροόπτου η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Πέμπτη.
Μιλώντας στον –Ε- ο κ. Τσίπηρας είπε ότι μετά την εν λόγω συνεδρίαση, η απόφαση για την προκήρυξη του Leader θα σταλεί για έγκριση στην Περιφέρεια, ενώ μέσα σε αυτό το μήνα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και κάποιες εκκρεμότητες με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη. Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτή η προκήρυξη αφορά μόνο το δημόσιο τομέα, ενώ για τους ιδιώτες θα γίνει άλλη προκήρυξη σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Σημειώνεται πως πρόσφατα είχε την προκήρυξη για το Leader στο γειτονικό νομό της Κεφαλονιάς που ως γνωστόν αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της από τη Ζάκυνθο και να κινηθεί μόνη της για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς η πικρή εμπειρία της ΣΑΖ την οδήγησε να λάβει άλλες αποφάσεις.
Το ενθαρρυντικό σε όλα αυτά είναι στο νομό Ζακύνθου έχουν κατατεθεί όλα τα ποσά για το μετοχικό κεφάλαιο της Αναπτυξιακής και συγκεκριμένα: ο Δήμος κατέθεσε 16.900 ευρώ, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατέθεσε 16.900 ευρώ, το Επιμελητήριο κατέθεσε 13.000 ευρώ, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός κατέθεσε 3.000 ευρώ και από κάποια μικροποσά έβαλαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου και το ECO Zakynthos.
Τώρα που έκλεισε ο κύκλος της κατάθεσης των χρημάτων του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονίου Αναπτυξιακής, μπορεί να προχωρήσει η προκήρυξη χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αφού η όλη υπόθεση έχει περάσει από σαράντα κύματα και η κοινή γνώμη δικαιολογημένα ανησυχεί για να μην χαθούν τα χρήματα από το νησί μας, ούτε για το δημόσιο αλλά ούτε και για τον ιδιωτικό τομέα.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ