Στους ρυθμούς του καλοκαιριού με πολλά καθημερινά προβλήματα έχει μπει αρκετά νωρίς από φέτος η ΔΕΥΑΖ. Παρά την πρόσληψη περίπου 60 νέων εργατοτεχνιτών η κατάσταση με τις βλάβες που επικρατεί σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της Ζακύνθου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όλο το βόρειο τμήμα του νησιού είναι αντιμέτωπο με πολλες και μεγάλες βλάβες που παραμένουν χωρίς επισκευή εδώ και πολλές ημέρες. Η κοινή γνώμη διερωτάται που είναι τα νέα συνέργεια από εργατοτεχνίτες της ΔΕΥΑΖ για να επιδιορθώνουν τις βλάβες του νερού;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ THΣ ΔΕΥΑΖ
Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης, γονέας μικρών παιδιών και εδικός επιστήμων σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής που ασχολείται με την υγιεινή του νερού τοπικά, δήλωσε στην -Ε- σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις:
“Ελαβα πριν από λίγο καιρό την απάντηση της ΔΕΥΑΖ στο αίτημα της Αποκεντρωμένης διοίκησης για την παροχή εξηγήσεων με βάση τις καταγγελίες που είχα κάνει για την απουσία δημόσιας πληροφόρησης για την ποιότητα του νερού, όπως έχει υποχρεώση να κάνει.
Οι εξηγήσεις της ΔΕΥΑΖ δεν απαντούν στα βασικά ερωτήματα μου. Κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο Υγειονομικό και στο γραφείο του Δημάρχου. Έχω ήδη στείλει στην Αποκεντρωμένη νέο έγγραφο επειδή η ΔΕΥΑΖ δεν απαντάει στις ερωτήσεις που έχω θέσει. Δεν έχω λάβει ακόμα τις αναλύσεις για την ποιότητα του νερού, όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει!
Πρέπει να συνετιστεί η ΔΕΥΑΖ και να απαντήσει σε εμένα και στον κάθε πολίτη στα ερωτήματα μας. Η απάντηση τους ήταν ότι “ανέλαβε τώρα η νέα διοίκηση”. Εμάς ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική ηγεσία της ΔΕΥΑΖ αλλά η λειτουργία της, ως φορέας ύδρευσης της πατρίδας μου”.
ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
Για τις αμέτρητες βλάβες που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί μίλησε στον -Ε- ο κ. Γ. Κοκκίνης και είπε τα εξής:
“Είναι ένα δίκτυο το οποίο προγανώς και δεν τυγχάνει συντήρησης. Υποθέτω ότιη ΔΕΥΑΖ δεν έχει τεχνικούς ώστε να γίνει η συντήρηση. Οι τεχνικοί προσλαμβάνονται έξτρα με δικαιολογία την κάθε πλημμύρα ή φυσική καταστροφή όπως γίνεται το καλοκαίρι μόνο. Θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες των νέων συνθέσεων και όλο τον φόρτο που υπάρχει το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.
Αυτό το προσωπικό που προσλαμβάνουν δεν κάνει συντήρηση του δικτύου, όπως θα έπρεπε, ή δεν έχει σύμβαση συντήρησης με κάποιον εργολάβο που έκανε το αρχικό έργο της τοποθέτησης των σωληνών. Έτσι, η ΔΕΥΑΖ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί σετην ανάγκη συντήρησης του δικτύου. Οπότε η λύση είναι να ζητήσει βοήθεια είτε από την Αποκεντρωμένη, είτε από το Υγειονομικό, είτε από το κράτος. Απ’ ότι φαίνεται, με βάση τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΖ, ο σκοπός της υπηρεσίας είναι απλά να λειτουργεί”.
Ο κ. Γ. Κοκκίνης απάντησε στο αν θα γίνουν οι προσπάθειες της ΔΕΥΑΖ αλλά και το master plan:
“Όπως φαίνεται και με μικρές εξαιρέσεις μόνο η εφημερίδα σας, δηλαδή ο “Ερμής”, ασχολείται με αυτό το θέμα. Δεν ασχολείται κάποιος άλλος συνεχώς με αυτό το θέμα. Έτσι και η ΔΕΥΑΖ θα …επαναπαυτεί σε αυτή την κατάσταση. Έχει μπει σε κατάσταση καλοκαιριού όπου αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούμε τους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται το νερό για τους πολίτες και να υπάρχουν συνεχιζόμενες διακοπές νερού”.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΝΤΛΗΣΗΣ
Για τις αναλύσεις και την αγωγιμότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή στο νερό είπε ο κ. Γ. Κοκκίνης τα εξής:
“Δεν έχει γίνει κάποια άλλη ανάλυση αλλά είμαι σίγουρος πως η αγωγιμότητα ανεβαίνει παραπάνω τώρα. Ο κ. Τουρκάκης στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι το πρόβλημα με την αγωγιμότητα, με το χλώριο και το νάτριο βασίζονται στην υφαλμύρωσης του νερού εξαιτίας της υπεράντλησης που σχετίζεται με την ανάπτυξη του νησιού. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης, παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υπεράντληση. Αυτό υπάρχει σε όλες τις γεωτρήσεις προκκειμένου να γεμίσουν οι πισίνες και να εξυπηρετηθούνε οι επιχειρηματίες. Το αποτέλεσμα της ποιότητα του νερού όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του είναι ΄΄κακής ποσιμότητας΄΄. Ομως ο νερό είτε είναι καλό, είτε όχι. Δεν υπάρχει νερό κακής ποσιμότητας επιστημονικά”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ