Τις τεράστιες δυνατότητες ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που έχουν σήμερα τα εργαστήρια επεσήμανε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Γιατράς, ο οποίος μίλησε στη συγκέντρωση ελαιοτριβέων που έγινε το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στο Διοικητήριο.
Η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και ελαιοκαλλιεργητών πριν αρχίσει η συγκομιδή του καρπού και εστίασε στην χρήση των φυτοφαρμάκων τα οποία βρίσκονται σε ποσότητες στο ζακυνθινό λάδι.
Ειδικότερα ο κ. Γιατράς ανέφερε:
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και το λέω γιατί το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Θα βρεθεί και το πιο μικρό ίχνος και είναι πολύ αξιόπιστες οι μέθοδοι που έχουν. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε.
Διαχειριζόμαστε τα αλυσσοπρίονα χρησιμοποιώντας φυτικό λάδι για τη λίπανση της αλυσίδας. Δεν κάνουμε αλλαγές στο αλυσσο- πρίονο πάνω από τα σακιά με τις ελιές ή τα ελαιόπανα. Πάμε σε ξεχωριστό σημείο και δεν ρυπαίνουμε…
Να δούμε τα υλικά συσκευασίας και να βρούμε αυτά που προστατεύουν το προϊόν, δηλαδή το χυμό της ελιάς και όχι αυτά που το ρυπαίνουν όπως τα βαρέλια που κάποια από αυτά δεν είναι κατάλληλα για να μπαίνει μέσα το λάδι. Επίσης χρησιμοποιούμε κατάλληλα σακιά από γιούτα ή από πιστοποιημένο πλαστικό.
Φέτος θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας».
Ένα ακόμα θέμα που αξίζει να αναφερθεί για τη φετινή χρονιά αφορά το δάκο, ο πληθυσμός του οποίου αποδεκατίστηκε από τους καύσωνες του καλοκαιριού και δεν έχει κάνει ζημιά στον καρπό. Αυτό ισχύει μέχρι τώρα αλλά οι γεωπόνοι είναι σε επιφυλακή καθώς τώρα η θερμοκρασία και οι βροχές με την υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή του.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Γιατράς ανέφερε τα εξής: «Πάμε καλά με το δάκο και είναι μία από τις καλύτερες χρονιές γιατί φέτος δεν έχουμε υποβάθμιση του καρπού από προσβολή του δάκου. Αυτό ισχύει μέχρι τώρα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά για την ελιά».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Κόμης είπε ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και βρήκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις στη Ζάκυνθο. Ο κ. Κόμης είπε ότι όποιος γνωρίζει παράνομες πρακτικές με χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στο νησί μας πρέπει να ενημερώσει.
Α.Ξ.