Τον “γόρδιο δεσμό” των παλαιών και συνήθως υπερχρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων που ταλαιπωρούν τις λειτουργίες κάθε Δήμου, λύνει υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και οι συνεργάτες επέλεξαν μια αντικειμενικά δύσκολη παρέμβαση για την εξυγίανση των οικονομικών των δημοτικών οργανισμών, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των συνδικαλιστών αλλά θα βοηθήσει στην εξυγίανση των οικονομικών των Δήμων.
Πρόκειται για το νόμο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» που προβλέπει την κατάργηση πάνω από 500 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.
Το σχετικό άρθρο του νόμου αναφέρει ότι “Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συστήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) Α’ βαθμού και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) καταργούνται αυτοδικαίως την 31η.12.2023 και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από την 31η / 12 / 2023 από τον οικείο δήμο. Με πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός ενός (1) μηνός από την ως άνω ημερομηνία διαπιστώνεται η κατάργηση τους”.
Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
΄Οσον αφορά το Δήμο Ζακύνθου τα Ν.Π.Δ.Δ. που καταργούνται φέρονται να είναι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, τα σχήματα ΔΑΕΖ, ΑΔΑΖ, ΔΕΠΑΖ, που βρίσκονται υπό εκκαθάριση λόγω χρεών, ενώ ευχερέστερη γίνεται πλέον η απορρόφηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΖ από τον οικείο Δήμο και η κατάργηση της καθώς τα συσσωρευμένα χρέη της, εδώ και δεκαετίες δεν επιτρέπουν την διάσωσή της.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Προβλέπεται επίσης ότι από την 30η Ιουνίου 2024 παύει η λειτουργία των περισσότερων από τις 600 σχολικές επιτροπές οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στις υπηρεσίες των οικείων Δήμων.
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.
Σωστό το μέτρο.Χρειάζονταν ΦΕΚ για την εκκαθάριση.Γλυτώνει πολύς κόσμος τη φυλακή,αλλά χάνουν τα “τυχερά” κάποιοι υποψήφιοι!!
Δεν καταργούνται οι Σύνδεσμοι, ούτε οι ΔΕΥΑ ούτε οι Ανώνυμες Εταιρείες, εκτός αν από πριν ήταν σε εκκαθάριση. Τα χρέη ήταν και θα είναι των Δήμων που απλά βολεύονταν και δεν πλήρωναν τα ΝΠΔΔ.