Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 29/3 για τη λογοδοσία του Περιφερειάρχη έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν πολλά και χρήσιμα στα νησιά μας, κάποια δε από αυτά ήταν εξόχως ενδιαφέροντα για το δικό μας το νησί.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του φορέα που έχει την ευθύνη για όλο το Ιόνιο, ο Περιφερειάρχης προέβη σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά καθώς μίλησε ανοιχτά για τα χρέη που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, είπε ότι δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν και ότι για κάποια εξ’ αυτών θα έπρεπε η προηγούμενη αρχή να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Στα νέα που πρέπει να γίνουν γνωστά καταγράφεται η ανάγκη για να κατασκευαστεί ένα ακόμα κύτταρο στο Λίβα και ένα εργοστάσιο με νέα δεδομένα.
Ο νόμος
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε παρέμβαση του περ. συμβούλου Χ. Μουζακίτη είπε πως υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για τους ΦΟΔΣΑ και δεν τους δημιούργησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, απλά ακολούθησε.
«Όταν συστάθηκαν κοίταξαν να ελέγξουν τι παραλαμβάνουν πριν ακόμα καθίσουν στις καρέκλες τους. Σε λίγο καιρό που θα έλθει η απογραφή θα δούμε τί ΦΟΔΣΑ χτίσατε. Ένα ΦΟΔΣΑ χρεωκοπημένο με πολλές απαιτήσεις. Αυτή τη στιγμή η Πρόεδρος έπρεπε να ήταν για κακούργημα κι αυτό γιατί αν δεν έχει πληρωθεί το ΦΠΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν για πάνω από 120 χιλιάδες ευρώ δεν έχεις πληρώσει το ΦΠΑ έχεις σοβαρό πρόβλημα. Αυτά κληθήκαμε να καλύψουμε τις πρώτες ημέρες της διαχείρισης Τρεπεκλή και των συνεργατών των Δημάρχων.
Ο ΦΟΔΣΑ για πρώτη φορά συνεργάζεται με τους Δημάρχους ενώ πρώτα ήταν μία πολεμική κατάσταση. Το εργοστάσιο στη Λευκάδα δεν ξεκίναγε από εγωιστικές συμπεριφορές της κυρίας κ. Προέδρου που ήθελε να είναι εκείνη ιδιοκτήτρια στη χρήση του εργοστασίου, ενώ εμείς αμέσως σε συνεργασία με το Δήμο παραχωρήσαμε τη χρήση του, δηλαδή η Κτηματική εταιρεία παραχώρησε κι εμείς το μόνο που θέλουμε είναι η χρήση για τη λειτουργία του» είπε αρχικά ο κ. Γιάννης Τρεπεκλής.
Ακολούθως ο Περιφερειάρχης σημείωσε με νόημα: «Πάμε τώρα στο σήμερα. Κάποια στιγμή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν θα ξαναπείτε για το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν είναι της ώρας να τα πούμε γιατί -όπως ξέρετε- είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Αλλά έχουμε μέλλον μπροστά και υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα διαβάζουν κατά διαστήματα τις πράξεις και τις ενέργειες της διοίκησης. Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Κατ’ αρχάς η ολιστική μελέτη. Είμαστε ο δεύτερος φορέας που είναι έτοιμος να καταθέσει και περιμένουμε να βγει οδηγία για τον ΦΟΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια θα καταθέσουμε κι εμείς. Άρα η ολιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Κράτησε ένα χρόνο ο διάλογος με όλους τους Δημάρχους, με όλες τις διευθύνσεις των υπηρεσιών καθαριότητας και περιγράφει όλες τις ανάγκες.
Ο φορέας ολοκλήρωσε και κάνει το αίτημά του για την πιστοποίηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά παράλληλα οφείλαμε να καταθέσουμε -γιατί εγώ δεν έχω καμία πολιτική κάλυψη και δεν ξέρω αύριο τι μπορεί να συμβεί- ότι η σύνθεση πρέπει να είναι νόμιμη, γιατί είναι άλλες οι απόψεις του υπουργείου Εσωτερικών για το τί πρέπει να έχει κάποιος για να εργαστεί και άλλα είναι τα αιτήματα που προσεγγίζει η ανεξάρτητη αρχή για να πάρει πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση κι εμείς συμμορφωθήκαμε σε μία λύση που δεν είναι και η σωστότερη. Στις 31 του μηνός ο δικός μας ΦΟΔΣΑ θα είναι πιστοποιημένος».
Η Ζάκυνθος
Ειδικά για το νησί μας ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστά τα ακόλουθα: «Παράλληλα προχωράμε με την συμπληρωματική σύμβαση στη Ζάκυνθο και είμαστε σε καλό σημείο γιατί το εργοστάσιο θα γίνει από την αρχή με τα νέα δεδομένα και το υπόλειμμα θα είναι 10% ενώ ο σχεδιασμός ήταν για 45% υπόλειμμα καθώς τότε έτσι ήταν η νομοθεσία και δεν κατηγορούμε κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και το κτιριακό γιατί πλέον δεν είναι το ίδιο.
Η Ζάκυνθος είναι μία ταλαιπωρημένη περιοχή όπως η Κέρκυρα, ήδη γίνεται η ενδιάμεση διαχείριση και χρειάζεται εκτός από το εργοστάσιο να γίνει και ένα νέο κύτταρο. Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε πως θα το κουμπώσουμε χρηματοδοτικά. Εκτιμώ πως έχουμε βρει τον τρόπο αλλά εξαρτάται από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου. Τα επόμενα δύο χρόνια η Ζάκυνθος θα βρει το δρόμο της σωστής λειτουργίας.
Έχουμε δικαστικές εκκρεμότητες γιατί δεν έγινε η απογραφή που έπρεπε με την ανάληψη των καθηκόντων και το αποτέλεσμα είναι όλα τα χρέη όλων των Δήμων. 12 εκατομμύρια ευρώ οφειλή στο ΙΚΑ Ζακύνθου εκκρεμεί» είπε ο κ. Τρεπεκλής και συμπλήρωσε πως και άλλα πρόστιμα παλαιοτέρων ετών που έρχονται το ένα πίσω από το άλλο! « Αν δεν έχουμε κι εμείς μία απογραφή για να μπορέσουμε να τα ταξινομήσουμε για το ποιος χρωστάει σε ποιόν, καταλαβαίνεται πως είμαστε βουτηγμένοι σε μία εταιρεία που συστήθηκε για να κάνει διαχείριση αλλά δεν μπορεί να έχει … Το λέω και για μένα τώρα. Τι πληρώνουμε κάθε μέρα, ότι σκάει και είναι κατεπείγον. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΜΗΣ