Στον καταυλισμό στην περιοχή του Αγίου Κήρυκα έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών, Ρομά που φαίνεται να ζει σε άθλιες συνθήκες.
Είχαμε ακούσει πολλά για τον καταυλισμό αλλά όσες φορές είχαμε επιχειρήσει να τον επισκεφτούμε είχαμε χαθεί μέσα σε στενά δρομάκια και απομακρυσμένους ελαιώνες της περιοχής.
Με την καθοδήγηση του Προέδρου του Αγγερικού, Σπύρου Φαραού, αυτή τη φορά υπήρξαμε τυχεροί. Μπήκαμε σε ένα στενό και κακοτράχαλο δρομάκι από την επαρχιακή οδό Ζακύνθου Βολιμών, δίχως σπίτια και εγκαταστάσεις και μετά από 1200 περίπου μέτρα συναντήσαμε τα πρόχειρα παραπήγματα ενός καταυλισμού.
Μέσα σε παράγκες και σκονισμένα επαγγελματικά αυτοκίνητα, μας χαμογελούσαν πολλά μικρά παιδιά που μας κοιτούσαν με ενδιαφέρον ωσάν να περίμεναν κάτι από τους απρόσμενους επισκέπτες στην περιοχή τους.
΄Οπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος, αυτός ο πρώτος καταυλισμός είναι ιδιωτικός και έχει κατασκευαστεί μέσα σε οικόπεδα που αγόρασαν οι ίδιοι οι Ρομά στην περιοχή.
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω συναντήσαμε τον δεύτερο καταυλισμό. Αυτόν που έφτιαξε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμος πριν από πολλά χρόνια.
Παντού εικόνες τριτοκοσμικές που δεν συνάδουν με τον πλούτο και τη χλιδή που κυριαρχεί στην υπόλοιπη Ζάκυνθο. Κι εδώ προτάσσονται τα πιο απλά και βασικά ερωτήματα.
Πως είναι δυνατόν αυτοί οι ΄Ελληνες πολίτες που στέλνουν τα παιδιά τους στον ελληνικό στρατό να μην διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και πως είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν μακριά από τα σχολεία και τον πολιτισμό;
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των Ρομά, μας μεταφέρει ο Πρόεδρος του Αγίου Κήρυκα, Σπύρος Φαραός.
Ειδικότερα ο κος Φαραός αναφέρει:
“Υπάρχει μία άθλια κατάσταση στην περιοχή. Έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός Ρομά σε παράνομα παραπήγματα με καμία οργάνωση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε ό,τι αφορά την συγκέντρωση του πληθυσμού εκεί πέρα, που είναι ανεξέλεγκτος σε οικόπεδα στα οποία παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες.
Οι συνθήκες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν το 2024 ως ανθρώπινες.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι βέβαια από την Ζάκυνθο αλλά συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση και πιθανόν λόγω του ότι υπάρχει στο νησί ανάγκη για εργαζόμενους.
Γίνεται έτσι ένας πόλος προσέλκυσης.
Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για μία κανονικότητα του πληθυσμού αυτού θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του Δήμου, της Περιφέρειας και του Κράτους γενικότερα, ώστε να μπορούν να ζουν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα αλλά και να μην γίνεται πλέον πόλος έλξης ο καταυλισμός.
Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ότι ο πληθυσμός που μένει είναι άγνωστος και δεν γνωρίζουμε και την ποιότητα των ανθρώπων αυτών.
Σημειώνονται περιστατικά παραβατικότητας. Γίνονται κλοπές, υπάρχει πρόβλημα ηχορύπανσης και κινητικότητας με υπερβολικές ταχύτητες μέσα σε κατοικημένη περιοχή, παραβιάζονται ιδιοκτησίες και ο χώρος του γηπέδου και προκαλούνται ζημιές. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν εμβολιασμοί και οι κατάλληλες συνθήκες”.
Στην συνέχεια ο κος Φαραός σημειώνει ότι έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιες κινήσεις από την κοινότητα στους αρμόδιους φορείς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «αυτό αφορά το σύνολο του νησιού αλλά και την περιοχή μας. Έχουμε κάνει παρέμβαση και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε εκθέσει το πρόβλημα. Πριν ένα – δύο χρόνια που η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη, είχαμε στείλει έγγραφο και επί της ουσίας δεν έγινε κάτι.Έγινε μία αυτοψία με την παρουσία του Δημάρχου για την εικόνα που υπάρχει εκεί και σε μία συνομιλία που είχα με τον Δήμαρχο μου είπε ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση με έναν συγκεντρωμένο πληθυσμό, με παραπήγματα φτιαγμένα, με ποντίκια κ.λπ».
Ο κος Φαραός τονίζει την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των οικογενειών Ρομά αν δεν υπάρξουν συνθήκες νομιμότητας και αναφέρεται στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής δηλώνοντας ότι «εμείς ζητάμε την απομάκρυνσή τους και την νομιμότητα όλης αυτής της κατάστασης. Αν δεν είναι νόμιμες οι κατασκευές και δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, γιατί υπάρχει και ένας αριθμός παιδιών που είναι εκεί, και ένας έλεγχος για τον πληθυσμό που ήδη υπάρχει, να φύγουνε και να υπάρχει μία κανονικότητα. Αν κάποιος έχει την δυνατότητα να πάρει ένα οικόπεδο και να φτιάξει μία κατασκευή με άδεια, ηλεκτροδότηση κ.λπ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα όλο το υπόλοιπο καθεστώς μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση για να ελέγχει την κίνησή τους και την συμπεριφορά τους.
Ζητάμε να τηρηθεί ό,τι ισχύει για όλους μας. Δεν το βλέπουμε ρατσιστικά, γιατί εκεί υπάρχουν παιδιά. Εμείς ζητάμε μία κανονικότητα. Αν αυτή έλθει από πλευράς του Δήμου και όλων των κρατικών φορέων μέσα από τον έλεγχο και την τήρηση της νομιμότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως συνεχιστεί αυτό το πράγμα, ζητάμε την διευθέτηση και την απομάκρυνσή τους. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγανακτήσει και είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις και για παρεμβάσεις σε επίπεδο Δήμου και Εισαγγελίας. Σε αυτό εμείς ως τοπικό συμβούλιο θα ανταποκριθούμε.”
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φίλιππος Συνετός – Σοφία Βαρδακαστάνη