Την ενίσχυση των καλλιεργητών ελαιόδεντρων, κορινθιακής σταφίδας και των αμπελουργών οινοποιήσιμων σταφυλιών, ζητούν οι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.
Η αρχή έγινε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη ο οποίος σημειώνει ότι στην Περιφέρειά του καλλιεργούνται περίπου 20.000.000 ελαιόδεντρα, για παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, η μείωση της παραγωγής φτάνει σε ποσοστό 60-70%, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και να απαιτείται η αναπλήρωση μέρους αυτού του εισοδήματος μέσω κάποιας κρατικής ή κοινοτικής ενίσχυσης.
Σημαντικό ήταν, επίσης, το ζήτημα με την μειωμένη παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, η οποία μάλιστα διατέθηκε στην αγορά σε μειωμένες τιμές, λόγω και της πίεσης χρόνου (καθώς η παραγωγή έπρεπε να παραδοθεί στο εμπόριο έως τις 30 Νοεμβρίου για να έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση). Το θετικό είναι πως το υπουργείο Αφροτικής Ανάπτυξης έδωσε παράταση της προθεσμίας παράδοσης του προϊόντος.
Ακόμα, γίνονται γνωστές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν οι καλλιέργειες από ασθένειες και να προκληθούν σημαντικές καταστροφές. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητάει την αποζημίωση των καλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ, ως ζημίες κατ’ εξαίρεση από μη φυσιολογικά αίτια, ώστε να μετριασθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.
Η ΕΑΣΖ
Την περασμένη εβδομάδα ήταν στην πρωτεύουσα για επαφές κλιμάκιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου και εκτός από το γνωστό θέμα με τις τιμές στα προϊόντα, έθεσε για πολλοστή φορά το θέμα των “κόκκινων δανείων” το οποίο ακόμα δεν έχει βρει τη λύση του. Εκείνο που αναμένεται είναι οι ρυθμιστικές διατάξεις στο νόμο με τους serviser’s κι αυτό γιατί το υπάρχον πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα.