Tο περασμένο Σαββάτο 27-1 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, το θέμα της μόλυνσης του αγωγού ύδρευσης της πόλης της Ζακύνθου από πετρέλαιο και από τους διαλόγους που ακολούθησαν, δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν γνωστές σημαντικές πληροφορίες που δεν γνώριζαν οι συμπολίτες μας.
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στις ομιλίες των Π.Σ., ότι βρέθηκαν λύματα στον αγωγό του νερού και για το λόγο αυτό γίνονται πολλές πλύσεις, τέθηκε το ζήτημα της χρήσης όχι μόνο χλωρίου αλλά απολυμαντικών σε μόνιμη βάση, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει, κι ακόμα αναφέρθηκε πως οι τρύπες στον αγωγό ύδρευσης που εντοπίστηκαν στη συμβολή των οδών Φιλικών και Χιώτη, έκλεισαν πριν προλάβουν οι μηχανικοί να κάνουν την έρευνα τους για την εισροή του πετρελαίου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κα Κατερίνα Μοθωναίου ανέφερε ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρακάμφθηκε η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της.
Οι σύμβουλοι των επερωτήσεων
Είναι γνωστό ότι η Ζάκυνθος έχει πετρέλαιο είπε αστειευόμενος αρχικά ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος που ήταν ο ένας εκ των εισηγητών και μετά συμπλήρωσε πως πρέπει να σοβαρευτούμε.
Στην ενημέρωσε που έκανε ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το συμβάν ανέδειξε το πρόβλημα που έχει η πόλη με τις προβληματικές υποδομές και έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ακόμα αναφέρθηκε στις συλλογικές ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι η Ζάκυνθος δεν έχει πόσιμο νερό.
«Ενδιαφέρον έχει αν έχετε αποκαταστήσει και τις σχέσεις σας με το Δήμαρχο Ζακύνθου κι εμείς είχαμε ζητήσει να έλθει να ενημερώσει ο Δήμαρχος αλλά φαίνεται πως τεχνικά δεν μπορεί να συνδεθεί. Το θέμα αξίζει για μία ευρύτερη συζήτηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιατσάτος.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο για το ίδιο θέμα η επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Αλεξάνδρα Μπαλού που είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. “Δεν χρειάζεται να μπαίνει πετρέλαιο στο νερό για να έρχεται στην επιφάνεια η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη Ζάκυνθο και σε όλα τα νησιά σχετικά με το νερό. Γι’ αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο. Η κατάσταση με τις υποδομές είναι τραγική και προστίθενται έξοδα σε κάθε νοικοκυριό.
Η Ζάκυνθος που είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας δυστυχώς δεν έχει πόσιμο νερό, κι αυτό πέρα από τα λόγια πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.
Χρειάζονται σύγχρονα και ολοκληρωμένα έργα στον τομέα της υδροδότησης» είπε η κ. Μπαλού.
Απαντήσεις Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καποδίστριας στην τοποθέτησή του σαν εισηγητής είπε ότι με ένα μπουκάλι νερό ξυρίστηκε κι έπλυνε τα δόντια του τα ξημερώματα, ενώ για το μπάνιο είπε να μην σας πω πως κάνουμε μπάνιο….
«Στην Κέρκυρα χάρηκα γιατί ανυπομονούσα να μπω στο ντους και να σπαταλήσω το νερό της Κέρκυρας που δεν είναι και το καλύτερο. Εμείς στη Ζάκυνθο είμαστε συνηθισμένοι σε σεισμό και νερό…
Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση κι εγώ ήλθα σε επαφή με όλες τις υπηρεσίες δηλαδή με τη Διεύθυνση Υγείας, με την Πολιτική Προστασία, με το Τμήμα Περιβάλλοντος, με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ και το ΤΕΕ που συμμετέχει στην έρευνα που γίνεται. Μου έδωσαν τις προτάσεις τους για το ζήτημα» είπε ο κ. Καποδίστριας..
Για τα έργα που προκηρύχθηκαν με τον αγωγό είπε πως «ξεκίνησαν επί Δημαρχίας Κολοκοτσά και Περιφερειάρχη Γαλιατσάτου, μετά Δημοπρατήθηκαν 3 φορές επί Δημαρχίας Αρετάκη και σταμάτησε το έργο όταν έγινε ζημιά σε βρετανικό γεφύρι επί της οδού Φιλικών».
Ο κ. Καποδίστριας μετά διάβασε αποσπάσματα από τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, αρχής γενομένης από το Υγειονομικό και ανέφερε:
Στις 12-1-2024 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Υγείας για το πρόβλημα από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, ο Κ. Καποδίστριας έκανε αμέσως σύσκεψη και παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Τσιριγώτης, αρμόδιοι από τον τομέα της ύδρευσης και της Πολιτικής Προστασίας.
Ενημερώθηκε αμέσως η Γενική Διεύθυνση Υγείας και το Υπουργείο Υγείας. Έγινε διεξοδική συζήτηση και μετά δόθηκε εντολή στη ΔΕΥΑΖ να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες που αφορούν ότι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτη ανάγκης κι ότι λέει το πρωτόκολλο της υγείας.
Το Τμήμα Υγιεινής έκανε καθημερινά αυτοψίες και ήταν σε επαγρύπνηση προκειμένου να ξεκινήσει με ασφάλεια η υδροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου. Πριν από λίγες ημέρες έστειλε σε πιστοποιημένο εργαστήριο στη Λάρισα δείγματα να δούμε αν υπάρχουν μικρόβια, εκτός από το πετρέλαιο γιατί μπορεί να έχουμε μάθει να ζούμε με τα μικρόβια.
Η Πολιτική Προστασία συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις και προσπάθησε να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορούσε, όπως με τους εθελοντές μου μοίραζαν καθαρό νερό.
Σημαντικό είναι το υπόμνημα του ΤΤΕ που μαζί με το Σύλλογο των Μηχανικών πήγαν στον Εισαγγελέα και ζήτησαν πραγματογνωμοσύνη. Αυτό έγινε στις 16-1 και στις 21-1 έγινε η πρώτη εκσκαφή όπου στη συμβολή των οδών Φιλικών και Χιώτη διαπιστώθηκε ζημιά στον αγωγό ομβρίων που χρονολογείται από το 2012 και από εργασίες αποκατάστασης.
Βρέθηκαν και 3 οπές στον αγωγό της ύδρευσης με λιμνάζοντα ύδατα και οσμή πετρελαίου. Έπεσε χρωματισμένο νερό που χύθηκε στο φρεάτιο των ομβρίων πλησίον του Θεάτρου και μετά εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη διασταύρωση. Όμως δεν επιβεβαιώθηκε η εισροή του πετρελαίου στον αγωγό της ύδρευσης. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίστηκε σε κείνο το σημείο όπως και σε πολλά άλλα που μπαίνουν απόβλητα και επιβαρύνουν το νερό με ακατάλληλες ουσίες.
Μετά ο κ. Καποδίστριας διάβασε την εισήγηση της ΔΕΥΑΖ η οποία κατέγραφε αναλυτικά τις ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή μέχρι την αποκατάσταση των εργασιών στους αγωγούς ύδρευσης και ομβρίων, καθώς και στην αποσύνδεση όλων των υδρόμετρων στην πόλη για να καθαριστεί ο κεντρικός αγωγός και το εσωτερικό δίκτυο με νερό χαμηλής πίεσης. Ανέφερε ότι στις 23 και 25 Ιανουαρίου ελήφθησαν δείγματα τα αποτελέσματα των οποίων θα κοινοποιηθούν εν ευθέτω χρόνο.
Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος
Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ιωάννου είπε «για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις ασχολήθηκε ο Περιφερειάρχης και δόθηκαν εντολές στην ΠΕΖ. Υπήρξε οριστική έκθεση ελέγχου αλλά δεν σταμάτησε εκεί γιατί έγιναν 4 αυτοψίες και συμπληρωματικοί έλεγχοι στις 18,19,20 κ;ι 21 Ιανουαρίου.
Στις 23/1 τα δείγματα εστάλησαν για χημική ανάλυση στο ΕΑΓΜΕ και αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου. Οταν αξιολογηθούν τα ευρήματα και καταλήξουν σε συμπεράσματα θα συνταχθεί η οριστική έκθεση ελέγχου η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕΖ».
Ο πρώην Πρόεδρος
Ο κ. Νίκος Μουζακίτης, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε ότι εξεπλάγην όταν διάβασε ότι συμβαίνουν αυτά στα τουριστικά νησιά μας και θυμήθηκε την ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Λάμπρο Κωσταντάρα που είχε βρει πετρέλαιο στο πηγάδι…
Ρώτησε αν χλωριώνεται κι αν απολυμαίνεται το νερό της Ζακύνθου και ο κ. Καποδίστριας του απάντησε πως «δεν γνωρίζει αν απολυμαίνεται αλλά σίγουρα χλωριώνεται. Έχει γίνει ερώτημα για την απολύμανση και αναμένουν απάντηση. Αλλά πρέπει να μάθουμε για πόσα χρόνια δεν γίνεται απολύμανση»…
Η ΛΑΣΥ
Ο κ. Ν. Γκισγκίνης από τη ΛΑΣΥ είπε ότι το ΤΕΕ δεν επιβεβαίωσε την εισροή στον αγωγό της ύδρευσης γιατί οι οπές είχαν ήδη επισκευαστεί, άρα δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. «Γιατί έκλεισαν τις οπές» αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος.
Η Κατ. Μοθωναίου
Η Κατερίνα Μοθωναίου είπε ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα των Ζακυνθινών για το τί ακριβώς συνέβη “γιατί μπορεί να ήταν τύχη που πέρασε το πετρέλαιο κι αυτό γιατί είδαμε το πρόβλημα που είναι μεγάλο και όχι τωρινό”.
Πολύπλοκο, σύνθετο και δύσκολο το θέμα, είπε η Μοθωναίου, η οποία επεσήμανε πως «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία μέσω της ΠΙΝ και έτσι πρέπει να λειτουργούν τα όργανα, χωρίς να επικαλύπτει ο ένας ον άλλον. Η ΠΙΝ έπρεπε να κατεβάσει το υπουργείο για να λυθεί το θέμα.
Είδαμε ότι το νησί κηρύχθηκε για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επειδή ήμουν πρώην Αντιπεριφερειάρχης και γνωρίζω, νομίζω πως ο Δήμος έπρεπε να αιτηθεί στην Πολιτική Προστασία της ΠΙΝ η οποία θα έπρεπε μετά μέσω του Περιφερειάρχη να αιτηθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ή να δώσει εντολή η Πολιτική Προστασία να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Περιφερειάρχης.
Ερωτώ αν υπάρχει αίτημα στην Περιφέρεια από το Δήμο για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν ξέρω πως θα βοηθηθεί το νησί με έκτακτες χρηματοδοτήσεις».
Ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο ο Δήμαρχος με το Βουλευτή πήγαν στην Αθήνα, απάντησε ο κ. Καποδίστριας και συμπλήρωσε πως «Ο Δήμος θα μας ενημερώσει για τις χρηματοδοτήσεις. Δεν έγινε αίτημα του Δήμου στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσιριγώτης είπε ότι η κ. Μουζάκη σαν Πολιτική Προστασία το πρότεινε αλλά η ΔΕΥΑΖ δεν έκανε κανένα αίτημα.
Απαντήσεις
Απαντώντας σε ερωτήματα συμβούλων ο κ. Καποδίστριας είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αλλά φοβούνται πως υπάρχουν μικρόβια από λύματα μέσα στον αγωγό της ύδρευσης. Το ερώτημα κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ Αθηνά Αρβανιτάκη που είπε πως το πρόβλημα δεν μας αφήνει ανέγγιχτους σε ανθρώπινη βάση γιατί εκείνες τις ημέρες γινόταν χαμός !
Η Μοθωναίου είπε ότι ο Δήμος έπρεπε να είχε καλέσει άμεσα την Αρχαιολογική υπηρεσία και να είχε ξεκινήσει το έργο με τον αγωγό στη Φιλικών και συμπλήρωσε πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τον αγωγό από τη Λιθακιά μέχρι την κεντρική δεξαμενή της Μπόχαλης.
Μετά ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος είπε ότι «η εξέλιξη αυτή τους φέρνει όλους σε δύσκολη θέση σαν παράγοντες της δημόσιας ζωής και είναι η στιγμή να βάλουν το χέρι επί τον τύπο των ήλων. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα πως ακριβώς έγινε και πως αντιμετωπίζεται και πρέπει να ανοίξουμε τη βεντάλια να δούμε τί έγινε με το νερό στο νησί αυτό.
Η Περιφέρεια έχει ρόλο να σχεδιάσει και να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να χρηματοδοτήσει δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των υποδομών και να παρακολουθεί αν αυτά υλοποιούνται με τις υπηρεσίες της»