Ειδική αναφορά στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ζάκυνθο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και συνοψίζοντας το εύρος των διαβουλεύσεων και των αποφάσεων που ελήφθησαν, έγραψε:
“Δεύτερος σταθμός της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη μετά τον Έβρο ήταν η Ζάκυνθος.
Παρουσιάστηκε από κυβερνητικά στελέχη και συζητήθηκε με τους τοπικούς θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης του νησιού, επίσης προϊόν διαβούλευσης της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και την τοπική κοινωνία.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα εκβάθυνσης του λιμανιού, ενώ προχωρά ταυτόχρονα το Master Plan για το λιμάνι και η αδειοδότηση πλωτής μαρίνας, για τα οποία είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση.
Άλλα έργα αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση στο νησί, με την καθοριστική πλέον συμβολή της ΕΥΔΑΠ, τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Από το σχέδιό μας δεν θα μπορούσε να λείπει το εμβληματικό «Ναυάγιο της Ζακύνθου», ένα τοπόσημο με διεθνή ακτινοβολία.
Πήρε πλέον τον δρόμο της αποκατάστασης και συντήρησης, με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου και τα πρώτα σχετικά έργα βρίσκονται ήδη στη φάση προκήρυξης.
Με νομοθετική ρύθμιση παραχωρείται στο Δήμο η διαχείριση του Ναυαγίου, υπό την εποπτεία των κεντρικών υπηρεσιών, ενώ τα έσοδα θα επιστρέφουν κατά κύριο λόγο στον Δήμο για τη συντήρηση και ασφάλεια του Ναυαγίου και του περιβάλλοντος χώρου. Έτσι, τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι θα μπορούν να το επισκέπτονται με ασφάλεια για πολλά χρόνια ακόμα.”