Σημαντικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας χθες (26-2) στη διάρκεια της ημερίδας για το νερό που οργανώθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων με πρωτοβουλία του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ.
Από τη συζήτηση φάνηκε με πολύ καθαρό τρόπο για όλα τα νησιά ότι χρειάζεται να αντικατασταθούν τα παλιά δίκτυα στα οποία χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού, αναφέρθηκε η κάκιστη ποιότητά του, ενώ για τη λύση της αφαλάτωσης έγινε γνωστό πως είναι 4 φορές ακριβότερη και άρα δεν συνιστάται.
Για τις τεράστιες ποσότητες που αντλούνται στη Ζάκυνθο δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες πέρα από ένα γενικό νούμερο.
Αρχικά ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος είπε ότι έλαβαν την πρωτοβουλία για να γίνει η ημερίδα καθώς με αυτό τον τρόπο έγινε προσπάθεια να δοθούν στοιχεία για κάτι που ίσως είναι η αιτία για τον Γ’ παγκόσμιο πόλεμο. Για το Ιόνιο ανέφερε πως εξετάζεται η επάρκεια του νερού, η ποιότητά του, οι υποδομές που το διαθέτουν στον κόσμο και το κόστος του.
Για τη Ζάκυνθο έγινε γνωστό ότι το δίκτυο στο οποίο μπαίνει το νερό είναι από το 1970 και χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών. Επισημάνθηκε η υφαλμύρωση που υπάρχει στο νησί μας και τέθηκε ρώτημα αν το master plan που συντάσσεται θα δώσει λύσεις και πότε. Στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, αντλούνται 6,8 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο αλλά δεν φτάνουν μέχρι τους καταναλωτές κι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με τις δημόσιες και τι με τις ιδιωτικές γεωτρήσεις.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλος είπε το νησί μας χρειάζεται ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νερού που θέλει ορθολογική διαχείριση. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΔΕΥΑΖ με την ΕΥΔΑΠ για να έχουμε σύντομα αποτελέσματα.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Τρεπεκλής στο χαιρετισμό του είπε ότι χρειάζεται τεχνοκρατική και επιστημονική προσέγγιση καθώς ο πολιτικές θέσεις εκφράζονται από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια και από την κυβέρνηση. Σημείωσε πως ζητούμενο είναι να βρούμε το νερό που δεν έχουμε γιατί ανάπτυξη χωρίς υδάτινους πόρους σημαίνει δυσκολίες. Η ΠΙΝ συμμετέχει υποστηρικτικά στην επίλυση του προβλήματος που είναι θέμα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης υδάτων Ιονίου Μιχάλης Λαγκαδάς είπε ότι σε όλο το Ιόνιο έχουμε 4.700 σημεία υδροληψίας και από αυτά τα 1500 είναι ενεργά με άδειες για άντληση νερού που είναι γεωτρήσεις και πηγάδια. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από τις υδρευτικές ανάγκες και στην μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων. Είπε ότι υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης της κατάστασης και ζήτησε να σκεφτούμε όλοι με διαφορετικό τρόπο. Ζήτησε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος όπως μικρά φράγματα και εμπλουτισμός όπου αυτό είναι εφικτό και όπου υπάρχει και η υδρομορφολογία για να γίνουν τα μικρά φράγματα. Είπε ότι τα είχαν προτείνει στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και είναι για την ανάσχεση του πλημμυρικού κινδύνου.
Ο πανεπιστημιακός και τ. Δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης είπε ότι θέλει ολιστική αντιμετώπιση το θέμα του νερού, ζήτησε να ανανεώσουμε τα δίκτυα του νερού και η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Δ. Τουρκάκης είπε ότι χρειάζεται να γίνει αναβάθμιση των υποδομών, να κατασκευαστούν νέα δίκτυα, να γίνουν φράγματα και μικρές λιμνοδεξαμενές.