Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, το Δήμο Ζακύνθου, την ΑΧΕΠΑ Ζακύνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου “Ούγος Φώσκολος”, το Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ), το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουμε την επιστημονική διημερίδα και εκδηλώσεις Μνήμης και τιμής με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων. Ιστορία, Εκπαίδευση και Διαπολιτισμικότητα».
Η παραπάνω δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).
Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ήμερα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Κάθε χρόνο καλούνται οι σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας και αφιερώνουν δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Οι δράσεις αυτές είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στόχος των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργανώνονται είναι:
Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυρίων.
Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεση του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, ψηφιακές εκθέσεις και εφαρμογές, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού και ανάγνωση κειμένων και εργασιών.
Στις 4 Ιουλίου του 2023 ο διευθυντής ΔΠΕ Ζακύνθου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης ανέλαβε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε στο ΥΠΑΙΘΑ τα εξής:
“Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων της Ζακύνθου από τους ναζί κατακτητές με την παρέμβαση του Μητροπολίτη και του Δημάρχου της νήσου που συνέβη στα τέλη του 1943, προτείνουμε το Σχολικό έτος 2023-2024 να αφιερωθεί στην ανάδειξη της “νήσου των Δικαίων” όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζάκυνθος με σειρά δράσεων που προτίθεται να οργανώσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου τις οποίες επιθυμούμε να θέσετε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου προτίθεται να ζητήσει από όλες τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητας της να υλοποιήσουν δράσεις σχετικές με τη θεματολογία, να γίνουν μαθητικοί καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί πανελλήνιας εμβέλειας, να δημιουργηθεί ειδική θεματική γωνιά σε όλες τις σχολικές μονάδες, να προβληθούν οι ταινίες που αναφέρονται στο ιστορικό γεγονός, αφού πρώτα ληφθούν οι σχετικές άδειες από τους δημιουργούς τους και το ΙΕΠ, να διοργανωθεί έκθεση βιβλίων σχετικών με το γεγονός και το ολοκαύτωμα, να διοργανωθεί επιστημονική Διημερίδα στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2024 με στόχο να δημιουργηθεί ένας εκπαιδευτικός φάκελος δραστηριοτήτων για τους μαθητές του Δημοτικού σχετικός με το ολοκαύτωμα και να συγκροτηθούν παιδαγωγικές ομάδες με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις προγραμμάτων Erasmus+ που θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επεκτείνουν τη διάχυση των δράσεων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
Η πρόταση του Διευθυντή της ΔΠΕ Ζακύνθου υιοθετήθηκε από τη ΓΓ Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ. Ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων στις επιμορφωτικές συναντήσεις έναρξης του σχολικού έτους.
Στις σχολικές μονάδες της Νήσου οι μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας των οποίων οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν συμμετοχή και υλοποιούν εγκεκριμένα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με τη σχετική θεματολογία στα πλαίσια και των εργαστηρίων δεξιοτήτων.
Η Επιστημονική Διημερίδα και οι παράλληλες δράσεις μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με άξιους επιστήμονες, φορείς, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς. Συμμετέχουν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και μαθητές μας.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής η Έλλη Λεμονίδου Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Διημερίδα μεταφέρθηκε λίγες μέρες αργότερα από την επίσημη ημερομηνία μνήμης του ολοκαυτώματος που γίνεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου ώστε οι προσκεκλημένοι μας οι οποίοι συμμετέχουν και σε άλλες συναφείς δράσεις να προσέλθουν στο νησί μας.
“Out of season”