Το θέμα της ίδρυσης Λυκειακών τάξεων εκπαίδευσης πρωτογενούς παραγωγής εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή, ο οποίος έχει την ευθύνη για τα αγροτικά ζητήματα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουρής στον –Ε- πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας και ένας κατηρτισμένος αγρότης θα μπορεί να μας προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα είναι σε θέση να προστατεύσει και το περιβάλλον.
Επιπλέον τα πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν τα νησιά μας, όπως του Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και το Τεχνολογίας τροφίμων στην Κεφαλονιά, δίνουν τη δυνατότητα στη νεολαία να φοιτήσει στον τόπο της με κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν.
Ένα ακόμα επιχείρημα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη είναι ότι «συνέχεια αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεωργία. Ενδεικτικά, το 2014 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 107 άτομα, 76 το 2016 και 101 το 2018. Από το σύνολο των ενταχθέντων αυτών, 182 αφορούσαν αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Αύξηση επίσης καταγράφεται στη μεταποιητική δραστηριότητα».
Στα ΕΠΑ.Λ. δύναται να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις εννέα (9) Τομείς. Στη Ζάκυνθο λειτουργούν έξι (6), στην Κέρκυρα οκτώ (8), στην Κεφαλονιά & Ιθάκη επτά (7), ενώ στη Λευκάδα τέσσερις (4). Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος λειτουργεί μόνο στην Κέρκυρα, σε δύο (2) ΕΠΑ.Λ., τα οποία προσφέρουν τρεις (3) από τις συνολικά τέσσερις Ειδικότητες.
Η Απόφαση αναφέρει:
Με δεδομένο ότι στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας λαμβάνονται υπόψη και οι προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 4386/2016 που επικαλείται η σχετική εγκύκλιος, εισηγούμαστε: Α. την επανασύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην οποία συμμετέχει και ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, με σκοπό στην παρούσα φάση, την προώθηση της πιο κάτω πρότασης: Β. Την προσθήκη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος σε Σχολικές Μονάδες ΕΠΑ.Λ. που λειτουργούν υπό την ευθύνη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας. Συγκεκριμένα και με γνώμονα τον τύπο αγροτικής ανάπτυξης του κάθε νησιού, εισηγούμαι για τη Ζάκυνθο την προσθήκη της Ειδικότητας «Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής», για την Κεφαλονιά την Ειδικότητα «Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής», ενώ για τη Λευκάδα την Ειδικότητα «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών».