Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση και το αντίστοιχο ΦΕΚ 2653/Β/2-5-2024 που ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Ναυαγίου προβλέπει ότι και φέτος απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η προσέγγιση και η αγκυροβολία πλωτών μέσων και το κολύμπι σε οποιοδήποτε σημείο του κόλπου και εντός της νοητής γραμμής που ενώνει το βόριο και το νότιο άκρο του όρμου.
Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να βρίσκει αντίθετους τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι παραμένουν για ακόμα μία χρονιά στο ίδιο έργο θεατές.
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Ο κ. Δ. Ακτύπης ιδιοκτήτης ιδιωτικών σκαφών αναφέρει:
«Πρέπει να γίνει η σήμανση με τις σημαδούρες, όπως γίνεται κάθε χρόνο και να αλλάξει αυτή η απόφαση και να μπορούμε να πλησιάσουμε στα σαράντα μέτρα. Σε σχέση με πέρυσι το καθεστώς είναι το ίδιο απλώς υπάρχει μία καθυστέρηση στο να μπουν οι σημαδούρες.
Η απόφαση μας επηρεάζει αρνητικά, διότι αυτή τη στιγμή όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ζάκυνθο – και είναι πάρα πολλοί αυτοί – δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε στα σαράντα μέτρα. Οπότε πάμε μέχρι την μπούκα του Ναυαγίου και παίρνουν από εκεί τις φωτογραφίες, από μακριά.
Δεχόμαστε τα παράπονα των επισκεπτών για το λόγο αυτό. Λέγαμε για την Σαντορίνη και αστειευόμασταν. Στην Σαντορίνη όμως δεν είδαμε να αδειάσουν και να εκκενώσουν το νησί που έπεσε το μισό βουνό.
Εμείς θα θέλαμε να πορευτούμε με το καθεστώς που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να μπορούμε να πλησιάσουμε με ασφάλεια στην παραλία, δεξιά και αριστερά της παραλίας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να υπάρχει σήμανση και να μπορεί να κατεβαίνει ο κόσμος με προσοχή και με ασφάλεια στην παραλία».
TO IΔIOKTHΣIAKO
Για το ιδιοκτησιακό του Ναυαγίου ο κ. Ακτύπης τονίζει:
«Στην Ελλάδα όταν δεν θέλει να δοθεί κάποια λύση, κάνουμε επιτροπές. Όταν βλέπετε και γίνονται επιτροπές, εννοείται ότι κωλυσιεργούν τα πράγματα.
Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης στην πάνω μεριά του Ναυαγίου. Εμάς μας ενδιαφέρει ο επισκέπτης που έρχεται να μπορεί να βρει μία χημική τουαλέτα και να μπορεί με ασφάλεια να ανέβει στην ράμπα να βγάλει μία φωτογραφία.
Τώρα αν ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος ή η εκκλησία εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να μην δυσφημίζεται το νησί μας παγκοσμίως και να υπάρχει ασφάλεια, εξυπηρέτηση και μία θέση πάρκινγκ με το ανάλογο αντίτιμο. Όπου αλλού και να πάμε, πληρώνουμε. Εδώ ποιος δεν θα έδινε για παράδειγμα πέντε ευρώ το άτομο την στιγμή που θα είχε μία σωστή εξυπηρέτηση;
Έχουμε την κότα με τα χρυσά αυγά και δυστυχώς δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε! Τόσα χρόνια βλέπουμε μία διαμάχη μεταξύ εκκλησίας και δημοσίου, Δήμου και Αντιπεριφέρειας.
Ας αποφασίσουν τελικά ποιος θα είναι ο αρμόδιος. Παραμένουμε σαστισμένοι βλέποντας αυτά που εκτελούνται στο πλάτωμα και στην παραλία του Ναυαγίου.
ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ..
Για την κατάσταση του πλοίο τέλος, ο κ. Ακτύπης δηλώνει ότι «μην έχετε αυταπάτες. Το πλοίο θα διαλυθεί. Έχουν γίνει επιτροπές από Πανεπιστήμια, έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει.
Με μία μεγάλη θαλασσοταραχή και με ένα δυνατό μαΐστρο ακόμη θα εξαφανιστούν και τα δύο τελευταία κομμάτια που έχουν απομείνει από το πλοίο.
Δυστυχώς έπρεπε όλα αυτά να έχουν γίνει πιο νωρίς και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ