Την αναλυτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία το φετινό καλοκαίρι στον τόπο μας έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης που περιέγραψε την εξασθένιση του κορονοϊού, ζήτησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες κανένας δεν πέθανε από τις παρενέργειες των εμβολίων για την Covid.
Απαντώντας σε ερώτημα για τους κινδύνους που υπάρχουν στην τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοδόσης είπε: «Στην φάση που βρισκόμαστε και είναι τουριστική περίοδος θα ξαναπούμε αυτό που λέμε πάντα αν και είναι γεγονός ότι φέτος η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Τα κρούσματα είναι λιγότερα και ο κορονοïός είναι λιγότερο επικίνδυνος, ενώ υπάρχει και μείωση των κοινών λοιμώξεων. Επίσης έχουμε μείωση της γρίπης ενώ πέρυσι είχαμε έξαρση τέτοια εποχή. Θεωρώ ότι τα πράγματα φέτος είναι καλύτερα.
Τα πράγματα ισορροπούν γιατί όσο ο κορονοϊός παίρνει τη θέση που του ανήκει (και υποχωρεί), έρχονται στην επιφάνεια οι λοιμώξεις που είχαμε πιο παλιά. Αυτό συμβαίνει με τις πανδημίες, δηλαδή υποχωρούν όλα τα άλλα και υπερισχύει ο κύριος ιός. Ας μην ξεχνάμε πως για δύο χρόνια δεν είχαμε γρίπη και άρχισε πάλι να εμφανίζεται πέρυσι το καλοκαίρι, δηλαδή με το που ο κορονοϊός άρχισε να υποχωρεί.
Βγαίνουν στην επιφάνεια οι κοινές λοιμώξεις, είτε ιογενείς, είτε βακτηριακές, που αναλογούν σε κάθε εποχή».
Για όσα συμβαίνουν το καλοκαίρι ο γιατρός ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι αρχίζουν και μειώνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι γρίπες, ενώ έχουμε έξαρση σε γαστρεντερίτιδες, δηλαδή των ιώσεων που επηρεάζουν το γαστρεντερικό. Όμως πρέπει να αναφέρουμε πως δεν σταματούν ποτέ οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και τις έχουμε όλο το χρόνο, αλλά με μειωμένη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες».
Ο κορονοϊός υπάρχει
Για τους ηλικιωμένους και αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ο κ. Θεοδόσης είπε: «Είναι γεγονός πως τα δύσκολα είναι πίσω μας και δεν φαίνεται ότι θα έχουμε κάποια έκπληξη από τον κορονοϊό. Όμως ο κόσμος πρέπει να προσέχει και ειδικά οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με άτομα που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα και δεν γνωρίζουμε τι μεταφέρουν και τι μεταδίδουν. Πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικοί όσοι έρχονται σε επαφή με αυτόν τον πληθυσμό, δηλαδή τους τουρίστες. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να κινδυνολογήσουμε και να κάνουμε κάτι ακραίο. Χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός υπάρχει καθώς έχουμε επιβεβαιωμένα 600 περίπου κρούσματα κάθε εβδομάδα και πάνω από 20 νεκρούς. Δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας για να μπορέσουμε να προστατέψουμε στ συνέχεια και τα μέλη της οικογένειάς μας, όπως και τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε στενές επαφές».
Για τον τόπο μας ειδικότερα ο γιατρός είπε τα εξής: «Στη Ζάκυνθο σποραδικά έχουμε πολλά κρούσματα και έχουν νοσήσει άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας γιατί μετέφερε τον ιό μέσα στο σπίτι κάποιος συγγενής που δεν το κατάλαβε. Λέω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά όταν έχουμε στο περιβάλλον μας μεγάλους ανθρώπους ή αν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ δεν είναι απλά κάποια νούμερα αλλά πρόκειται για ανθρώπους».
Επιστημονικά συνέδρια
Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται ο κ. Συγούρος Θεοδόσης έδωσε πληροφορίες έτσι όπως καταγράφηκαν σε επιστημονικά συνέδριο που παρακολούθησε πρόσφατα και μας είπε: «Σε συνέδριο που παρακολούθησα πρόσφατα και αφορούσε την εμπειρία μας με τον κορονοϊό και ότι άλλο περιμένουμε, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με νέα πανδημία. Μόνο φόβος υπάρχει γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα στον πλανήτη, υπάρχει υπερπληθυσμός, άμεσες και γρήγορες μετακινήσεις και ότι είναι μολυσματικό μεταδίδεται μέσα σε λίγες ώρες από τη μία πλευρά του πλανήτη ως την άλλη, ενώ κάποτε χρειάζονταν μήνες.
Τώρα ο κορονοϊός (πέρα από τις απώλειες) δημιούργησε διαφορετικούς μηχανισμούς για επίβλεψη αλλά η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη. Τώρα πρόβλεψη για νέα πανδημία δεν υπάρχει, ενώ δεν έχουμε νέο στέλεχος του κορονοϊού, αλλά υποπαραλλαγές της ΟΜΙΚΡΟΝ. Αυτό το στέλεχος το αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αλλά και η ανοσία που έχουμε αποκτήσει από τη νόσηση».
Το εμβόλιο του φθινοπώρου
Για τα εμβόλια που θα γίνονται από το προσεχές φθινόπωρο ο κ. Θεοδόσης σημείωσε: «Εκείνο που αναμένουμε είναι το νέο εμβόλιο και θα φανεί από αυτά που θα γίνουν στο νότιο ημισφαίριο το συγκεκριμένο τρίμηνο που έχουν χειμώνα. Δύσκολα θα γλυτώσουμε από επανεμβολιασμούς και εκτιμάται πως θα γίνεται ένα εμβόλιο μία φορά το χρόνο και την ίδια χρονική περίοδο που θα γίνεται το εμβόλιο της γρίπης. Οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο που θα γίνεται μαζί δηλαδή για γρίπη και κορονοïό, αλλά αυτό θα το δούμε από το Σεπτέμβριο και μετά».
Οι παρενέργειες των εμβολίων
Αναφορικά με τα εμβόλια και όσα ακούγονται για παρενέργειες ο κ. Θεοδόσης είπε: «Εμβολιάστηκαν δισεκατομμύρια άνθρωποι από τα πολλά εκατομμύρια δόσεων και είναι επιβεβαιωμένη έρευνα που έχει δημοσιευτεί σε έγκυρο περιοδικό και αναφέρει πως τα εμβόλια προκάλεσαν περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες και σε λιγότερη έκταση κάποια σύνδρομα. Όμως κανένας δεν πέθανε από αυτές τις παρενέργειες, οι οποίες έφυγαν μετά από τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής. Επειδή ακούστηκαν πολλά για αιφνίδιους θανάτους, δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πέθαναν από έμφραγμα μυοκαρδίου, ή από σοβαρή καρδιακή αρρυθμία, ή εμβολή. Δεν έχουμε τίποτα που να βεβαιώνει θανάτους αν και ακούγεται γύρω-γύρω. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση. Τα μεγάλα ιατρικά περιοδικά δεν δημοσιεύουν μελέτες της πλάκας και έχουν γράψει ιστορία στην ιατρική επιστήμη εδώ και εκατονταετίες».