Για την εικόνα που υπάρχει στον τοπικό πληθυσμό αναφορικά με ιώσεις, γρίπες και κορονοϊό μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο ιατρός παθολόγος Αναστάσιος Προβής ο ποίος ζήτησε να υπάρξει προσοχή στα περιστατικά με τις γρίπες γιατί μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.
«Ακόμα επικρατούν οι ιώσεις τύπου κοινών κρυολογημάτων. Τα ονομάζουμε συχνά γρίπη όλα αυτά αλλά δεν είναι και έχει και μεγάλη διαφορά από την γρίπη. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι τα κοινά κρυολογήματα είναι ηπιότατες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κυρίως, οι οποίες δεν προκαλούν και προβλήματα ούτε επιπλοκές. Σε αντίθεση, η γρίπη η οποία μπορεί να δημιουργήσει κάποιες επιπλοκές και αυτές είναι που φοβόμαστε, γι’ αυτό πρέπει να προστατευόμαστε.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου η γρίπη δημιουργεί επιπλοκές αλλά μπορεί και στον οποιοδήποτε να δημιουργήσει επιπλοκές από τα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα» είπε ο κ. Προβής.
Αναφορικά με την κατάσταση σήμερα, ο γιατρός είπε: «Η γρίπη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα δεν έχουμε ακόμα έξαρση. Κυρίως, την περιμένουμε να μπαίνει στην κοινότητα
από Δεκέμβρη, Γενάρη και η κορύφωσή της θα γίνει τον Φεβρουάριο, Μάρτιο. Τώρα έχουμε κάποια σποραδικά κρούσματα αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής».
Το εμβόλιο
«Το εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο είναι το γνωστό δηλαδή το απλό εμβόλιο. Υπάρχει και η μορφή του ενισχυμένου εμβολίου που έχει περισσότερη αντιγονική δράση. Βέβαια δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό το εμβόλιο στα άτομα που δεν έχουν ανάγκη. Ο περισσότερος κόσμος θα εμβολιαστεί με το απλό εμβόλιο. Το ενισχυμένο εμβόλιο είναι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Σίγουρα για άτομα πάνω των 65 ετών και με σοβαρά προβλήματά, δηλαδή ζαχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά, ανοσοκαταστολή, κακοήθειες κλπ. . Όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν το απλό εμβόλιο. Η ένδειξη για το εμβόλιο το απλό είναι για όλους πάνω των 60 ετών. Οι κάτω των 60 ετών είναι για κάποιες ειδικές ομάδες» ανέφερε ο κ. Προβής.
Ο κορονοϊός
Αυτή τη χρονική περίοδο δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορονοϊό και ο κ. Προβής είπε αναλυτικά τα εξής: «Κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν αλλά όχι πολλά. Υπήρχε μια μικρή έξαρση μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο μήνα. Ούτε ιδιαίτερες προφυλάξεις παίρναμε . Πληθυσμός από άλλες χώρες ερχόταν. Δεν προσέχαμε καθόλου και υπήρχε μια έξαρση τον Οκτώβρη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν κάποια κρούσματα αλλά δεν είναι πολλά και ούτε έχουν σοβαρά προβλήματα. Ίσα – ίσα που περνάνε πολύ εύκολα. Άλλωστε τώρα έχουμε και όπλα κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια και τα φάρμακα. Επίσης τα φάρμακα που έχουμε για τον ιό ενδείκνυται πάλι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να ζούμε με τον κορονοϊό. Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάρχει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που είναι αρκετά δραστικό».
Απαντώντας σε ερώτημα για την πορεία του Covid o κ. Προβής ανέφερε: «Οι συχνές μεταλλάξεις του ιού καταλήγουν στο να είναι λιγότερο επικίνδυνος. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι μια πάθηση με την οποία ζούμε με αυτή. Η προφύλαξη είναι ο παν αλλά και η προσοχή» ́.
Πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός του πνευμονόκοκκου. Ακόμα και αυτοί που το έχουν κάνει και θεωρούν ότι έχουν κάνει το προηγούμενο εμβόλιο, τώρα υπάρχει το ενισχυμένο που είναι επικαιροποιημένο με 20 στελέχη ενώ το προηγούμενο είχε 13. Πρέπει να γίνεται στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού και στους καπνιστές.
Για εκείνους που ακόμα αντιδρούν με τα εμβόλια ο κ. Προβής είπε ότι «στην αρχή της μεγάλη πανδημίας έπρεπε να βρεθεί κάτι το οποίο να αναχαιτίσει το κύμα και έγινε με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός. Κάποιοι νόμισαν πως έγινε για κερδοσκοπικούς λόγους αλλά δεν είναι έτσι. Μετά από 3 χρόνια το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και έχει γίνει σε εκατομμύρια πληθυσμού γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να νοιώθουν ότι είναι ασφαλές».