Στις κατάμεστες από το κοινό, αίθουσες της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου έλαβε χώρα χθες Παρασκευή το βράδυ, η παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Καλαμβρέζου “Εικονικός Εφιάλτης.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο συγγραφέας Διονύσης Καλαμβρέζος, πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, τον οποίο τίμησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και από τον οποίο, για πολλή ώρα μετά το τέλος της εκδήλωσης, ανέμεναν μια αφιέρωση στο βιβλίο του.
Η εκδήλωση άρχισε τις 8.15 το βράδυ με προβολή στην οθόνη αποσπασμάτων από μουσικές και όπερες στις οποίες γίνεται αναφορά στο βιβλίο.
Ο συντονιστής και πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, Φίλιππος Συνετός παρουσίασε τον συγγραφέα και τους άλλους ομιλητές και προλογίζοντας την εκδήλωση περιέγραψε πολύ παραστατικά το τοπίο και τις συνθήκες πάνω στις οποίες κινείται η βασική πλοκή του μυθιστορήματος. Tο σκηνικό είναι απολύτως φανταστικό και διαδραματίζεται σε μια εποχή που η εν πολλοίς άγνωστη, ως προς τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει τα εργαλεία σε εγκληματικά δίκτυα να δημιουργούν εικονικά τοπία, τα οποία μπορούν και παρασύρουν του χρήστες του διαδικτύου σε ένα λαβύρινθο σκέψης και δράσεων που μεταβάλει άρδην τη ζωή των ανθρώπων.
Η δημοσιογράφος και ηθοποιός Λετίσια Μουστάκη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.
Ο εκδότης του περιοδικού “Ιστορία εικονογραφημένη” Διονύσης Μουσμούτης αναφέρθηκε στους συγγραφείς που υπήρξαν στη ζωή τους διπλωμάτες και προσδιόρισε μια σειρά από επιρροές που διαπίστωσε στο έργο του συγγραφέα, ενώ η φιλόλογος και συγγραφέας κα Αντωνία Μάργαρη έθεσε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των εξελίξεων στο χώρος της τεχνητής νοημοσύνης και της εικονικής πραγματικότητας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πάντα θα υπάρχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή που θα εκπέμπει το φως μέσα στο σκοτάδι.
Ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Σπύρος Γιατράς πέρασε στην ανάλυση του κοινωνικού αποκλεισμού του αναφύεται μέσα από τις συνθήκες που περιγράφει το βιβλίο για να επισημάνει τις συνέπειες που προκαλούνται όταν απουσιάζει ο κοινωνικός έλεγχος από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία και όταν προκαλούνται κίνδυνοι για την ανθρωπότητα από την ανεξέλεγκτη επέκταση της.
Η κ Ρίτα Κολαΐτη κάτοχος του βραβείου μετάφρασης για το 2021 μίλησε για τη σχέση λογοτεχνίας και διπλωματίας στη διαδρομή του χρόνου και αναφερόμενη στο βιβλίο είπε ότι είναι ένας φόρος τιμής στα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας κι ένα λαμπρό δείγμα της λογοτεχνίας του φανταστικού καθώς κι ένα οδοιπορικό στην αμερικάνικη μεγαλούπολη όπου εκτυλίσσεται η δράση.
Μετά το τέλος των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι απηύθηναν για πολύ ώρα ερωτήσεις στον συγγραφέα για το περιεχόμενο του βιβλίου και για τις απόψεις για μια σειρά από θέματα που προκαλούν ερωτήματα και προβληματισμό.
Ο κ. Καλαμβρέζος ευχαρίστησε το κοινό και στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις μνήμες που διατηρεί από την Βιβλιοθήκη, όταν μαθητής ακόμα περνούσε ώρες πολλές στο αναγνωστήριο της.
Εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή που έτυχε η παρουσίαση του βιβλίου του και την Βιβλιοθήκη και προσωπικά τον πρόεδρο της για την φιλοξενία της και την υποστήριξη της εκδήλωσης.
Από τους παρευρισκόμενους υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις στον συγγραφέα για τα μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τα διλήμματα της εικονικής πραγματικότητα για να καταλήξει στην διαπίστωση ότι όλα θα αυτά θα απαντηθούν τα επόμενα χρόνια.
Α.Ξ.