Το «καλάθι των Χριστουγέννων» είναι η ελπίδα των καταναλωτών για να περάσουν καλά τις Άγιες ημέρες και για να έχουν ένα στοιχειωδώς πλούσιο τραπέζι φαγητού, κι αυτό γιατί η συνεχής άνοδος των τιμών στα τρόφιμα έχει γίνει εφιάλτης για κάθε .ελληνική οικογένεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι πιο ακριβό φέτος και οι καταναλωτές θα είναι αρκετά συγκρατημένοι στις αγορές τους.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο έδειχναν αυξήσεις της τάξεως του 9,9% σε ετήσια βάση στην κατηγορία των τροφίμων και στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το 2024 και οι αυξήσεις θα είναι γύρω στο 4,5%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο το κρέας είχε καταγράψει αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση. Ακριβότερα κατά 14,3% ήταν τα αναψυκτικά και το μεταλλικό νερό, όπως επίσης κατά 12,3% τα λαχανικά, κατά 20,5% τα φρούτα και κατά 7% τα γαλακτοκομικά. Αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές και στα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται τις μέρες των γιορτών με μεγαλύτερη άνεση.
Το ελαιόλαδο έχει πολύ μεγάλη αύξηση τιμής και πρόκειται για ένα προϊόν που είναι σημαντικό για τα πιάτα που παρασκευάζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η αύξηση είναι 26% στην κατηγορία «έλαια και λίπη» μέσα σε έναν χρόνο.
Ακριβότερα κατά 15%, πωλούνται και τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Το καλάθι των Χριστουγέννων
Το υπουργείο Ανάπτυξης, ετοιμάζεται να εφαρμόσει, από τα μέσα Δεκεμβρίου το καλάθι των Χριστουγέννων, για δεύτερη χρονιά φέτος στα σούπερ μάρκετ.
Σε εφαρμογή βρίσκεται και το μέτρο για την μόνιμη μείωση της τιμής με περισσότερα από 1.100 προϊόντα να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για μείωση της τιμής τους κατά τουλάχιστον 5% και δέσμευση από πλευράς των εταιρειών πως αυτό θα ισχύσει για τουλάχιστον ένα 6μηνο.
Όπως αποφασίστηκε, στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα είναι φέτος τα εξής προϊόντα:
-Αρνί
-Κατσίκι
-Γαλοπούλα
-Τσουρέκι
-Βασιλόπιτα
-Σοκολάτα
Το καλάθι του Άη Βασίλη
Στα ευχάριστα των ημερών είναι και το «Καλάθι του Άη Βασίλη» το οποίο θα δούμε στα καταστήματα παιχνιδιών ώστε οι γονείς να αγοράσουν δώρα στα παιδιά.
Πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε 10 κατηγορίες από τις οποίες οι επιχειρήσεις έβαζαν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και το διέθεταν σε προσιτή τιμή. Οι κατηγορίες αυτές ήταν:
Επιτραπέζια/Παζλ,
Παιχνίδια με κούκλες,
κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια,
Φιγούρες δράσης,
Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας,
Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα,
Ηλεκτρονικά παιχνίδια,
Αθλητικά παιχνίδια,
Λούτρινα,
Μουσικά παιχνίδια.