Η προoπτική της μείωσης των διοικητικών περιφερειών της χώρας είναι μια συζήτηση που συχνά έρχεται στην επικαιρότητα ειδικότερα όταν αποτελεί διαπίστωση ότι ο βηματισμός και η παραγωγικότητα του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης, υπολείπεται τραγικά των επιδόσεων του κρατικού τομέα.
Η τελευταία δήλωση που έρχεται πάνω στο θέμα αυτό και προκάλεσε “σεισμικές” δονήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έγινε από την κα Ρόδη Κράτσα, η οποία μιλώντας στην κα Ελένη Χιόνη, ιδιοκτήτρια του ιστότοπου Kefaloniapress, αποκάλυψε ότι ένα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπη είναι η μείωση του αριθμού των Περιφερειών στην Ελλάδα.
Η κα Κράτσα ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε ότι ο αριθμός των περιφερειών πρόκειτιοα να μειωθεί από 13 σε 8 και αυτό θα γίνει μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
Και προσέθεσε η κα Κράτσα ότι “ως εκ τούτου ολα δείχνουν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα “σπάσει” σε δυο. Τα βόρεια νησιά θα πάνε Ηπειρο και εμείς τα Νότια θα πάμε Δυτική Πελοπόννησο”.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο aftodioikisi.gr την τελική απόφαση για το αριθμό των Περιφερειών της κάθε χώρας, δεν την λαμβάνει όργανο της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μάλλον έχει ανοίξει ήδη το θέμα και μάλιστα επιδιώκει να ολοκληρώσει τoν περιορισμό των Περιφερειών επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!
H συζήτηση για την μείωση του αριθμού των περιφερειών της χώρας ξεκίνησε την περίοδο της δεύτερης πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη (2000-2004), ως μια προσαρμογή στον πληθυσμιακό και γεωγραφικό μέσο όρο της Ε.Ε.
Οι δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Ειδικά στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων όπου τα σενάρια διάσπασης με τη διοικητική μεταφορά των νησιών σε άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουν πέσει και άλλες φορές στο τραπέζι. Επίσης μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά και από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα που άνοιξε η κ. Κράτσα.
Το σχέδιο είναι παλιο.Γι αυτο και ειχε δημιουργηθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,αλλά δεν προχώρησε λόγω διαφόρων παρεμβάσεων.Απο την “εποχη Σημίτη” είχε (πολύ σωστά) γίνει κατανοητό οτι υπήρχε πρόβλημα στην επικοινωνία και την συνεννόηση μεταξύ των Ιόνιων Νησιών.