Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της πανδημίας αλλά είμαστε από εκείνους που για απόλυτα ρεαλιστικούς λόγους πιστεύουμε στην ισχυροποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην αποφόρτιση του από τα βαρίδια των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας.
Για να συμβεί όμως αυτό οφείλει η πολιτεία και η κυβέρνηση να ορθολογικοποιήσουν την λειτουργία του ΕΣΥ, (όπως άλλωστε και ολόκληρου του δημόσιου τομέα) και να την καταστήσουν υπόδειγμα προσαρμοστικότητας, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να πιάνουν τόπο οι δαπάνες του κράτους.
Σε μια εποχή που οι δαπάνες των πολιτών και του κράτους για την υγεία συνιστούν ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, δεν είναι επιτρεπτό να φεύγουν γιατροί από το Νοσοκομείο, επειδή δεν αμείβονται σύμφωνα με την προσφορά τους, ή επειδή αναγκάζονται να εργάζονται με επαχθείς όρους.
Το ΕΣΥ οφείλει να έχει σε αναμονή λίστες με γιατρούς άμεσης πρόσληψης για να μην δημιουργούνται κενά, να αμείβει το προσωπικό του σύμφωνα με τους όρους της αγοράς εργασίας και να προστατεύει την οικονομική τους αυτοτέλεια, ελέγχοντας απόλυτα το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών στο εσωτερικό του.
Εν τέλει υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα ανά τον κόσμο για να εφαρμοστούν και είναι γνωστές οι παθογένειες του δικού μας συστήματος που πρέπει να εξοβελίσουμε από την λειτουργία του ΕΣΥ, για να έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία, κατ΄αναλογία μάλιστα των συνολικών δαπανών, κράτους και πολιτών.