Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στη Ζάκυνθο έγιναν την περασμένη Παρασκευή 8-12 από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, που διεκδικούν τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Ειδικά στο νησί μας, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων είναι το επικουρικό προσωπικό και λιγότεροι είναι οι μόνιμοι.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου Ευάγγελος Τσώλας μίλησε στον –Ε- και περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τις υποσχέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων και την προσπάθεια εξεύρεσης νομικής λύσης για να μονιμοποιηθούν αυτά τα άτομα που είναι απολύτως απαραίτητα για να λειτουργήσει ο χώρος της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Τσώλας δήλωσε: «Το θέμα με το επικουρικό προσωπικό είναι μεγαλύτερο στη Ζάκυνθο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων εδώ είναι οι επικουρικοί και σε ποσοστό η αναλογία είναι 60 με 40. Δηλαδή 40% οι μόνιμοι και 60% οι επικουρικοί. Οι δεσμεύσεις για ετήσια παράταση στις συμβάσεις αυτών των ανθρώπων ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που βγήκε στη δημοσιότητα αναφέρεται σε εξάμηνη παράταση. Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι οι εργαζόμενοι ως επικουρικοί έχουν να λάβουν 4 μηνών κανονική άδεια και ακόμα πως όσο μικραίνει το διάστημα παράτασης των συμβάσεων δημιουργεί ανησυχία τους εργαζόμενους που κοιτάζουν να δουν τι θα κάνουν με το επαγγελματικό τους».
Αναφορικά με την κινητοποίηση ο Πρόεδρος είπε: «Αυτοί ήταν και οι λόγοι της πανελλαδική μας κινητοποίησης την περασμένη Παρασκευή με την στάση εργασίας που κάναμε για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και εκτός από την ετήσια παράταση που είναι το λιγότερο που ζητάμε αυτή τη στιγμή, να ζητήσουμε τη διακομματική συμφωνία για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Δεν περιμένουμε να γίνουν προκηρύξεις καθώς πριν από λίγες ημέρες βγήκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που έγινε το 2019 για τους νοσηλευτές ΤΕ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι θέμα σκοπιμότητας αλλά από το αποτέλεσμα που έχουμε λέμε πως με το ρυθμό που γίνονται αυτές οι προκηρύξεις θα χρειαστούμε μία πενταετία για να δούμε εργαζόμενο».
Μία ακόμα πληροφορία οικονομικής φύσεως για την πληρωμή των εργαζομένων που έδωσε ο κ. Τσώλας, αναφέρει: «Πρέπει ακόμα να γίνει γνωστό ότι τώρα η μισθοδοσία των εργαζομένων του επικουρικού επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσκομείου ενώ στην αρχή τους πληρώναμε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Ζητάμε να μας ενημερώσουν … ζητάμε να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για ένα χρόνο παράταση για το επικουρικό προσωπικό. Τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις και να συμφωνήσουν ότι τα άτομα αυτά είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Αν θέλουν να έχουν τα νοσοκομεία ανοιχτά… Εκτός αν θέλουν σε άλλου τύπου μορφές…
Υπάρχουν λύσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση. Το 6μηνο που έδωσαν είναι εμπαιγμός γι’ αυτούς τους εργαζόμενους αλλά και για εμάς που μένουμε πίσω για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Είναι 140 άτομα για το νοσοκομείο Ζακύνθου μαζί με αυτούς που ήλθαν από τον ΟΑΕΔ».
Το παράδειγμα που έφερε για το νοσοκομείο μας ο κ. Τσώλας είναι χαρακτηριστικό καθώς είπε ότι «το χειρουργείο και η ΜΕΘ λειτουργούν κατά 70-80% με επικουρικό προσωπικό κι αυτά είναι τμήματα αιχμής. Επίσης το 70% του παραϊατρικού προσωπικού που δουλεύει στα εργαστήρια είναι επικουρικό και άρα το Νοσοκομείο Ζακύνθου κλείνει χωρίς επικουρικούς.
Είναι 15.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα κι αν φύγουν αυτοί μαζί με τους συνταξιούχους που αναχωρούν καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων.