Το πολύ σοβαρό θέμα της υδροδότησης της Ζακύνθου συνδυαστικά με το master plan που παρουσιάστηκε από τη ΔΕΥΑΖ, ήλθε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων το πρωί του περασμένου Σαββάτου 20 Απριλίου, μέσω επερώτησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση και ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ.
Από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια Ιονίων νήσων και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου δεν είχαν ενημερωθεί για το master plan, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το νησί μας έχει περίπου 1000 συνολικά γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες.
Η συζήτηση
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Γαλιατσάτος από την ελάσσονα αντιπολίτευση ξεκίνησε την ενημέρωση για το θέμα του νερού στη Ζάκυνθο και έδωσε την εικόνα που υπάρχει στο νησί με το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του, θέματα που γνωρίζει από την εποχή που ήταν Περιφερειάρχης. Αναρωτήθηκε τι γίνεται με το νερό στη Ζάκυνθο και είπε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που κοστίζει πάρα πολύ στην τοπική κοινωνία και αυτό δεν επιτρέπεται.
Ανέφερε πως την εποχή που ήταν Περιφερειάρχης το 2019 χρηματοδότησε με 413 χιλιάδες ευρώ τη σύνταξη του master plan μαζί με κάποιες άλλες δράσεις για το σχέδιο ασφάλειας του νερού και την οριοθέτηση των ζωνών αλλά και για τα μέτρα προστασίας στα σημεία υδροληψίας. Αυτά είναι σημαντικά για ένα νησί που υποφέρει, σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Τα ερωτήματα και τα στοιχεία
Μετά πήρε το λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ Διονύσιος Γιακουμέλος που ανέπτυξε το θέμα και είπε αναλυτικά τί έγινε στην ανοιχτή παρουσίαση του master plan στην κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ. «Στην παρουσίαση δεν προσκλήθηκε η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία επικοινώνησα και απόρησαν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι (κ.κ. Λαγκαδάς και Ζήκος) για το πως έγινε master plan χωρίς να έχουν ενημερωθεί, ενώ είπαν πως ποτέ δεν τους ζήτησαν στοιχεία για να συμπεριληφθούν μέσα σε αυτό το master plan. Είναι απορίας άξιον!» σημείωσε ο κ. Γιακουμέλος που στη συνέχεια έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία.
«Το εν λόγω υπο-έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, αφορά το τμήμα του γενικού σχεδίου ύδρευσης και τέθηκε προς ένταξη στην ουσία η πρόταση κοστολόγησης, για να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή το κυμαινόμενο κόστος ανά κυβικό νερού στη Ζάκυνθο για την επόμενη 20ετία.
Οι μελετητές ξεκίνησαν λέγοντας πως η απώλεια νερού είναι περίπου 70%, άρα το ίδιο είναι και οι απώλειες εισπράξεων από τη ΔΕΥΑΖ. Η μελέτη για να βγει βιώσιμη για την επόμενη 20ετία έβαλε μέτρα όπως η αντικατάσταση των δικτύων και έφτασε μέχρι τις λιμνοδεξαμενές και την αφαλάτωση. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνει το κυβικό να πωλείται για τα επόμενα χρόνια μέχρι και 4,5 ευρώ το κυβικό στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τη μελέτη».
Ο κ. Γιακουμέλος ανέφερε πως «στη μελέτη δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αντλούμενες ποσότητες, δηλαδή πουθενά δεν αναφέρουν τις πραγματικές ποσότητες νερού που αντλούνται στη Ζάκυνθο και ότι δεν υπάρχουν υδρομετρητές που να καταγράφουν τις ποσότητες νερού που αντλεί η ΔΕΥΑΖ». Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει γνώση της πραγματικής κατανάλωσης νερού στο νησί και δόθηκε μία εκτίμηση για 10 εκατομμύρια κυβικά.
«Το master plan αναφέρει πως ο αριθμός ενεργών υδρομέτρων για τη Δημοτική Ενότητα Λαγανά είναι 3746 και η ετήσια τιμολογούμενη κατανάλωση 594.000 κυβικά, ενώ η πραγματική κατανάλωση είναι αρκετά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε ….. κυβικά. Τόσο καλή ανάλυση έχει γίνει», σημείωσε ο κ. Γιακουμέλος αφήνοντας ερωτηματικά καθώς η μελέτη είχε τελείες και όχι στοιχείο για τα κυβικά νερού που χρειάζεται ο Λαγανάς, δηλαδή η μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της Ζακύνθου.
Στη συνέχεια ο κ. Γιακουμέλος είπε ότι με μία αντικατάσταση των αγωγών και με έλεγχο θα δούμε τις πραγματικές ανάγκες, είπε ναι στις λιμνοδεξαμενές αλλά όχι άμεσα, ενώ για την αφαλάτωση είπε ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ για να δείξει πως το νησί δεν έχει ανάγκη από τέτοιο έργο!
Η Διεύθυνση Υδάτων και το Υγειονομικό
Ο κ. Διονύσιος Γιακουμέλος έδειξε έγγραφο της Διεύθυνσης υδάτων το οποίο παρουσιάζει 58 ενεργές γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ στη Ζάκυνθο, είπε για τις 3 υφάλμυρες στο Κερί που πρέπει να κλείσουν και για τις 10 νέες γεωτρήσεις που δίνουν κατάλληλο νερό. Έτσι λύνεται ποσοτικά το πρόβλημα της Ζακύνθου σε νερό, σημείωσε χαρακτηριστικά. Για την ποιότητα του νερού είπε ότι φέρει ευθύνη η Διεύθυνση Υγιεινής της ΠΙΝ συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ελέγχεται η ΔΕΥΑΖ αν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, όπως η συχνότητα και ο τρόπος δειγματοληψίας και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.
Στη συνέχεια παρουσίασε έγγραφο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζήκου που κάνει αναφορά στα αποτελέσματα που πήρε από τη ΔΕΥΑΖ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο 2024 που ξέσπασε το μεγάλο θέμα με τη διαρροή πετρελαίου που εισήλθε στο δίκτυο του νερού. «Πρέπει να δοθούν τα αποτελέσματα και όχι με τη λέξη γενικά. Το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και πρέπει εμείς σαν Περιφερε4ιακή Αρχή να ξαναδούμε το ρόλο μας σε σχέση με τη ΔΕΥΑΖ» είπε ο κ. Γιακουμέλος.
Να σημειωθεί πως η μελέτη του master plan για την υδροδότηση της Ζακύνθου κόστισε 250 χιλιάδες ευρώ.
Το νησί μας έχει 304 αδειοδοτημένα νόμιμα σημεία υδροληψίας σύμφωνα με τη Διεύθυνση υδάτων της ΠΙΝ και εκτιμάται πως φτάνουμε στα 1000 με όλα τα άλλα που είναι παράνομα, είπε ο κ. Γιακουμέλος που ζήτησε να μάθει αν η Περιφέρεια δίνει την άδεια για την υλοποίηση αυτού του master plan. Επίσης είπε πως εκκρεμεί η δημοσίευση του πορίσματος από τον Εισαγγελέα για το θέμα του πετρελαίου στον αγωγό.
Σημειώνεται πως στην εν λόγω συνεδρίαση δεν βρίσκονταν ο Περιφερειάρχης λόγω ταξιδιού του στην Κύπρο και συμμετοχής του εκεί σε έκθεση τουρισμού.