Στην ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος προχώρησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της προς τον πρωτογενή τομέα, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024, δίνοντας έτσι λύση σε ένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος, που είναι ένας από τους κύριους λόγους αύξησης του συνολικού κόστους παραγωγής, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% επιπλέον έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο, μήνες όπου πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% για μια δεκαετία.
Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, η οποία ανέρχονταν σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ
Αντιδράσεις και νέες κινητοποιήσεις φαίνεται ότι φέρνουν στις τάξεις των αγροτών οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής.
Ο Κώστας Χατζηπαραδίσης, υπεύθυνος επικοινωνίας στο μπλόκο του Δερβενίου, που βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη και στο σημείο συγκέντρωσης των αγροτών και των τρακτέρ, έξω από την Agrotica, δήλωσε πως όσα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό δεν αποτελούν «ούτε σταγόνα στον ωκεανό» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες γίνονται εξαιτίας της κυβέρνησης».
Όπως ακόμη ανέφερε τα τρακτέρ θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους, ενώ σε ερώτηση για το αν θα κλείσουν οι δρόμοι, υπογράμμισε ότι όλα είναι ανοικτά. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε συνέλευση την οποία πραγματοποίησε νωρίτερα η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Ο κ. Χατζηπαραδίσης είπε ακόμη ότι εάν χρειαστεί, οι αγρότες θα σκληρύνουν τη στάση τους και υπογράμμισε πως «υπάρχουν τρόποι» για να γίνει αυτό, παραπέμποντας σε όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, με τις μαζικές διαδηλώσεις αγροτών.