Στα άμεσα έργα υλοποίησης που συζήτησαν οι Πρωθυπουργοί των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία ,
είναι και η έναρξη της ιστορικής ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη – Θεσσαλονίκη η οποία έχει ανατεθεί στην Levante Ferries του Γιώργου Θεοδόση.
Το ΣΜΥΡΝΑ , το φέρι μποτ – κρουαζιερόπλοιο που θα εκτελέσει την διαδρομή είναι στην ολοκλήρωση της επισκευής του, θα μεταφερθει στη δεξαμενή της Χαλκίδας καθώς αναμένεται την άνοιξη να γίνει το πρώτο δρομολόγιο της γραμμής με μεγάλη επισημότητα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο https://www.star.com.tr/ “Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκαν τα έργα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα που κατά καιρούς έχουν σκληρύνει, καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή που δημιούργησαν ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος τη δεκαετία του 1930 και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει μπει μια νέα εποχή στην οποία η συνεργασία και ο διάλογος έχουν έρθει στο προσκήνιο από το 1999.
Ανάλογη επίσκεψη, έγινε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017.
Ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα σε επίπεδο προέδρου από την Τουρκία, 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του 3ου Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα το 1952.
Επιστροφή στο 2016
Μεταξύ 2002 και 2016, πραγματοποιήθηκαν 60 γύροι διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί από το 2016 λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες ως «συμβουλευτικές» αρχής γενομένης από το 2021.
Ο 61ος γύρος των συνομιλιών διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, ο 62ος στην Αθήνα και ο 63ος στην Άγκυρα. Ο 64ος γύρος διεξήχθη στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου.
Κατά τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μιτσοτάκη , έγιναν βήματα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Τι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί;
Σύμφωνα με τα νέα της Milliyet, ορισμένα από τα έργα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μεταξύ των δύο χωρών είναι τα εξής:
– Αύξηση του εμπορικού όγκου συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 7 δισ. δολάρια και στη συνέχεια στα 10 δισ. δολάρια.
– Έναρξη δρομολογίων πλοίων για μεταφορά φορτίου και επιβατών μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης.
-Έργο δημιουργίας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.
– Κατασκευή δεύτερης γέφυρας αυτοκινητόδρομου στη συνοριακή διέλευση Υψάλων-Κήπων.
– Αύξηση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
– Επίλυση σε εκπαιδευτικά και θρησκευτικά προβλήματα Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και Ελλήνων πολιτών που ζουν στα Δωδεκάνησα.
-Διατήρηση της Τουρκο-οθωμανικής και ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και Τουρκία για τις επόμενες γενιές.
ΠΗΓΗ Με πληροφορίες από άρθρο του Παναγιώτη Μάστου στο https://www.pentapostagma.gr