Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία των αποζημιώσεων για όσους επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και αφορούν αυτούς που έπαθαν ζημιές από τον «ΙΑΝΟ» πέρυσι και φέτος από το πέρασμα της «ΑΘΗΝΑΣ» και του «ΜΠΑΛΛΟΥ».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα από 3μελή Επιτροπή που συστάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα και αφορούν τις ζημιές σε επιχειρήσεις από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στο πρωτόκολλο της ΠΕΖ, στο Διοικητήριο.
Ξεχωριστή είναι η διαδικασία για όσους επιχειρηματίες έπαθαν ζημιά πέρυσι από τον «ΙΑΝΟ» και δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους.
Ας τα δούμε όλα αναλυτικά ξεκινώντας χρονικά από τον «ΙΑΝΟ» καθώς δόθηκε παράταση ενός έτους
Η Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε τα ακόλουθα: «Η παράταση για τον ΙΑΝΟ δεν αφορά τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έκαναν οι συμπολίτες μας τους πρώτους μήνες μετά από το πέρασμα του κυκλώνα και πήραν άμεσα 8.000 ευρώ οι επιχειρήσεις και 5.000 ευρώ τα νοικοκυριά.
Αυτό αφορά τη σύνταξη τεχνικής μελέτης που θα γίνει από μηχανικό και θα δείξει τη ζημιά. Αυτό αφορά το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή αν έχει υποστεί ζημιά ένα δημόσιο κτίριο ή μία εκκλησία θα ετοιμαστεί τεχνικό δελτίο και θα κατατεθεί στη ΔΑΕΦΚ στην Πάτρα. Αν εγκριθεί θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση.
Η επιδότηση είναι της τάξεως του 30% και το υπόλοιπο 70% είναι με χαμηλότοκο δάνειο.
Όσοι συμπολίτες μας έχουν ζημιές και δεν πρόλαβαν να κάνουν δηλώσεις, θα ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή».
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υποδομών έδωσε παράταση για ένα επιπλέον χρόνο, για να κάνουν τις αιτήσεις τους όσοι επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ». Την σχετική απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός υποδομών Γ. Καραγιάννης και έχει θέμα « Ορισμός νέας προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες και τον ανεμοστρόβιλο της 17ης έως και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
Η προθεσμία έληξε στις 7 Οκτωβρίου φέτος αλλά επειδή με την πανδημία όλους αυτούς τους μήνες προέκυψαν διάφορα προβλήματα, δημιουργήθηκαν δυσκολίες στους πληγέντες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποκατάσταση των κτιρίων τους. Επίσης έγινε γνωστό πως ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί υπολείπεται του πλήθους των βλαβέντων κτιρίων.
Η εν λόγω απόφαση αναφέρει:
Ορίζεται νέα προθεσμία έως την 7η Οκτωβρίου 2022 (αρχής γενομένης από τη δημοσίευση της παρούσας σε Φ.Ε.Κ.), εντός της οποίας, εφόσον άλλως δεν ορίζεται μεταγενέστερη προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι, για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων τους από τις πλημμύρες και τον ανεμοστρόβιλο της 17ης έως και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (Σ.Σ.) ή για τον καθορισμό δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτιρίου.
Η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις.
Οι πρόσφατες κακοκαιρίες
Αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τους ενδιαφερόμενους που έπαθαν ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, η Αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι: «Για την ΑΘΗΝΑ και το ΜΠΑΛΛΟ τώρα λαμβάνουμε κατευθύνσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και από στελέχη του υπουργείου για να μην καθυστερούμε.
Περίπου 30 επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο έπαθαν ζημιά και πήγαμε και τις είδαμε, ενώ 15 μας έχουν ενημερώσει και πήγαμε να δούμε από την πρώτη στιγμή.
Η Επιτροπή θα βγει για έλεγχο εντός των ημερών και οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έλθουν να κάνουν αίτηση στο πρωτόκολλο της ΠΕΖ.
Η Επιτροπή του ελέγχου θα είναι τριμελής και θα αποτελείται από έναν μηχανικό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους του Τμήματος Ανάπτυξης. Αφού δουν τις ζημιές θα γίνει φάκελος για έναν-έναν ξεχωριστά και θα κατατεθεί στο Υπουργείο και μετά θα λάβουμε την προκαταβολή του 30%. Με το πέρας της διαδικασίας θα δοθούν και τα υπόλοιπα. Στόχος είναι μέχρι τον Απρίλιο μήνα όλοι να έχουν επιδοτηθεί για να επισκευάσουν τις ζημιές.
Για τις επιχειρήσεις οι αιτήσεις θα γίνουν στην Περιφέρεια και για τα σπίτια οι αιτήσεις θα γίνουν στο Δήμο.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν φωτογραφικό υλικό από τις ζημιές. Εμείς πήγαμε από την πρώτη ημέρα σε Λαγανά, Αγ. Σώστη, Καλαμάκι, Αγ. Πάντες και έχουμε φωτογραφίες, όμως κάτι μπορεί να μην το είδαμε».
Μία ακόμα χρήσιμη πληροφορία αφορά τους χρόνους που υλοποιούνται όλα αυτά. Τώρα στέλνεται αμέσως ο κάθε φάκελος μόλις συμπληρώνονται τα στοιχεία ενώ με τον «ΙΑΝΟ» περίμεναν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από όλους τους πληγέντες.
Η κ. Μοθωναίου επεσήμανε: «Εμείς στέλνουμε πλήρως ενημερωμένους τους φακέλους στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε το προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ και ξέρουμε τη διαδικασία και πού υπάρχουν προβλήματα».