Η ώρα της αλήθειας για το νερό
Μετα από πολλά δημοσιεύματα και πολλές γνώμες γύρω από την ποιότητα του νερού στη Ζάκυνθο, ήρθε επιτέλους η ώρα της αλήθειας. Η ΔΕΥΑΖ για ένα μεγάλο διάστημα προσπαθούσε να αποκρύψει τις αναλύσεις που είχε κάνει αλλά “έχουν γνώσιν οι φύλακες”. Αποδείχθηκε μέσα από τις ίδιες τις μελέτες της ΔΕΥΑΖ ότι τα πράγματα δε είναι έτσι όπως τα παρουσίαζε ο κ. Δ. Τουρκάκης στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και γενικότερα.
Αναλύσεις
Η κ. Ιωάννα Αρβανιτάκη, πρόεδρος του συλλόγου “Καθαρά Νερά” δήλωσε στην -Ε- σχετικά με τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΖ που ήρθαν στο προσκήνιο:
“Οι αναλύσεις δείχνουν ότι υπάρχει απόκλιση στα στοιχεία που βρήκαμε και από την δική μας ανάλυση. Η απόκλιση ήταν μεγάλη στο Νάτριο, στα χλωριούχα και στην αγωγιμότητα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλατιού μέσα αστό νερό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή είναι η κύρια πηγή που δημιουργεί αυτό με τους αυξημένους δείκτες. Βέβαια, θα πρέπει να πάρει ο Δήμος σοβαρά μέτρα για να βελτιωθεί αύτη η ποιότητα του νερού”.
Το σχέδιο Τηνιακού
Η κ. Ιωάννα Αρβανιτάκη ανέφερε τρόπους αντιμετώπισης για το πρόβλημα του νερού αλλά και για την βελτίωση του:
“Εμείς δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες για να γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει γίνει. Όμως, έχουμε έρθει σαν σύλλογος σε επαφή με έναν καθηγητή του Πανεπιστήμιου, Υδρογιολόγο, τον κ. Λεονάρδο Τηνιακό, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Ήταν για χρόνια στην Αποκεντρωμένη διοίκηση στο αντίστοιχο τμήμα που αφορά το θέμα της ύδρευσης. Είχε κάνει μελέτη αυτός ο άνθρωπος για την Ζάκυνθος και για το τι θα μπορούσε να γίνει πριν 30 χρόνια. Προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του νερού στην Ζάκυνθο. Μια μελέτη που έμεινε στο συρτάρι για χρόνια και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.
Ήρθαμε πρόσφατα σε επικοινωνία με τον κ. Λ. Τηνιακό για να τον ρωτήσουμε τι θα προτείνει αφού του εκθέσαμε την κατάσταση. Μας πρότεινε κάποια πράγματα, όπως ότι θα μπορούσε να γίνουν φράγματα σε σημεία που υπάρχουν λεκάνες απορροής. Αυτό είναι ένα έργο σχετικά μικρό που θα μπορούσε, με όχι πάρα πολλά χρήμα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να γίνει. Αυτό εμποδίζει το νερό να πάει προς την θάλασσα και με αυτό τον τρόπο το νερό συγκεντρώνεται σε αυτές τις λεκάνες απορροής και εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό είναι ένα μέτρο που φυσικά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα φέτος αλλά θα μπορούσε από του χρόνου να ξεκινήσει.
Ακούσαμε ήδη από τον κ. Τουρκάκης της ΔΕΥΑΖ να λέει ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποιες γεωτρήσεις που είχε προτείνει το ΙΓΜΕ. Το νερό αυτό των γεωτρήσεων θα μπορούσε να αναμειχθεί με το νερό που διοχετεύεται στην Πόλη και είναι υφάλμυρο και έτσι θα μπορούσε να βελτιωθεί άμεσα η ποιότητα του. Να βελτιωθεί και η αλατότητα αλλά και η αγωγιμότητα΄΄.
Στάση προέδρου ΔΕΥΑΖ
Η κ. Ι. Αρβανιτάκη μίλησε για αυτήν στάση του κ. Τουρκάκη όλο αυτό το διάστημα που είχε γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης και είπε τα εξής:
“Εμάς μας έχει λυπήσει πάρα πολύ αυτή η στάση του κ. Τουρκάκη. Η οποία δείχνει ότι έγινε μια προσπάθεια ώστε η αλήθεια να μην φανερωθεί και να συγκαλυφθεί. Ήθελε να βαδίζουμε για τα επόμενα χρόνια πιθανόν με τα ίδια προβλήματα που βαδίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτό μας προβληματίζει γιατί η νέα Δημοτική Αρχή δεν ευθύνεται για την κατάσταση που ανέλαβε. Επομένως, δεν θα έπρεπε να φοβούνται να παρουσιάσουν την αλήθεια. Στον κόσμο. Αντιθέτως, θα έπρεπε με ειλικρίνεια η οποία δημιουργεί και τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Δημοτική Αρχή με τις υπηρεσίες και τον κόσμο. Θα έπρεπε με ειλικρίνεια να τοποθετηθούν και να ακούσουν από αυτούς τι πλάνο έχουνε αλλά και το τι μέτρα έχουν κατά νου να λάβουν ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Αυτό περιμένουμε και από την νέα Δημοτική Αρχή αλλά και από την ΔΕΥΑΖ”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ