Η συζήτηση ήταν αναμενόμενη και στους κύκλους μας είναι γνωστή από καιρό.
Η κυβέρνηση, παράλληλα με την άσκηση μιας μεθοδικής και αυστηρής πολιτικής στο θέμα της δημόσιας υγείας, έχει το μυαλό της στραμμένο και στην οικονομία.
Μια οικονομία με πολλά προβλήματα από το παρελθόν που δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει για καιρό με …“κατεβασμένα τα ρολά”.
Το μήνυμα της τελευταίας απόφασης του Γιουρογκρούπ έχει περίπου ως εξής.
Θα μοιράσουμε χρήματα για την υγειονομική κρίση, αλλά στα της οικονομίας, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Βέβαια το τι θα επακολουθήσει στην Ε.Ε., αν σε τρείς μήνες δεν υποχωρήσει ο Kovid -19, δεν το φανταζόμαστε …νομίζω!
Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία τώρα είναι πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, που οι οικονομίες τους πλήττονται από τον ιό, έχουν ανάγκη να ξεκινήσουν να παράγουν προϊόντα, υπηρεσίες, εισοδήματα και φόρους. Στην Ιταλία για παράδειγμα φοβούνται προβλήματα διατροφικά για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του βορρά που ζει από την βιομηχανία.
Το ίδιο και στην Ισπανία. Η συζήτηση λοιπόν που γίνεται τώρα αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.
Αν λοιπόν αυτή η συζήτηση γίνεται για χώρες που μετρούν καθημερινά εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκρούς τι να υποθέσουμε ότι θα συμβεί στην Ελλάδα που διατηρεί πολύ χαμηλά τους σχετικούς δείκτες;
Όλα λοιπόν δείχνουν πως η κυβέρνηση προετοιμάζει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τον Μάϊο και επανεκκίνηση της οικονομίας από τον Ιούνιο. Και όλα αυτά εφόσον βέβαια η περιπέτεια με τον ιό εξελιχθεί με όρους αποκλιμάκωσης.