Εκτεταμένες διασταυρώσεις στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ετών 2016 και 2011 πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με δύο ειδικά λογισμικά, με στόχο να προλάβει την παραγραφή των συγκεκριμένων ετών.
Στόχος είναι ο εντοπισμός μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους τραπεζικών καταθέσεων, εμβασμάτων και γενικά μεταφορές ποσών ή υπόλοιπα λογαριασμών που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των δικαιούχων των λογαριασμών.
Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί πλέον συνήθη διαδικασία για την ΑΑΔΕ, καθώς αποδεικνύεται, ότι με μεγάλη ευκολία μπορεί να ανακαλύψει αδήλωτα εισοδήματα, εφόσον υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αποτελεί, δε, το Α και το Ω των φορολογικών ελέγχων, καθώς μέσω αυτών εντοπίζεται απόκρυψη εισοδημάτων και φοροδιαφυγή.
Η στόχευση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στα δύο αυτά έτη, 2016 και 2011, γίνεται επειδή στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται, είτε αφορούν αδήλωτες καταθέσεις, είτε άλλες φορολογικές παραβάσεις.
Το έτος 2016 παραγράφεται στο τέλος Δεκεμβρίου λόγω πενταετίας ενώ το 2011 λόγω 10ετίας, και εφόσον υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία» τα οποία διευρύνουν την προθεσμία παραγραφής στη δεκαετία.
Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η/1/ 2023 οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ελεγχθούν, ακόμη και αν έχουν στους λογαριασμούς τους, αδήλωτα ποσά εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ποινές
Οι ποινές που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τις αδήλωτες καταθέσεις είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, καθώς τα ποσά που θα εντοπιστούν φορολογούνται με 33%, και στο ποσό προστίθεται η αναλογούσαν εισφορά αλληλεγγύης συν προσαυξήσεις για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Σε πολλές περιπτώσεις το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο καταθέτης, ξεπερνά το 50% ή και το 90% των αδήλωτων καταθέσεων.
Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι δύο και συγκεκριμένα:
- Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
- Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου. ΠΗΓΗ: sofokleous in