Η 5η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για τον Ούγο Φώσκολο ανακοινώθηκε ότι θα γίνει το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, εδώ στη Ζάκυνθο με τη συμμετοχή καταξιωμένων πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Συνάντηση έχει ως κεντρικό θέμα “Το ελληνικό πνεύμα στο έργο του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου“. Διαπρεπείς ερευνητές και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις, εργασίες και συμπεράσματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Οι εκδηλώσεις φέτος θα είναι διήμερες και περιλαμβάνουν:
– Tην Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, το απόγευμα στις 18.00, με το άνοιγμα έκθεσης έργων τέχνης του δικηγόρου και γλύπτη Θοδ. Βισβάρδη και σπάνιου αρχειακού υλικού του συλλέκτη Ελ. Ταταρίδη, στην Οικία Φώσκολου.
– Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στις 18.00 με την Επιστημονική συνάντηση με θέμα “Το ελληνικό πνεύμα στο έργο του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου” στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Αναγνωστήριου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης.
Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν οι:
Νίκος Καραπιδάκης ομ. καθηγητής ιστορίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Φανή Καζαντζή, ομ. καθηγήτρια Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Μετάφρασης και διερμηνείας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Μαρία Σγουρίδου, καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας στο Καποδιστριακό πανεπ. Αθηνών.
Claudio Gigante, καθηγητής Ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB).
Νίκος Στόγιος, Λέκτορας Ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB).
Οι Επιστημονικές συναντήσεις για τον Ούγο Φώσκολο ξεκίνησαν το 2017 και έκτοτε γίνονται ανά δύο περίπου χρόνια. Το έτος 2017 παραδόθηκε προς χρήση και το σπίτι του ποιητή που ανοικοδομήθηκε με χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου “Ούγος Φώσκολος” και τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας.
Από το 2017 έως το 2024 και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν με την χρεωκοπία της χώρας και τον κορονοϊό, το σωματείο στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις, μετέτρεψε το σπίτι του ποιητή σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο με δεκάδες, ορισμένα εκ των οποίων είναι ιδιαίτερης ιστορικής και συλλεκτικής αξίας.
Παράλληλα δημιούργησε ένα πλέγμα διεθνών σχέσεων με πανεπιστήμια και ειδικούς ερευνητές αποκορύφωμα των οποίων υπήρξε διεξαγωγή ημερίδας με τίτλο “Η Ευρώπη θυμάται τον Φώσκολο” στις 6 Νοεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών από το Σωματείο, το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και τις πρεσβείες Ελλάδας και Ιταλίας στο Βέλγιο.