Έμφαση στην έγκαιρη μυοκτονία που πρέπει να αρχίζει στο ξεκίνημα της κάθε χρονιάς έδωσε ο επόπτης δημόσιας υγείας Γιώργος Τσάκος ο οποίος μίλησε με αφορμή τον αυξημένο πληθυσμό των τρωκτικών και τους κινδύνους για μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους. Επιπλέον αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ιδιωτών που χρησιμοποιούν μόνοι τους φάρμακα αλλά και στον τελευταίο διαγωνισμό της Περιφέρειας.
«Έχω εμπειρία στη Ζάκυνθο γιατί είμαι πολλά χρόνια εδώ και εργάζομαι σε αυτό το αντικείμενο.
Η λεπτοσπείρωση είναι σε έξαρση αλλά και τα ποντίκια στη Ζάκυνθο φέτος είναι αυξημένα. Τις περασμένες δεκαετίες οι μυοκτονίες ξεκινούσαν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, με τους προϋπολογισμούς της Νομαρχίας.
Το Πάσχα εγώ τελείωνα την πρώτη φάση μυοκτονίας, εκείνη την εποχή».
Η αρμοδιότητα
Ο κ. Τσάκος αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η αυτοδιοικηση για τα προγράμματα μυοκτονίας και σχολίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
«Ειδικά φέτος η μυοκτονία στη Ζάκυνθο, που την έχει αναλάβει η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος και κακά χτυπούν το Δήμαρχο, έργησε να γίνει.
Η μυοκτονία είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και αυτή έχει την ευθύνη να κάνει πρώιμα και σωστά τη μυοκτονία.
Όταν η σύμβαση υπογράφεται στις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσει η μυοκτονία κατακαλοκαιρο, καταλαβαίνετε τι γίνεται… Είναι διαφορετικό να βρίσκουν ποσότητες με λίγα αποφάγια τα τρωκτικά στα σκουπίδια την άνοιξη κι αλλιώς να υπάρχουν γεμάτοι κάδοι τώρα γιατί πηγαίνουν εκεί που βρίσκουν πολύ φαγητό και όχι στο ποντικοφάρμακο».
Τα χρονικά όρια
Αναφορικά με όσα συνέβησαν φέτος στην υλοποίηση του προγράμματος μυοκτονίας, ο κ. Τσάκος είπε: «Το άλλο θέμα αφορά το χρονικό διάστημα που ξεκίνησε η μυοκτονία. Επειδή η διαδικασία έγινε αργά, η Επιτροπή της ΠΕΖ κατακύρωσε το διαγωνισμό στο τέλος με μία έκπτωση της τάξεως του 61,31%. Κρατήθηκαν οι σύννομες διαδικασίες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και γι’ αυτό καταλήξαμε σε τέτοια έκπτωση του 61,31%. Όσο για τα ποντίκια θα καταπολεμηθούν τον Αύγουστο που είναι αργά.
Από το Φεβρουάριο μήνα μέχρι τώρα έχουμε 4 γενιές τρωκτικών και η κάθε ποντικίνα έχει γεννήσει 80 μικρά μέχρι να ξεκινήσουμε εμείς τη μυοκτονία.
Βέβαια για να μην τα ρίχνουμε όλα στην τοπική πολιτική εξουσία, πρέπει να πω ότι στο παρελθόν η κάθε Νομαρχία είχε την ευελιξία να κάνει τη δική της μυοκτονία,ενώ τώρα η Περιφέρεια Ιονίων νήσων έκανε ένα γενικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για όλα τα νησιά και είχαμε καθυστέρηση».
Οι ιδιώτες
Για την πρωτοβουλία των ιδιωτών που βάζουν ποντικοφάρμακα στα σπίτια και τα χωράφια τους, ο κ. Τσάκος είπε: «Είναι θέμα γεωμορφολογίας του νησιού με τη γλίνα και το χώμα. Δεν έχουμε πανίδα με άγρια πουλιά και αρπακτικά που θα κυνηγήσουν τα ποντίκια, όπως γίνεται στην Κεφαλονιά.
Οι υγειονομικές συνθήκες του νησιού δεν είναι υψηλές και δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση στον τοπικό πληθυσμό. Αυτό συνδυαστικά με τα σκουπίδια και τους κάδους και τα χρόνια προβλήματα των αποριμμάτων που δεν έχουν επιλυθεί.
Υπάρχει λοιπόν μία γενικότερη άποψη γι’ αυτά τα ζητήματα.
Αν υπάρχουν τρωκτικά σε αποθήκες οι υπεύθυνοι να φορούν γάντια για να κανουν εργασίες και να προσέξουν τις αμυχές γιατί η λεπτόσπειρα περνάει από τη λύση συνεχείας του δέρματος. Επίσης να επικοινωνούν με τις επιχειρήεις που αναλαμβάνουν μυοκτονίες για να γίνεται επαγγελματικά η δουλειά κι όχι να πετάνε δεξιά κι αριστερά το ποντικοφάρμακο.
Οι αποθήκες πρέπει να είναι τακτοποιημένες και να υπάρχει εξωραϊσμός έξω από τα σπίτια τους».
Τέλος ο κ. Τσα΄κος υπενθύμισε για πολλοστή φορά πως η μυοκτονία πρέπει να γίνεται ενωρίτερα και να ξεκινάει από το μήνα Φεβρουάριο για να έχει αποτέλεσμα.