Το θέμα του νερού και της διαχείρισής του στη Ζάκυνθο θα συνεχίσει να μας απασχολεί καθώς η λειψυδρία πλησιάζει απειλητικά και την ίδια στιγμή οι αρχές σε όλα τα επίπεδα δεν παίρνουν μέτρα για να γίνεται ορθή χρήση του νερού και με νόμιμο τρόπο.
Το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημένα στην Περιφέρεια και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά φαίνεται πως κανένας δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του και την πρωτοβουλία να εφαρμόσει το νόμο. Έτσι λοιπόν στο νησί μας έχουμε υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους για την κάκιστη ποιότητα νερού που πληρώνουν.
Εκείνο το οποίο ακόμα εκκρεμεί είναι οι απαντήσεις από τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να κάνουν ένα στοιχειώδη έλεγχο για το νερό που αντλείται στο νησί από όλες τις γεωτρήσεις και κυρίως από τις ιδιωτικές.
Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μέσω ερώτησης που τέθηκε από τον περ. σύμβουλο από τη Ζάκυνθο Διονύση Γιακουμέλο στη σημερινή (4-9-2024) λογοδοσία του Περιφερειάρχη.
Ο κ. Γιακουμέλος αναφέρει μεταξύ άλλων:
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε έντονη κλιματική αλλαγή με συνεχή αύξηση ξηρασίας και μείωση βροχοπτώσεων.Όλοι μας ακούμε ολοένα και περισσότερο τον όρο «αφαλάτωση» ως τη μοναδική λύση στο ζήτημα της υδροδότησης τόσο στην περιοχή της Ζακύνθου, όσο και στο ευρύτερο Ιόνιο, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να μεθοδεύει επενδύσεις που αφορούν τόσο την προστασία όσο και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων.Μερικές φορές μάλιστα φαίνεται να αγνοεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αφαλάτωση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, μετατρέποντας το νερό με αυτόν τον τρόπο από ένα κοινό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, σε εμπορεύσιμο προϊόν με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων που αναμένουν να αποκομίσουν κέρδη από τη μελλοντική ιδιωτικοποίησή του.
Δε σημαίνει βέβαια, ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε προσθετικό μέσο επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας, εφόσον πρώτα παρέμβουμε διορθωτικά με διάφορους άλλους τρόπους όπως, έλεγχος και αντιμετώπιση διαρροών δικτύου, συνετή και πάντα σύμφωνη με το νόμο άντληση νερού από τα σημεία υδροληψίας, ενημέρωση πολιτών κ.λπ.
Ιδιαίτερα στο νησί της Ζακύνθου, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω και της αυξημένης ζήτησης, αλόγιστη και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα από πολλά ιδιωτικά σημεία υδροληψίας όπως διαπιστώνεται και από το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Ιονίου που μου προσκομίστηκε μετά από σχετική μου αίτηση (17/4/2024 αρ. πρωτ. 33034) στην οποία και αναγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων ιδιωτικών γεωτρήσεων.
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αρ.146896/201(ΦΕΚ 2878/Β/27-10-2014) «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 12 αυτής, οι αρμόδιες για την προστασία των υδάτων ή και του περιβάλλοντος υπηρεσίες του Ο.Τ.Α Β΄ Βαθμού διενεργούν τους αναγκαίους ελέγχους αυτεπάγγελτα ή κατόπιν επώνυμης αιτιολογημένης καταγγελίας για την τήρηση των όρων των αδειών χρήσης νερού, τα αποτελέσματα των οποίων – σε περιπτώσεις παραβάσεων – διαβιβάζονται μαζί με την απολογία του παραβάτη στην αδειοδοτούσα αρχή προς περαιτέρω ενέργειες.
Πρόσφατα, η Διεύθυνση Υδάτων Ιονίου της Αποκεντρωμένης απέστειλε έγγραφο προς την Π.Ε. Ζακύνθου, Τμήμα Περιβάλλοντος- Τμήμα Υδροοικονομίας και Χωρικού Σχεδιασμού (22/07/2024 αρ. πρωτ. 64013/11601) με το οποίο ζητά τη διενέργεια ελέγχου έργων υδροληψίας αναφορικά με την τήρηση των όρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική ετήσια καταγραφή των μετρήσεων των ποσοτήτων των απολήψεων ύδατος από κάθε υδροληψία καθώς και στην ύπαρξη υδρομέτρου σε λειτουργία για μια σειρά αδειών χρήσης νερού όπως αυτές καταγράφονται αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο(απορίας άξιο είναι ότι δόθηκε εντολή ελέγχου σε ένα μικρό δείγμα του συνόλου των ιδιωτικών σημείων υδροληψίας).
Απαντήσεις σε αυτά καλείται να δώσει ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων