Στην Ελλάδα του σήμερα, η ζωή για τους συνταξιούχους έχει μετατραπεί σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης. Οι χαμηλές συντάξεις, που συχνά δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά έξοδα, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται συνεχώς.
Στη Ζάκυνθο, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το αυξημένο κόστος ζωής σε ένα νησί που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, οι ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και η περιορισμένη απασχόληση για τους νεότερους που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις οικογένειές τους, έχουν οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους σε απόγνωση. Οι λογαριασμοί αυξάνονται, οι τιμές στα βασικά αγαθά ανεβαίνουν, και οι ηλικιωμένοι προσπαθούν να επιβιώσουν με ψαλιδισμένες συντάξεις που δεν ακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις.
Πολλοί συνταξιούχοι στη Ζάκυνθο αναγκάζονται να περιορίσουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες, όπως τη θέρμανση τον χειμώνα ή την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Η κατάσταση αυτή, εκτός από οικονομική και κοινωνική, είναι βαθιά ανθρώπινη, καθώς στερεί από τους ηλικιωμένους τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα χρόνια της ξεκούρασης που δικαιούνται.
Τα προβλήματα
Ο κ. Παναγιώτης Σοφός, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ζακύνθου, μίλησε στον –Ε- για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία και είπε τα εξής:
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνταξιούχοι της Ζακύνθου δεν είναι αλλά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι Συνταξιούχοι όλης της Χώρας. Πρώτα απ’όλα έχουν στοχοποιηθεί οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ως υπεύθυνοι για την κρίση. Το μόνο που έχει μείνει σε διατίμηση είναι η σύνταξη.
Μετά από απόφαση του Υπουργού μας έδωσαν 2,4% αύξηση, ύστερα από 10 χρόνια συνεχούς μείωσης των συντάξεων. Το 2,4% που μας έδωσαν ως αύξηση στην σύνταξη, δεν φτάνει ούτε μια φραντζόλα ψωμί να πάρουμε. Οι αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Έτσι, η σύνταξη έχει χάσει σημαντικά από την αγοραστική της δύναμη. Πολλοί Συνταξιούχοι ‘’λιμοκτονούν’’. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς γύρω του.
Η κα Κ. Σακελλαροπούλου έβγαλε παράνομες τις διεκδικήσεις των Συνταξιούχων. Η κυβέρνηση λειτουργεί εις βάρος του λαού. Υπήρχε ένα σύστημα υγείας, το οποίο σε γενικές γραμμές κάλυπτε τις στοιχειώδες ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια έχουν βαλθεί να διαλύσουν το ΕΣΥ και να το μετατρέψουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι όποιος πολίτης έχει λεφτά θα ζήσει και όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθάνει! Οι πολιτικές ‘’γεννούν’’ τα προβλήματα.
Δεν υπάρχει δημοσιονομικός φόρος ώστε να δοθούν αυξήσεις στους Συνταξιούχους. Όμως, υπάρχει δημοσιονομικός φόρος για τους εφοπλιστές για να έχουν αφορολόγητα εισοδήματα.
Το 70% των Συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 800 ευρώ. Πως θα καλύπτουν τα έξοδα του ρεύματος και του πετρελαίου τώρα που είναι χειμώνας; Πρέπει να βρούμε λεφτά για τα φάρμακα μας. Ένας Συνταξιούχος δίνει τουλάχιστον 150 ευρώ για να αγοράσει φάρμακα κάθε μήνα. Όλα αυτά είναι η καθημερινότητα των Συνταξιούχων, στην οποία βγαίνει η κυβέρνηση στα κανάλια και μας χλευάζει.
Με 15 ευρώ αύξηση των μήνα καλύπτονται όλα αυτά τα έξοδα;»
Μια ογκολογική μονάδα
Ο κ. Π. Σοφός απάντησε στον -Ε- σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους που θα παρέχονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς του καθενός:
«Είναι τραγική η κατάστασης των καρκινοπαθών στην Ζάκυνθο. Υπάρχουν 3.000 καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία περίθαλψη στο νησί μας και έτσι αναγκάζονται να ταξιδεύουν 5.30 ηώρα το πρωί για να πάνε στην Πάτρα ή σε άλλα αστικά κέντρα ώστε να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Συνταξιούχους.
Πρέπει να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου μια ογκολογική μονάδα, η οποία να εξυπηρετεί τους 3.000 καρκινοπαθείς του νησιού μας!
Βεβαίως είναι καλό που θα παρέχονται τα φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς του καθενός. Όμως, ας φέρει ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης έναν γιατρό να εξετάζει τους καρκινοπαθείς στην Ζάκυνθο…»
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ