Για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας με τους θανάτους συμπολιτών μας μέσα στο Νοσοκομείο και την τακτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αντώνης Κασσιμάτης.
«Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά η πολλοστή που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παρεμβάσεις για τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή η διαφορά είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε επαναλαμβανόμενα τραγικά γεγονότα σε αυτό το χώρο, που φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε έγκαιρη ούτε αποτελεσματική περίθαλψη των ανθρώπων που προσέχονται στο Νοσοκομείο ζητώντας άμεση αντιμετώπιση. Είναι το μοναδικό μας νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί τουλάχιστον για κάποιες ώρες, δηλαδή μέχρι να πετάξει αεροπλάνο. Όλοι μας εκεί θα καταφύγουμε, φτωχοί – πλούσιοι, μικροί – μεγάλοι, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι. Νομίζω λοιπόν ως υπάρχει μία αγωνία και μία ανασφάλεια» είπε ο κ. Κασσιμάτης.
«Αναφερόμαστε για πολλοστή φορά σε αυτά τα ζητήματα και σήμερα το Νοσοκομείο της Ζακύνθου δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτά που συμβαίνουν στο γενικότερο σύστημα υγείας, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας και του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος, βιώνει συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης και δεν είναι υπερβολικό αυτό που λέω. Με τα θέματα του Νοσοκομείου δεν έχουμε λαϊκίσει ποτέ, ούτε έχουμε κάνει μικροπολιτική αντιπαράθεση. Σε αντίθεση με το παρελθόν και θα θυμίσω την ιστορία με το κλείσιμο των χειρουργείων για 6 μήνες το 2017, που είχε πρωτοστατήσει η τότε αντιπολίτευση και ο σημερινός βουλευτής κ. Ακτύπης, όπου το Νοσοκομείο έκλεισε άδικα με το επιχείρημα για τα τοξικά αέρια κλπ, που ποτέ δεν αποδείχτηκε. Όμως η σημερινή κατάσταση επιβάλει να αναφερθούμε αυτό το οποίο γίνεται γιατί υπάρχει και κάτι άλλο. Σήμερα υπάρχει η κυβέρνηση που εξελέγη πρόσφατα αλλά είναι η ίδια κυβέρνηση που εξελέγη το 2019 και στην περίοδο αυτή δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί αλλά το ταμείο ανάκαμψης που μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δομές και το σύστημα υγείας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που πέρασε δοκιμασία την περίοδο της πανδημίας και δόθηκε μάχη ενώ πέθαναν και υγειονομικοί. Θα περίμενε κανείς να υπάρξει μία γενναία στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού που είναι εξουθενωμένο και κακά αμοιβόμενο. Για να βοηθήσουν την κοινωνία και για να αναγνωρίσουν τη συνεισφορά αυτών των ανθρώπων την περίοδο της πανδημίας έπρεπε να τους στηρίξουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους».
Επιπλέον ο κ. Κασσιμάτης έκανε γνωστά τα εξής: «Φεύγουν συνέχεια από το Νοσοκομείο άτομα που συνταξιοδοτούνται και κυρίως γιατροί γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο σε αυτές τις συνθήκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων, ο ένας στους 3 γιατρούς από τις κλινικές του Νοσοκομείου μας θα πάρει σύνταξη μέσα στο 2024. Συνυπολογίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν μιλάμε για κατάρρευση γιατί δεν βλέπουμε καμία προοπτική. Επισπεύδων σε αυτήν την κατάρρευση είναι ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση γιατί αντί να στηρίξει το σύστημα και να φέρει προσωπικό, ιδιωτικοποιεί ένα μέρος των λειτουργιών όπως αυτή η ιστορία με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στα Νοσοκομεία. Η διάλυση είναι συνειδητή για κάθε δημόσιο χαρακτηριστικό του συστήματος.
Οι νέοι γιατροί που σπούδασαν στην Ελλάδα πρέπει να μπαίνουν στα Νοσοκομεία και όχι να φεύγουν για το εξωτερικό».