Η Ζάκυνθος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εικόνα ντροπής και απογοήτευσης. Σε κάθε γωνιά, από την Πόλη μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά, οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν, δημιουργώντας σωρούς από σκουπίδια που σκιάζουν την φήμη του νησιού ως τουριστικού ‘’παραδείσου’’. Η κατάσταση αυτή, που διαρκώς χειροτερεύει, αποτελεί έναν ανησυχητικό καθρέφτη της αδυναμίας των αρμόδιων Αρχών να διαχειριστούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Τα σκουπίδια που παραμένουν αμάζευτα για μέρες αποτελούν όχι μόνο υγειονομική βόμβα αλλά και πλήγμα για όλους. Οι κάτοικοι παραμένουν απελπισμένοι, καθώς βλέπουν τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, ενώ η έντονη δυσοσμία και η παρουσία ζώων που σκαλίζουν τα σκουπίδια επιδεινώνουν την καθημερινότητά τους.
Είναι πλέον σαφές πως απαιτούνται άμεσες και ριζικές λύσεις για να απαλλαγεί η Ζάκυνθος από αυτή την αποπνικτική κατάσταση. Η ανάγκη για δράση είναι πιο επείγουσα από ποτέ, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την αξιοπρέπεια των ίδιων των κατοίκων.
Αγγερικός
Ο κ. Σπύρος Φαραός, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγγερικού, δήλωσε στον –Ε- για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στους δρόμους ολόκληρου του νησιού:
«Κάθε τέτοια εποχή ζούμε αυτό το φαινόμενο με τα σκουπίδια. Η εικόνα της Ζακύνθου και κατά την τουριστική περίοδο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι για ένα νησί. Είναι φανερό ότι υπάρχει ανοργανωσιά. Η εικόνα που δείχνουμε δεν είναι αυτή που πρέπει.
Η έλλειψη προσωπικού αφήνει ένα νησί υποστελεχωμένο στον τομέα της καθαριότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ντόπιοι κάτοικοι της Ζακύνθου να βιώνουν αυτή την κατάσταση με τα σκουπίδια.
Είμαστε μάρτυρες, καθημερινά, αυτής της κατάστασης. Στην ουσία, έχει σταματήσει να γίνεται η αποκομιδή εδώ και μέρες. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Την κύρια ευθύνη την έχουν και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αλλά και η σημερινή.
Δεν είναι δυνατόν μια υπηρεσία καθαριότητας να στηρίζεται σε 8 μόνιμους υπαλλήλους για την αποκομιδή. Θα έπρεπε να έχουν φροντίσει έγκαιρα για μόνιμο προσωπικό με σταθερή εργασία ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν.
Βέβαια, αν χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό για την καλοκαιρινή σεζόν τότε θα μπορούσαν να έχουν με συμβάσεις εργασίας. Όμως, το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι ότι οι ανάγκες για προσωπικό είναι πάνω από 100 άτομα. Αυτός ο αριθμός είναι με βάση το οργανόγραμμα που είχε δώσει η Διεύθυνση Καθαριότητας από υπηρεσιακούς παράγοντες. Το προσωπικό που υπάρχει τώρα είναι αδύνατον να καλύψει ούτε τις ανάγκες της Πόλης.
Μέχρι τον Φεβρουάριο που θα μπουν στην διαδικασία ώστε να προγραμματίσουν καινούργια σύμβαση για 8 μήνες, εμείς θα ζούμε αυτή την πραγματικότητα με τα σκουπίδια. Απ’ότι γνωρίζω, παλεύουν τώρα στον Δήμο με δίμηνες συμβάσεις να καλύψουν τα κενά.
Είναι αδύνατον κάποιος να πάει στις δίμηνες συμβάσεις γιατί αυτό του στερεί το δικαίωμα να ενταχτεί στο πρόγραμμα του ΑΣΕΠ. Ο Δήμος θα έπρεπε να τους μονιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν θέλει».
Ανύπαρκτη μυοκτονία
Ο κ. Γιώργος Τσάκος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας, τοποθετήθηκε σχετικά με τους σορούς από σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού:
«Το θέμα με τα σκουπίδια διαιωνίζεται. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και επί Κολοκοτσά, επί Μποζίκη και με όλους τους άλλους. Εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν θα δούμε αποτέλεσμα. Βλέπω τον τελευταίο καιρό να αυξάνονται τα τέλη και στο τέλος να μην έχουμε παροχές. Τελικά, οι παροχές είναι μόνο για τους τουρίστες και όχι για εμάς.
Η Ζάκυνθος είναι για τους τουρίστες και όχι για τους διγενείς αυτόχθονες ιθαγενείς. Όσο έχουμε τουρισμό είναι όλα καλά. Όταν είμαστε λίγοι στο νησί τον χειμώνα έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια και το καλοκαίρι που είμαστε πολλοί δεν έχουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ υπάρχει κάτι πονηρό…
Άρα, πρέπει η ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων, να έχει και την ανακύκλωση μαζί ώστε να έχει ανταποδοτικά ωφέλει. Η μυοκτονία δεν έγινε. Οπότε τα παράπονα να τα κάνει ο κόσμος στην Περιφέρεια και στον Δήμαρχο».
Πηγαδάκια
Ο κ. Διονύσης Βερτζάγιας απάντησε σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει στο χωριό του:
«Αυτή την στιγμή έχουμε ένα θέμα με τα σκουπίδια και εμείς στο χωριό μας. Δεν μαζεύουν τα απορρίμματα από τους κάδους. Προσπαθούμε όσο μπορούμε, μόνοι μας, να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια.
Εμείς προσπαθούμε και πιέζουμε για να λυθεί αυτή η κατάσταση γιατί αν δεν λυθεί θα έχουμε προβλήματα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα πολλά σκουπίδια ήταν στους κάδους στον κεντρικό δρόμο αλλά δεν ξέρω τι έγινε και ήρθαν τώρα πρόσφατα και πήραν κάποια. Τώρα, όσον αφορά τους κάδους που βρίσκονται μέσα στο χωριό κάνουμε προσπάθειες ώστε να τα μαζεύουμε τα σκουπίδια εμείς ώστε να μην σκορπίζονται απέξω».
Σοβαρές καθυστερήσεις
Ο κ. Διονύσης Μουζάκης, Δημοτικός Σύμβουλος, τόνισε αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση των τελευταίων ημερών με τα απορρίμματα:
« Αυτή η κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια έχει δημιουργηθεί λόγω καθυστέρησης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Γενικότερα το θέμα των σκουπιδιών είναι ένα κάτι όπου δεν δόθηκε τόσο μεγάλη βάση από την νέα Δημοτική Αρχή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου καθαριότητας, κ. Ν. Γιακουμέλου, προσλήφθηκαν μόνο 35 άτομα στον τομέα της αποκομιδής και μαζί με τους μόνιμους, συνολικά ήταν όλοι 85 άτομα και όχι 100 όπως είχε πει στο Συμβούλιο Λογοδοσίας.
Οι φόβοι μας είναι ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την αποκομιδή όπως είχε κάνει ο κ. Ν. Αρετάκης. Βλέπουμε ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Δήμο Αρκαδίων μαζί με τον Δήμο Λαγανά ώστε η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει διαχείριση χρημάτων μόνο.
Έχει καθυστερήσει η Δημοτική Αρχή πάρα πολύ να κάνει τις διαδικασίες για τις οκτάμηνες συμβάσεις. Τις εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους θα τις βλέπουμε μέχρι να γίνει η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ».
Αγία Μαρίνα
Ο κ. Μαρίνος Χέλμης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Μαρίνας, μίλησε στον –Ε- για την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο χωριό του με τα σκουπίδια:
«Δεν έρχονται να πάρουν τα σκουπίδια μας. Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων είναι γεμάτοι. Επειδή καταβαίνουν πολλοί άνθρωποι από τα βουνά μέσω του χωριού μας, πετάνε τα σκουπίδια τους στου κάδους μας. Πλέον, έχει γεμίσει το χωριό με σκουπίδια.
Όλο αυτό γινόταν και το καλοκαίρι στην Αγία Μαρίνα. Οι περιοχές μας επειδή δεν είναι τόσο τουριστικές δεν επερχόντουσαν να πάρουν τα σκουπίδια. Ο Δήμαρχος είπε να κάνουμε υπομονή αυτές τις μέρες αλλά όλο υπομονή κάνουμε… Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι μόνο στο χωριό μου αλλά σε όλα τα χωριά».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ