Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια αναμένουν οι μηχανικοί και στο νησί μας, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι μέσα στο φθινόπωρο θα προκηρυχθούν οι μελέτες.
Αν και στη Ζάκυνθο είναι δύσκολο να επιβληθεί τάξη λόγω των εκτεταμένων αυθαιρεσιών, θα γίνει η προσπάθεια μέσω αυτών των σχεδίων να ορίσουμε τα όρια των οικισμών στα χωριά και αλλού που υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα λόγω τουρισμού.
Επιπλέον αναμένεται η απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Για το θέμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γ. Μοθωναίος δήλωσε στον –Ε-: «Περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου για παράταση για τα αυθαίρετα και ειδικά για την κατηγορία 5 καθώς οι υπόλοιπες κατηγορίες 2,3,4 είναι ανοιχτές. Η κατηγορία 5 αφορά αυθαιρεσίες πάνω από 40% της επιτρεπόμενης δόμησης του οικοπέδου και 20% για το επιτρεπόμενο ύψος. Καθώς δόθηκε παράταση μέχρι 31-12 για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους, περιμένουμε ότι θα δοθεί κάτι ανάλογο και για μας, αλλά και για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον «ΙΑΝΟ». Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου. Πιστεύω ότι θα δώσουν για όλη την Ελλάδα και για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα (για 15 ημέρες) το σύστημα υπολειτουργούσε γιατί ήταν κολλημένο. Όταν ομαλοποιηθεί θα μπορούν να μπαίνουν και να τακτοποιούν το ακίνητο. Νομίζω πως θα υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».
Ερωτηθείς για τις ζημιές που προκάλεσε στα κτίρια ο σεισμός της 26ης-10-2028 ο κ. Μοθωναίος είπε: «Για τις υποθέσεις του σεισμού του Οκτωβρίου 2018, αυτές έχουν δρομολογηθεί και έχει αναλάβει η ΔΑΕΦΚ, ενώ έχει δοθεί και παράταση στις προθεσμίες. Υπάρχει καλή συνεργασία με το Σύλλογο και με τους πολίτες που στέλνουν τα χαρτιά τους. Συγκεντρώνονται οι υποθέσεις, γίνονται αυτοψίες και προχωράνε».
Η κακοκαιρία
Πληροφορίες για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι πληγέντες έδωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου που επεσήμανε: «Για τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», οι περισσότερες ζημιές είναι υλικοτεχνικές και όχι στο βασικό σκελετό των κτιρίων, αλλά σε σκεπές, σε λόντζες, σε πινακίδες και μάλιστα σε παρεπόμενα λειτουργίας ενός κτιρίου. Υπάρχουν δύο επιτροπές στις οποίες γίνονται αιτήσεις και θα λάβουν την αρωγή του κράτους για να κάνουν τις επισκευές. Επίσης πρέπει να έχουν και φωτογραφικό υλικό.
Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται μία συνεργασία με τους μηχανικούς τους, ακόμα και για μία ταμπέλα. Βλέπουμε τώρα κάτι ταμπέλες που έχουν λυγίσει και το λέω γιατί πρέπει να γίνονται με μέτρο και όχι τεράστιες για να φαίνονται από μακριά. Πρέπει και ο Δήμος να εργαστεί με τις Επιτροπές που έχει σε αυτή την κατεύθυνση».
Τα τοπικά σχέδια
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις «τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) θα εκπονηθούν σε φάσεις, με κεντρικό στόχο να έχει ικανοποιηθεί στα επόμενα 10 χρόνια η δέσμευση για ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Θα γίνουν 100 μελέτες για 200 Δημοτικές Ενότητες».
Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο –και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος– θα αναλάβει το κόστος της εκπόνησης των μελετών και της επίβλεψής τους. Η επίβλεψη, όμως, θα ανατεθεί σε ιδιώτες εξωτερικούς συμβούλους –με τη μέθοδο του outsourcing– οι οποίοι θα συνομιλούν με τους δήμους. Την ευθύνη για την τελική υπογραφή θα έχει το Δημόσιο.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών κ. Μοθωναίος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ξεκίνησε το υπουργείο με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα είναι ότι το 80% των Δημοτικών Ενοτήτων δεν έχουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια και θα αρχίσουν τώρα. Θα ξεκινήσουν και το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα δημοπρατήσει τις πρώτες μελέτες. Για κάθε δημοτική Ενότητα θα οριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, θα αφορά τις επεκτάσεις και τις τροποποιήσεις οικισμών, θα γίνει χαρακτηρισμός των δρόμων και όλα θα μπουν σε αυτό το πλαίσιο για να ξέρει η κάθε Δημοτική Ενότητα πως θα αναπτυχθεί. Λένε ότι θα δώσουν έμφαση εκεί που παρουσιάζεται μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Επίσης θα γίνει οριοθέτηση των οικισμών γιατί κάποιοι είναι με τους χάρτες του 1960 και τώρα θα γίνουν με ορθοφωτοχάρτες του 2008 και του 2020. Πάνω στο υπόβαθρο του κτηματολογίου».
Θα ξέρουμε τι μπορεί να γίνει και πού, χωρίς ασάφεια, κατέληξε ο Πρόεδρος των μηχανικών.