Η πορεία του τουρισμού στη Ζάκυνθο για το μήνα που διανύουμε ήταν το θέμα που σχολίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης που σημείωσε ότι οι πληρότητες είναι καλές, αλλά ήταν καλύτερες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των καταλυμάτων σε επίπεδο βιλών και γενικά δωματίων.
«Τα πιο έγκυρα στατιστικά που έχουμε είναι του αεροδρομίου και όπως φαίνεται ο μήνας Ιούλιος φέτος πηγαίνει καλά και ίσως κάπως καλύτερα από τον Ιούλιο του 2023.
Η ελληνική αγορά όμως δεν ακολουθεί και είναι πολύ διστακτική. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας διακοπών για τους Έλληνες και όχι ο Ιούλιος αλλά τα πράγματα είναι υποτονικά.
Όμως τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε την αλήθεια και χρειάζονται κάποια ανάλυση, δηλαδή πρέπει να δούμε τις διανυκτερεύσεις, πρέπει να δούμε ότι οι κλίνες έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και μάλιστα όχι σε επίπεδο ξενοδοχείων αλλά σε επίπεδο βιλών και δωματίων. Υπάρχει διαθεσιμότητα παρότι βρισκόμαστε στον Ιούλιο μήνα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε το 2019 ούτε στην προ Covid εποχή. Ο μήνας Ιούλιος στη Ζάκυνθο είχε πληρότητες άνω του 90%.
Τώρα έχουμε πολλά νέα καταλύματα και σε επίπεδο βιλών είναι πάνω από 5000 τα καταλύματα κι αυτό σημαίνει πως έχουμε φτάσει τις 80 με 90 χιλιάδες κλίνες, δηλαδή για να τα καλύψουμε θέλουμε μεγαλύτερα νούμερα σε αφίξεις. Αν μάλιστα έχουμε μειωμένες διανυκτερεύσεις, το ποσοστό της αύξησης του 5% δεν φθάνει για να καλύψουμε τα κενά» είπε ο Πρόεδρος και ακολούθως περιέγραψε τις προτιμήσεις που έχουν φέτος οι τουρίστες.
«Η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και δεν είναι το ίδιο για όλα τα καταλύματα. Βλέπουμε τα ξενοδοχεία με το προκαθορισμένο κόστος διακοπών για τον πελάτη, τα all inclusive τα οποία πηγαίνουν πολύ καλύτερα από κάποια άλλα που διαθέτουν ύπνο με πρωινό γιατί ο πελάτης θα πρέπει να διαθέσει για φαγητό, για εκδρομές κλπ., δηλαδή όλα αυτά που ανεβάζουν το κόστος. Επίσης να αναφέρουμε πως οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα.
Η Ζάκυνθος έχει φυσική ομορφιά αλλά οι υπηρεσίες σε επίπεδο υποδομών δεν είναι καλές. Άρα δεν μπορούμε να ανεβάζουμε τις τιμές αυθαίρετα και χρειάζεται μία ισορροπία. Στον επισκέπτη πρέπει να μπορούμε να δώσουμε και μία οικονομική επιλογή. Αυτό πρέπει να γίνεται στο ξενοδοχείο αλλά και στο εστιατόριο που μπορεί να προσφέρει τοπικά προϊόντα που θα είναι προσελκυστικά στον πελάτη και θα στηρίζουμε και τα δικά μας προϊόντα. Αυτό συμβαίνει και με τις αεροπορικές εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα με τις προκρατήσεις από ενωρίς ή με τα last minute να διαθέτουν φθηνά εισιτήρια».
Για την έλλειψη του νερού στο νησί ο κ. Μάργαρης είπε ότι δεν έχουμε προετοιμαστεί να το αντιμετωπίσουμε και εξέφρασε το φόβο του ότι από την παρατεταμένη ανομβρία μπορεί να βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις δηλαδή να μην έχουμε καθόλου νερό. «Αυτό σημαίνει ότι κλείνει η Ζάκυνθος και είναι κάτι που δεν μπορώ να το φανταστώ, όμως θα έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει τον κόσμο. Πρέπει να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για να γίνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο και να μειώνεται η σπατάλη από τις διαρροές κι αυτό είναι η πιο εύκολη και η πιο γρήγορη λύση, πριν πάμε στα μεγάλα έργα» είπε ο κ. Μάργαρης.
Ακολούθως ο Πρόεδρος των ξενοδόχων έκανε κάποια εκτίμηση για το κοντινό μέλλον και είπε: «Εγώ νομίζω ότι θα έχουμε πτώση φέτος και ότι θα ακολουθήσει πτώση σε ότι αφορά τη ζήτηση κι αυτό θα είναι το έναυσμα για να οργανωθούμε καλύτερα, να κάνουμε τις συνεργασίες που χρειάζονται και να δούμε τι χρειάζεται ο τόπος μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γιατί δεν θα είναι πάντα καλές οι ημέρες. Όταν είναι όλα καλά και υπάρχει ζήτηση δεν ασχολούμεθα, όμως μπροστά μας είναι οι δύσκολες εποχές και χρειάζεται να δούμε σοβαρά τα προβλήματα της Ζακύνθου».