Τις εξελίξεις στην υπόθεση των δημοτικών τελών μετά και τη νέα απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για να νομιμοποιήσει την απόφασή του σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρουσίασε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης.
«Ευελπιστούμε ότι ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο όπως ελπίζουμε πάντα» είπε αρχικά ο κ. Μάργαρης και για την υπόθεση των δημοτικών τελών είπε:
«Λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνει κάποια αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το ίδιο έχει γίνει σε πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, με μεγαλύτερη ή μικρότερη αύξηση. Οι Δήμοι που έκαναν υπερβολική αύξηση βρήκαν αντιμέτωπους τους πολίτες ή τους επιχειρηματίες και απευθύνθηκαν είτε στην εκάστοτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε στο ΣτΕ. Είναι κατανοητό πως τα έξοδα αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων κλπ., έχουν αυξηθεί, όπως έχουν αυξηθεί τα πάντα στη ζωή μας, όπως έχουν αυξηθεί και τα έξοδα στις επιχειρήσεις.
Στην απόφαση του Δήμου της Ζακύνθου ήλθαμε αντιμέτωποι με το απροσδόκητο και ξαφνικό για το οποίο δεν υπήρξε κάποια διαβούλευση, συνεννόηση, ενημέρωση ή προειδοποίηση. Αυτό δεν θέλαμε με τίποτα να συμβεί σε καμία περίπτωση».
Για τις ενέργειες του κλάδου, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Από την στιγμή που ελήφθη η απόφαση του ΔΣ βρεθήκαμε με το Δήμαρχο και κάναμε συζήτηση. Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και πρώτα απ’ όλα στο τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Επίσης συμφωνήσαμε στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν ιδιοκτήτες και στο τι μπορεί να κάνει ο Δήμος. Από τη στιγμή που είχε ψηφιστεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και για μας ήταν μονόδρομος να απευθυνθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέσα στη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο νόμος και κάναμε την ένσταση που έγινε γνωστή.
Η ένσταση αφορούσε την αρχή της αναλογικότητας, την υπερβολική αύξηση των τελών σε σχέση με την κατώτερη τιμή που ισχύει, καθώς και με τον διαχωρισμό των τετραγωνικών που έπρεπε να αποσαφηνιστεί».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των τετραγωνικών πιο επισταμένα ο κ. Μάργαρης είπε ότι «σύμφωνα με το νόμο, τα δωμάτια των ξενοδοχείων που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό σε κάθε ξενοδοχείο, η χρέωσή τους δεν γίνεται να είναι περισσότερη από αυτήν που ισχύει για την οικιακή χρέωση. Χρειάζεται διαχωρισμός στις επιχειρήσεις για τα τ.μ. που αφορούν τα δωμάτια και γι’ αυτά που αφορούν τους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου που είναι οι κοινόχρηστοι. Αυτό δεν γίνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα δωμάτια στα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν την ίδια χρέωση με αυτήν που ισχύει για τις κατοικίες. Λέμε λοιπόν πως αυτό πρέπει να ρυθμιστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
O Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ανέφερε ακόμα πως άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν χρεώσεις και στα καταλύματα Αirbnb κάτι που δεν συμβαίνει στο νησί μας και συμπλήρωσε πως ο Δήμαρχος Ζακύνθου στη συνάντηση που είχαν, υποσχέθηκε πως θα γίνeι καταγραφή των καταλυμάτων αυτού του τύπου και χρέωσή τους. «Μένει να δούμε πόσο σύντομα θα γίνει αυτό», σημείωσε ο κ. Μάργαρης.
«Εμείς δεν θέλουμε να έλθει ο Δήμος σε δύσκολη θέση και να μην έχει εισπράξεις για να μπορεί να κάνει την αποκομιδή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε οτιδήποτε έχει υψηλό κόστος για τους ξενοδόχους. Άλλωστε τα ξενοδοχεία δεν είναι όλα στην ίδια κατάσταση, δεν είναι όλα εύρρωστα και με ανθηρά οικονομικά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι το 70% στη Ζάκυνθο και έχουν 50-60-70 και έως 100 κλίνες, είναι μικρές οικογενειακές μονάδες που δύσκολα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τα έξοδα με τα έσοδα δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Μία ακόμα επιβάρυνση μέσα στις πολλές που δέχονται τα καταλύματα, νομίζω ότι είναι δυσκολία για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις» εξήγησε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων.
Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μάργαρης αφορά την εποχική λειτουργία των ξενοδοχείων και είπε: «Μετά την ένσταση που καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη λύθηκε οριστικά από το Δήμο το ζήτημα της εποχικότητας και πλέον το κάθε ξενοδοχείο θα μπορεί να δηλώνει πόσους μήνες θα είναι ανοιχτό και θα λειτουργεί. Μετά θα περνάει από Δημοτικό Συμβούλιο και θα χρεώνεται με 7 ευρώ το τ.μ. για τους μήνες που θα λειτουργεί. Αυτό μας το δικαίωμα δεν το είχαμε ασκήσει μέχρι πρόσφατα γιατί τα τέλη ήταν σε ένα επίπεδο που μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Τώρα όμως και με αυτή την τιμή, δηλαδή τα 7 ευρώ ανά τ.μ. που είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα, όλοι θα ασκήσουν το δικαίωμα που θα έχουν».
Τέλος ο Πρόεδρος των ξενοδόχων έκλεισε με την ελπίδα ότι μέσα στο 2015 θα υλοποιηθούν πράγματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις αλλά δεν έχουν δοθεί λύσεις, ή έχουν δρομολογηθεί και αναμένουμε να τελειώσουν.