Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με την παρουσία τους βοήθησαν να ακουστούμε όσο περισσότερο γίνεται. Τα σημαντικά θέματα που θίγουν τα καθαρά νερά αλλά και οι υπόλοιποι, σαν πολίτες, είναι τα αυτονόητα και όλοι θα πρέπει με τον τρόπο μας να βοηθάμε.
Σήμερα λοιπόν Παρασκευη 5 Ιουλιου 2024, επισκεφτήκαμε την Περιφέρεια και το Δημαρχείο.
Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Κώστα Καποδίστρια και υπαλλήλους της Περιφέρειας αλλά και με τον κ. Στασινόπουλο και τον κ. Τουρκάκη.
Εγώ προσωπικά μπορώ να πω ότι έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, η αγνοούσα, και έμεινα και έκπληκτος για κάποιες από τις αλήθειες που μου αποκαλύφθησαν!
Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας (του Υγειονομικού), μας ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει καμιά καταγγελία από πολίτη ή από οποιονδήποτε άλλον για προβλήματα στο ποτάμι από το 2019 έως και την πρόσφατη καταγγελία στη δικαιοσύνη των έξι πολιτών.
Αυτή η ομολογία, η αλήθεια είναι, ότι με εξοργίζει! Δηλαδή ακόμα και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που περνάνε από το ποτάμι, οι υπάλληλοι του Δήμου, οι Αιρετοί, σαν άνθρωποι πια, όχι σαν υπάλληλοι – δεν σκέφτηκαν ποτέ να καταγγείλουν κάτι κάποιος;
Εγώ πάντα σκεφτόμουν, όπως μάλλον κι εσείς σαν.. παρατηρητές, ότι παράδειγμα, θα υπάρχουν αναρίθμητες καταγγελίες και κανείς δεν κάνει τίποτα κτλ. Τελικά η αλήθεια είναι αλλιώς! Έχετε δει περιστατικά στις ειδήσεις που κάποιος είναι αβοήθητος στο δρόμο και δε σταματάει κανείς; Κάπως έτσι μάλλον είναι και η κατάσταση στις υποδομές μας.
Επίσης μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό με τα λύματα στο ποτάμι, και για το, αν έγινε αυτοψία κι αν έγινε δειγματοληψία, μας αποκαλύφθηκε πως η δειγματοληψία έγινε στην εκροή του Βιολογικού και όχι στο σημείο που μύριζε άσχημα. Αυτό γιατί κατά την κρίση τους η ρύπανση προέρχεται από εκεί. Επίσης λόγω της νομοθεσίας, εγώ, ή τα “Καθαρά νερά”, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την έκθεση λόγω προσωπικών στοιχείων και αυτή η έκθεση μπορεί να κάνει ως και τέσσερις μήνες, ανάλογα με το αν θα προστεθούν άλλα έγγραφα κτλ. Επίσης αν γίνει κι άλλη καταγγελία απλά θα προστεθεί στον ίδιο φάκελο. Υπήρξε και μια επίκληση στο ότι δεν υπάρχει προσωπικό και υπάρχει φόρτο εργασίας.
Με λίγα λόγια, λόγω της νομοθεσίας και άλλων κωλυμάτων, γι αυτό το “ξαφνικό” περιστατικό ρύπανσης, θα μάθουμε τι συνέβη, αν συνέβη κάτι, τον Σεπτέμβρη και αν. Ο καθαρισμός είναι στην κρίση του Δήμου, αν θα γίνει και πως θα γίνει. Δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν τα αποτελέσματα θα έρθουν καθαρά από το σημείο που πάρθηκαν τα δείγματα!
Σε ερώτηση μας ποιος είναι υπεύθυνος για τα άλλα σημεία στο ποτάμι μας είπαν πως δεν είναι αυτοί.
Στη συνέχεια στην επίσκεψη μας στο Δήμαρχο και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, υπήρξε η παραδοχή ότι υπήρξε κάποιες μέρες μια διαρροή “λυματολάσπης” – Αλλά όχι ακριβώς λυματολάσπης – ήταν ο “αφρός”. Ωστόσο σέβομαι, το ότι μας είπαν, ότι θα απαντήσουν γραπτώς και δεν θα σχολιάσω άλλα μέρη της συζήτησης σχετικά με το θεμα. Προς ενημέρωση σας δηλαδή είμαστε στο σημείο τώρα στο οποίο ο Δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΖ προσπαθεί να καθαρίσει την ρύπανση με κάποιους τρόπους που θα ανακοινώσουν, Αλλά δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης για την επόμενη μέρα αν παράδειγμα η ρύπανση προέρχεται από σωλήνες ιδιωτών και όχι από τον βιολογικό γιατί δεν υπάρχει και η ευθύνη σε αυτήν την υπηρεσία γι’ αυτό το θέμα.
Δηλαδη, όσο αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος, αν παράδειγμα η μυρωδιά προέρχεται από παρακείμενους σωλήνες η βόθρους εκτός του βιολογικού, ο Δημος δεν είναι η σωστή αρχή επίβλεψης.
Στην ουσία εγώ σαν πολίτης δεν πήρα απάντηση για το τι μπορώ να κάνω αν περάσω από το ποτάμι και εντοπίσω λύμματα μέσα. Μπορώ να πάρω την Αστυνομία; Τι μπορώ να κάνω τέλος πάντων;
Έχω όμως να πω ότι αυτή τη φορά σε αυτή την επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ήταν σίγουρα πιο ενημερωμένος για τα θέματα και σίγουρα είχε καλύτερη εικόνα από την προηγούμενη επίσκεψη που ήμουν παρών και μπορώ να πω ότι ήταν και πιο συνεργάσιμος το οποίο είναι πολύ θετικό.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μου έκανε εντύπωση και αγνοούσα (η μπορεί και να μην ήθελα να το δεχτω!), είναι ότι η ΔΕΥΑΖ είναι υπεύθυνη μόνο για το νερό που διαχειρίζεται. Αυτή η παραδοχή , αυτή η αλήθεια προέκυψε, όταν προσπαθήσαμε να καταλάβουμε με ποια λογική το κράτος δίνει συστάσεις στους πολίτες μέσω της ΔΕΥΑΖ για λιγότερη χρήση νερού και βλέπουμε τεράστιες εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία να γεμίζουν πισίνες 10.000 κυβικών λίγες μέρες μετά τις συστάσεις.
Σε όλους τους πολίτες εγείρονται ερωτήματα:
Μα πως πήρε αυτός άδεια για Χ κυβικά πισίνα;
Μα πως πήρε άδεια να φτιάξει τόσο μεγάλο ξενοδοχείο χωρίς αποχέτευση;
Μα πως γίνεται να μην έχω νερό σπίτι μου και αυτός να γεμίζει την πισίνα του;
Τελικά συνειδητοποίησα πως όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες, έχουν απαντήσεις αλλά σίγουρα δεν είναι υπεύθυνη η ΔΕΥΑΖ 100% ! (Και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό)
Η αλήθεια λοιπόν είναι, πως η ΔΕΥΑΖ είναι υπεύθυνη, μόνο για το νερό που αντλεί – και ότι και να ρωτήσουμε – πάντα αυτό θα απαντάει.
Αυτό σημαίνει πως αν παράδειγμα υπάρχουν κάτω από τα πόδια σας 100.000 κυβικά νερού Και η ΔΕΥΑΖ με τα αντλιοστάσια της αντλεί τα 10.000, Είναι υπεύθυνοι μόνο για αυτά τα 10.000.
Τα άλλα 90.000 τα οποία αντλούν διάφοροι που έχουν άδεια γεωτρήσης και συνήθως και άδεια Ύδρομεταφορέα, υπάγονται στην διεύθυνση υδάτων!
Στο πως ένα ξενοδοχείο παίρνει άδεια για να χρησιμοποιεί χιλιάδες κυβικά νερού από την ΔΕΥΑΖ η απάντηση και πάλι είναι απλή. Η ΔΕΥΑΖ δεν έχει δώσει ποτέ άδεια για χιλιάδες κυβικά νερού, Παρά μόνο για τα κυβικά που έχει δικαίωμα να δώσει άδεια και μπορεί να παρέχει, πχ, 10 κυβικά. Τα υπόλοιπα με βάση τη νομοθεσία, υπάρχει τρόπος κάπως να δεσμευτεί ο επιχειρηματίας ότι θα τα βρει με άλλο τροπο.
Με λίγα λόγια για άλλη μια φορά όλα δουλεύουν “τελεια” , Όλοι κάνουν τη δουλειά τους, Όλα είναι νόμιμα, Αλλά στην πράξη εγώ στο σπίτι μου έχω διακοπές νερού και το νερό μου δεν είναι πόσιμο! Και δεν έχω και αποχέτευση!
Είναι πράγματι ένα παράδοξο αλλά όσο ασχολούμαι σαν ενεργός πολίτης προσπαθώ να βρω τρόπους ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και μέσα από αυτή την έρευνα να ενημερώσω όσους περισσότερους γίνεται ώστε να ενεργοποιηθούν κι άλλοι πολίτες.
Η ΔΕΥΑΖ λοιπόν μπορεί μέσω του Δημάρχου και μέσω του Προέδρου της, να απαντάει γραπτά, προσεκτικά, με συμβουλή δικηγόρου, ώστε να είναι πάντα εντός νομικού πλαισίου, αλλά, ενώ είναι “αθώα” στα χαρτιά, είναι “ένοχη” στην πράξη.
Είναι ένοχη κατά τη γνώμη μου, γιατί κοιτάει το δέντρο, αλλά δε βλέπει το δάσος. Κάνει master plan με βάση τα δεδομένα των γεωτρήσεων της, αλλά αγνοεί όλες τις άλλες γεωτρήσεις που αντλούν πολλαπλάσιο νερό. Βάζει περιορισμούς από άνωθεν εντολές στο νερό μας αλλά αυτοί οι περιορισμοί είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το νερό που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία το οποίο δεν είναι στην δικαιοδοσία της.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΖ, και ο εκαστοτε πρόεδρος, αλλά και ο εκάστοτε Δήμαρχος τα ξέρουν όλα αυτά, αλλά αν τους ρωτήσετε, θα σας πουν πως τα χέρια τους είναι δεμένα. Μιλάνε από μία θέση ευθύνης είναι η αλήθεια, και η κάθε πράξη μπορεί να επιφέρει από νομικά προβλήματα έως και ποινές φυλάκισης.
Εδώ είναι η διαφωνία η δικιά μου, και τους καλώ αν πράγματι θέλουν να κάνουν την αλλαγή, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, καθώς είναι αρκετά έμπειροι και ξέρουν ακριβώς τι είναι λάθος και πως μπορεί να φτιαχτεί. Αυτό ίσως απαιτεί όμως κόντρα με “συμφέροντα”, και δεν εννοώ τον τάδε ξενοδόχο, εννοώ πολύ πιο πάνω!
Εμείς σαν πολίτες και σαν σύλλογος είμαστε δίπλα τους πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε και να τους λύσουμε τα χέρια αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πραγματική θέληση την οποία ακόμα περιμένουμε να δούμε! Να αναφερθεί πως θα πω ότι παρατηρώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι και η αντιπολίτευση είναι διαθέσιμη να βοηθήσει πάντα αλλά φαίνεται να συμβαίνει το εξής παράδοξο, αντί να είναι η αντιπολίτευση κατά της αρχής, είναι η αρχή κατά της αντιπολίτευσης!
Εγώ προσωπικά, αλλά και μέσω των “Καθαρών νερών”, μετά από αυτά που έμαθα σήμερα, θα κάνω ένα έγγραφο προς την Διεύθυνση Υδάτων και θα ζητήσω να μας δώσουν αυτό που δεν μπορούσε να μας δώσει ο Δήμος, Το οποίο είναι η λίστα με το πόσο νερό μπορούν να αντλούν όλες οι γεωτρήσεις μαζί στο νησί μας. Η Διεύθυνση Υδάτων είναι υπεύθυνη για την λειτουργία αυτών των γεωτρήσεων. Στη συνέχεια θα παραδώσουμε αυτά τα στοιχεία στο Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια που ελπίζουμε να κάνει μία μελέτη για το πόσο νερό χρειάζεται το νησί. Επίσης θα τα παραδώσουμε στους κύριους που κάνουν το master plan ώστε να τα λάβουν υπόψη τους
Είμαι της άποψης, (παρά το ότι έχω πάψει να έχω πίστη στην ικανότητα της ΔΕΥΑΖ να ανταποκριθει στο σημαντικό έργο που της έχει ανατεθεί, με τα σημεία που έχω δει ως τώρα – ελπίζω να διαψευσθώ ευχάριστα σύντομα), οτι στα πλαίσια της διάθεσης του νερού σαν δημόσιο αγαθό, θα πρέπει η ΔΕΥΑΖ να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερο νερό από όσο διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή!
Για να απλοποιήσουμε το θέμα, Αν ο τάδε ξενοδόχος προμηθεύεται το νερό για την πισίνα του από την ΔΕΥΑΖ με ένα αντίτιμο 200 ευρώ αντί να δίνει αυτά τα χρήματα σε έναν ιδιώτη, η ΔΕΥΑΖ, θα έχει αρκετά χρήματα για να μας φτιάξει και τους σωλήνες αλλά και τον βιολογικό και όλα τα υπόλοιπα εργα.
Το μάστερ πλαν, προτείνει, μεταξύ άλλων, εμπλουτισμό του νερού με βρόχινο νερό, φράγματα, περισσότερες γεωτρήσεις, αφαλάτωση και λοιπά. Σκέφτομαι λογικά και επαγωγικά, ότι δεν έχω δει παράδειγμα να φέρνουμε νερό από απέναντι με κάποιο βυτίο, οπότε υποθέτω πως το νερό που υπάρχει εντός του νησιού, επαρκεί για όλες τις πισίνες και όλες τις κλίνες για όλα τα ξενοδοχεία! Τα σπίτια είναι πάρα πολύ λίγα αν τα συγκρίνεις με τις κλίνες το καλοκαίρι. Επίσης όσον αφορά το πόσιμο νερό, εφόσον διαθέτω χρήματα για.. βενζίνη, ούτε εγώ έχω ξεμείνει από νερό πότε, καθώς αγοράζω μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού! Άρα νερό υπάρχει! Απλά, δυστηχως, είναι στα χέρια ιδιωτών!
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι γεγονός! Δεν είναι κάτι μελλοντικό. Το ζούμε τώρα!
Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας. Ιδιώτες και επιχειρηματίες αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Ιδιώτες και επιχειρηματίες αναγκάζονται να προμηθευτούν νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Το δημόσιο αγαθό είναι πάρα πολύ λίγο σε σχέση με το ιδιωτικό αγαθό και αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα! Δεν έχει σημασία αν είσαι συνταξιούχος μόνος σου η ξενοδόχος με πισίνα 10.000 κυβικών. Το νερό για σένα δεν είναι δημόσιο αγαθό πια στη Ζάκυνθο.
Η εκάστοτε δημοτική αρχή Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ πολιτικής, συμφερόντων και ηθικής.
Ας επικρατήσει η ηθική λοιπόν. Ας πιέσουμε σαν πολίτες τους αιρετούς μας και τους δημόσιους υπαλλήλους να δρουν για εμάς, για το καλό όλων μας, με γνώμονα όχι τα χρήματα και τα παντός τύπου συμφέροντα, αλλά το μέλλον μας.
Να παραδεχτεί η δημοτική αρχή ότι το νερό είναι ιδιωτικό στην πραξη, και να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα και δράσεις ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ΑΜΕΣΑ
Ας διαθέσει δωρεάν πόσιμο νερό ακόμα κι αν είναι με τη μορφή εμφιαλωμένου νερού σε ευάλωτες οικογένειες και στα σχολεία.
Ας παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο Βιολογικό και ας ζητήσει τη βοήθεια ειδικών.
Ας παραδεχτεί η Περιφέρεια ότι έχει έλλειψη προσωπικού και το τμήμα υγειονομικού και περιβάλλοντος όχι απλά υπολειτουργεί αλλά δεν υπάρχει καν όπως προβλέπεται να λειτουργεί για τον πολίτη.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε ότι όλα τα εκατομμύρια που μας υπόσχονται οι τελικά καταλήγουν στο νησί δεν γίνονται τα έργα που μας είχαν υποσχεθεί
Ας παραδεχτεί κάποιος τελοσπάντων ότι στο ποτάμι έχει ΣΚ*Τ*
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ