Το καλοκαίρι πλησιάζει και η Ζάκυνθος ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, όμως τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το νησί παραμένουν άλυτα. Ο βιολογικός καθαρισμός, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, δεν θα προλάβει να αναβαθμιστεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η ΔΕΥΑΖ δεν θα ολοκληρώσει εγκαίρως τις απαιτούμενες εργασίες στα μηχανήματα του σταθμού, γεγονός που σημαίνει ότι η Ζάκυνθος θα αντιμετωπίσει ξανά τις ίδιες δυσλειτουργίες στη διαχείριση των λυμάτων.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις τουριστικές μονάδες που, βάση νόμου, οφείλουν να διαθέτουν δικό τους βιολογικό καθαρισμό. Θα υπάρξει έλεγχος για το αν λειτουργούν όπως πρέπει ή θα συνεχιστεί η πρακτική της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τις ακτές του νησιού;
Παράλληλα, το πρόβλημα του υφάλμυρου νερού στις βρύσες των κατοίκων δεν φαίνεται να βρίσκει λύση. Εδώ και χρόνια, η υδροδότηση του νησιού παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, με τους κατοίκους να εξαρτώνται από εμφιαλωμένο νερό για τις βασικές τους ανάγκες.
Βιολογικός κ’ αναβάθμιση
Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ‘’Καθαρά Νερά’’, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την κατάσταση του βιολογικού και είπε τα εξής:
«Εγώ απ’ότι βλέπω στα έγγραφα που έχουν γίνει, η παράδοση από τον εργολάβο έχει χρονικό όριο μέχρι τον Ιούνιο. Είμαι 99% σίγουρους πως δεν θα παραδοθούν οι αναβαθμίσεις που ήταν σχεδιασμένες να γίνουν φέτος. Άρα, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα αλλά έχει κατατεθεί το τι πρόκειται να γίνει σε αυτό το έργο. Από όσο γνωρίζω έχει αναλάβει ο ανάδοχος αλλά δεν θα προλάβει να το κάνει φέτος το συγκεκριμένο έργο.
Επίσης αμφιβάλω για το κατά πόσο θα βοηθήσει για του χρόνου αυτή η αναβάθμιση – συντήρηση. Σίγουρα, θα έχουμε μια ίδια κατάσταση με αυτή του 2024. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι τα πράγματα και του χρόνου».
Έλεγχοι κ’ ξενοδοχεία
Ο κ. Γ. Κοκκίνης αναφέρθηκε στις άδειες των ξενοδοχείων για τους βιολογικούς καθαρισμούς όπου είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν:
«Με το σύλλογο μας έχουμε κάνει ερώτηση στην Αποκεντρωμένη για τα πως ελέγχονται οι βιολογικοί που αδειοδοτούνται για τα νέα ξενοδοχεία. Αν κάποιος πάει στο Τσιλιβή μια βόλτα, μπορεί να διαπιστώσει ότι χτίζονται πάρα πολλά νέα ξενοδοχεία. Λογικά, έχουν πάρει άδεια από την ΔΕΥΑΖ και την Αποκεντρωμένη ώστε να λειτουργήσουν με τον δικό τους βιολογικό και να μην συνδεθούν παράνομα στο ‘’παράνομο’’ δίκτυο του Πλάνου. Οπότε αναρωτιέμαι και εγώ για το πώς λειτουργούν αυτά τα ξενοδοχεία αλλά και για το ποιος ελέγχει τους βιολογικούς…
Ακόμα δεν έχουμε βγάλει άκρη για το ποιος είναι υπεύθυνος να ελέγξει τους βιολογικούς. Αν ήθελε ο Δήμος, θα μπορούσε να ζητήσει εθελοντικά από τους ξενοδόχους, να δώσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία».
Το υφάλμυρο νερό
Ο κ. Γ. Κοκκίνης δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με το υφάλμυρο νερό αλλά και τις αμιαντοσωλήνες:
«Οι τελευταίες αποφάσεις που είδα της ΔΕΥΑΖ ήταν το master plan. Αυτό αναφέρεται στις πρώτες γεωτρήσεις που θα εκτιμηθούν σε 6 χρόνια. Τώρα, βλέπουμε από την ΕΥΔΑΠ ότι μπορούμε να έχουμε πόσιμο νερό σε 5 χρόνια. Οπότε δεν βλέπω αποφάσεις αλλά ούτε και βελτίωση στην ποιότητα του νερού και φέτος.
Το πρόβλημα που υπάρχει με τις αμιαντοσωλήνες είναι εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά οι αμιαντοσωλήνες έχουν κριθεί ακατάλληλες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2000. Είδαμε όταν υπήρχε η διαρροή του πετρελαίου, εργάτες της ΔΕΥΑΖ να δουλεύουν πάνω σε αυτές. Άρα, έχουμε πρόβλημα και για τους εργαζομένους που διορθώνουν τις βλάβες στις αμιαντοσωλήνες αλλά και για όλους τους κατοίκους που κάνουν χρήση αυτού του νερού».