Σε καταγραφή των δεδομένων του τουρισμού αυτής της σεζόν με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει βρίσκεται η Ζάκυνθος, ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα για το πού πάμε, χωρίς διθυράμβους από τους αριθμούς που δίνουν σε αφίξεις τα μέσα μεταφοράς.
Η πρώτη προσέγγιση δείχνει περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των τουριστών, επιλογή σε ξενοδοχεία all inclusive και αδυναμία ποιοτικής αναβάθμισης στον τουρισμό του νησιού μας.
Οι επιχειρηματίες του χώρου επισημαίνουν ότι η προσφορά σε καταλύματα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση αφού συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες με βίλες, ArBnb, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα.

Tουριστικός πράκτορας Διονύσης Αντίοχος
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, ο τουριστικός πράκτορας Διονύσης Αντίοχος χτύπησε καμπανάκι για τις άκρως προβληματικές υποδομές και σημείωσε πως η Ζάκυνθος έχει μείωση φέτος στον τουρισμό και ειδικά από τη μ. Βρετανία. Επιπλέον ανέφερε πως το νησί μας είναι ακριβό για να κάνουν διακοπές οι Ευρωπαίοι και επιλέγουν προορισμούς σε άλλες περιοχές που είναι πιο φθηνά τα πακέτα.
Η μείωση
Για την μείωση στις αφίξεις ο κ. Αντίοχος είπε: «Ο τουρισμός στη Ζάκυνθο και πανελλαδικά έχει μείωση, ειδικά από την αγγλική αγορά η οποία στρέφεται πλέον σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιλέγουν πιο φθηνά μέρη. Το Ντουμπάι είναι φθηνότερο από τη Ζάκυνθο και γι’ αυτό πηγαίνουν εκεί οι Εγγλέζοι. Τα πακέτα για πεντάστερο ξενοδοχείο για 7 ημέρες στο Ντουμπάι κοστίζουν 1000 ευρώ”.
Συνεχής ανοικοδόμηση
Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που δημοσιοποίησε ο κ. Αντίοχος αφορά την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για τουριστικές επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών. Συγκεκριμένα ανέφερε τον αριθμό-ρεκόρ 2.500 οικοδομικών αδειών και είπε: «Δεν μας φθάνει που δεν έχουμε υποδομές και δεν θα τις φτιάξουμε για το επόμενο διάστημα, πληροφορήθηκα ότι εκδόθηκαν 2.500 οικοδομικές άδειες για την επόμενη χρονιά. Δεν φτάνει που δεν έχουμε αποχέτευση, που δεν έχουμε ύδρευση, που δεν έχουμε τα βασικά για τον τουρίστα, με ποιο δικαίωμα βγάζουν τόσες άδειες για την επόμενη χρονιά σε ένα σύστημα που είναι κορεσμένο; Μπορούν να μας απαντήσουν οι αρχές; Εγώ λέω πως ο διπλασιασμός των κλινών δεν είναι ανάπτυξη. Πρώτα πρέπει να ετοιμάσουμε τις υποδομές και μετά να υποδεχτούμε επιπλέον τουρίστες».