ANAKOINΩΣH
Μια επέτειος που αντικατοπτρίζει την τεράστια συμβολική σημασία που κατείχε ως υπερβατική πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, στο ηθικό διακύβευμα της Ελληνικής Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος».

Ήταν 10 Απριλίου 1826, Σάββατο του Λαζάρου προς ξημέρωμα Κυριακής των Βαΐων, όπου η ηθική ελευθερία των 3000 μαχητών και 8000 αμάχων ¨Ελεύθερων Πολιορκημένων¨ απέκτησε θεϊκή έξαρση απέναντι σε 30.000 Οθωμανούς και Αιγύπτιους πολιορκητές.
Εξαϋλωμένοι από την πείνα, σύσσωμοι και ολόψυχα ξεκινούν την προετοιμασία τους, με τις ¨γυναίκες να καλούν τους διαβαίνοντας στρατιώτας να αλλάξουν τα λερωμένα ρούχα με καθαρά¨, όπως μας περιγράφει ο αγωνιστής και ιστορικός Νικόλαος Κασομούλης.
¨Κραδαίνοντας με τις τελευταίες δυνάμεις τους τα ξίφη και βοώντας «Χριστός Ανέστη», διασχίζουν την πόλη φονεύοντας και φονευόμενοι μέχρι ενός¨. Ότι έγινε, απλώνεται μεταξύ ιστορικού και μυθικού, με μια ανελέητη σφαγή που συγκίνησε την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και αφύπνισε το Φιλελληνικό κίνημα.

Το Φιόρο του Λεβάντε ήταν παρών στις επετειακές εκδηλώσεις των 199 χρόνων, συμμετέχοντας το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου στη μεγαλειώδη πομπή που κορυφώθηκε στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης. Μια εμπειρία πλούσια σε εικόνες, παρουσία 200 και πλέον πολιτιστικών σωματείων από όλη την Ελλάδα, αλλά και σε συναισθήματα συγκίνησης, δέους και υπερηφάνειας.
Η Ζάκυνθος του υμνητή του Μεσολογγίου Διονυσίου Σολωμού που τόσο πολύ συνδέθηκε με το σπουδαίο αυτό γεγονός, έδωσε το χρώμα του ¨Ξανθού Απρίλη¨, του ¨Πειρασμού¨ των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και εκπροσωπήθηκε επάξια, κάνοντας ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της, από το «Φιόρο του Λεβάντε», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουληκάδου «Ερωτόκριτος», και τους καθηλωτικούς ήχους της Φιλαρμονικής Κατασταρίου υπό τη διεύθυνση του Αργύρη Μαρούδα.