Το 2012 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Ζακύνθου στο Γαϊτάνι. Ένα καινούργιο κτίριο με τις κατάλληλες προδιαγραφές για ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Αμέσως ακολούθησε η μεταφορά των ασθενών, του προσωπικού και των κινητών εγκαταστάσεων από το παλιό νοσοκομείο στο καινούργιο.
Όμως από το 2012 μέχρι και σήμερα στο παλιό Νοσοκομείο δεν υπήρξε καμία παρέμβαση πέραν ίσως της λεηλασίας την οποία υπέστη το κτίριο με την αφαίρεση οποιουδήποτε στοιχείου μπορούσε να αξιοποιηθεί ή να πωληθεί ως σκραπ.
11 χρόνια μετά το τσιμεντένιο κουφάρι του κτιρίου στέκει εκεί ξεχασμένο και λεηλατημένο να περιμένει την ανθρώπινη ή και την πολιτική παρέμβαση των αρχών.
11 ολόκληρα χρόνια μετά και η κατάσταση του είναι χειρότερη από πότε. Τόσα χρόνια δεν έγινε η παραμικρή παρέμβαση πάνω σε αυτό το κτίριο πέρα από λόγια που δεν έγιναν μέχρι έως σήμερα πράξεις.
Λίγο πριν τη λήξη της θητείας του κ. Γαλιατσάτου το 2019 και επί αειμνήστου Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στην Περιφέρεια με σκοπό την δημιουργία ενός διοικητικού κέντρου που θα συγκέντρωνε όλες τις σκόρπιες υπηρεσίες του Δημοσίου που βρίσκονται σε ενοικιασμένα κτίρια στην πόλη μας.
Ωστόσο αν και το κτίριο με τα γύρω οικόπεδα πέρασαν στην Περιφέρεια Ιόνιων νησιών τίποτα δεν έγινε που να βελτιώνει κάπως την κατάσταση.
Η περιφερειακή αρχή της κα Κράτσα ανακοίνωσε πριν από 3 χρόνια ότι εξασφάλισε 8 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση αυτού του κτιρίου και την παραχώρηση του σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για να στεγαστούν. Μια υποδομή όπου μπορεί να φέρει μια ανάσα στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ζάκυνθο, στον τομέα της στέγασης των δημοσίων κτιρίων. Ομως και πάλι η εξέλιξη του έργου “βραχυκύκλωσε” και τελειώνοντας τη θητεία της η κα Κράτσα δεν έχει να δείξει κάτι το συγκεκριμένο στο έργο αυτό.
Κατά την προεκλογική περίοδο είχε έρθει στην Ζάκυνθο κυβερνητικό κλιμάκιο για την στήριξη της εν ενεργείας Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, αποτελούμενο από τον Υπουργό Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σενετάκης.
Οι δυο Υπουργοί, μαζί με την ομάδα του συνδυασμού της κα Κράτσα έκαναν περιοδεία στα έργα όπου χρηματοδοτήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν κατά την τετραετή θητεία της Περιφερειάρχη, στο νησί.
Στα έργα που ήταν προγραμματισμένα να επισκεφτεί το Κυβερνητικό κλιμάκιο κατά την περιοδεία του ήταν και το κτίριο του παλιού νοσοκομείου στην Πόλη.
Όταν έφτασαν οι Υπουργοί έξω από το κτίριο η είσοδος ήταν κλειδωμένη και έτσι αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον χώρο του νοσοκομείου από την πίσω είσοδο. Μια εικόνα πραγματικά ντροπιαστική για την Ζάκυνθο.
Ακαθαρσίες σε όλο τον δρόμο της πίσω εισόδου. Κλαδιά δέντρων που δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την πορεία και των Υπουργών αλλά και των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην περιοδεία. Τα παράθυρα σχεδόν όλα ήταν ανοιχτά και τα τζάμια πασμένα. Ένα άκρως εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου πλέον είναι και επικίνδυνο.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο παρέμεινε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι είδαν την επικινδυνότητα του.
Κανένας από τους παρευρισκόμενους αλλά ούτε και οι Υπουργοί δεν θέλησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου για λόγους προφανώς ασφάλειας της ζωής τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Κατερίνα Μοθωναίου μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη προσπάθησαν να δώσουν μια εικόνα της κατάστασης του νοσοκομείου στο Κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και τους ενημέρωσαν σχετικά με την έγκριση της χρηματοδότησης για την ανακαίνιση του.
Οι πολίτες της Ζακύνθου ωστόσο απογοητευμέμοι από όσα έγιναν στο παρελθόν, αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου από την νέα περιφερειακή αρχή εφόσον έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της τάξεως των 8 εκ. ευρώ.
Είναι ένα έργο που πρέπει να φτιαχτεί γιατί η Ζάκυνθος πλήττεται από την έλλειψη αιθουσών και γενικότερα χώρων που μπορούν να υποδεχτούν δημόσιες υπηρεσίες ή άλλες δημόσιες υποδομές.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ
Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι επ’αόριστον.Χρήματα γιόκ,χάθηκαν!
Η εγκληματική επί σειρά ετών αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Αίσχος και ντροπή μας ακόμα μια φορά.
Σωστή η σκέψη της ανακαίνισης και η συστέγαση των διάσπαρτων ενοικιαζόμενων χώρων δημοσίων υπηρεσιών για εξοικονόμηση κρατικών πόρων.
Εναλλακτική πρόταση.
Η κατάλληλη διαρρύθμιση των τεράστιων χώρων του κτιρίου (π.χ. studios) θα μπορούσε να δώσει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα στέγασης των πάσης λογής δημοσίων λειτουργών (γιατρών, καθηγητών, δασκάλων, δικαστικών, αστυνομικών κλπ.) δωρεάν ή έστω έναντι συμβολικού τιμήματος. Είναι γνωστή η αδυναμία στελέχωσης του νοσοκομείου και των σχολείων μας λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος. Δικαστικοί και αστυνομικοί βάζουν μέσον για να μη πατήσουν το πόδι τους εδώ.
Κάποιοι Δήμοι νησιών του Αιγαίου έδωσαν τη λύση εξασφαλίζοντας τη στέγαση αυτών των κατηγοριών με την εξεύρεση καταλυμάτων και καταβολή αυτών των ενοικίων από τον προυπολογισμό τους. Αποτέλεσμα; Συνωστισμός ενδιαφερομένων.
Γνώση, καλή θέληση και λίγη αγάπη χρειάζεται για τούτο τον έρμο τόπο. Καθ’ ότι όπως κάποτε κάποιος είπε, λεφτά υπάρχουν. Ευρωπαικά προγράμματα ”ων ουκ έστιν αριθμός”. Εμείς οι ΆΧΡΗΣΤΟΙ τα σνομπάρουμε. Άγνοια, τεμπελιά, μαγκιά, υπόγειες διαδρομές; Ένας Θέος ξέρει.